Αλλαγές στο ηλεκτρικό ρεύμα από σήμερα, 1η Αυγούστου

ÌÅÃÁËÇ ÏÕÑÁ ÓÔÏ ÊÅÍÔÑÉÊÏ ÊÁÔÁÓÔÇÌÁ ÔÇÓ ÄÅÇ, ÐÅÌÐÔÇ 21/12/2017. (EUROKINISSI/ÄÇÌÇÔÑÏÐÏÕËÏÓ ÓÙÔÇÑÇÓ)

Το πρωί της Κυριακής ο ηλεκτρολόγος – μηχανικός Αθανάσιος Γκίκας, μιλώντας στην τηλεόραση της ΕΡΤ και συγκεκριμένα στην εκπομπή «με νέα ματιά» αποτύπωσε την εκτίναξη των τιμών στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι η τιμή χονδρικής στο φυσικό αέριο μέσα σε ένα χρόνο εκτινάχθηκε από τα 20 €/ΜWH έχει φτάσει στα 99,6 €/ΜWH, καταγράφοντας δηλαδή αύξηση 398%.

Ο κ. Γκίκας, ο ειδικός αυτή η αύξηση στις διεθνείς τιμές είχε ως συνέπεια να αυξηθεί η τιμή που πληρώνουν οι οικιακοί καταναλωτές αλλά και η βιομηχανία.

«Αυτή την στιγμή έχουμε μια ενεργειακή κρίση που συγκρίνεται με τις κρίσεις του πετρελαίου της δεκαετίας του 1970», δήλωσε αρχικά.

Σύμφωνα με τον κ. Γκίκα ο μέσος όρος του λογαριασμού ρεύματος για τον μέσο οικιακό καταναλωτή αυξήθηκε 32% την περίοδο Σεπτεμβρίου 2021 – Αυγούστου 2022 σε σχέση με τον μέσο όρο των προηγούμενων 7 ετών.

Όσον αφορά την επιδότηση που δίνει το κράτος τόνισε ότι μειώνει το κόστος στους οικιακούς καταναλωτές στο 32%.

Μιλώντας για το τι θα δούμε στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος δήλωσε ότι θα μειωθεί η μεταβλητότητα των τιμών. «Ο μηχανισμός που έχει μπει αντισταθμίζει αυτόματα τις αυξήσεις του φυσικού αερίου» είπε ο κ. Γκίκας, τονίζοντας ότι οι τιμές θα κυμανθούν γύρω στα 16 – 17 λεπτά την κιλοβατώρα.

Τι να προσέχουμε ανά πάροχο

«Από 1η Αυγούστου υπάρχουν νέοι τιμοκατάλογοι. Το κόστος της ρήτρας ενσωματώνεται στη βασική τιμή που δίνουν οι προμηθευτές. Κάθε μήνα θα δίνεται η πρόβλεψη για το τι θα συμβεί τον επόμενο μήνα και όχι αναδρομικά», είπε ο κ. Γκίκας.

Και όπως υποστήριξε, οι καταναλωτές θα μπορούν να αλλάζουν πάροχο αν θεωρήσουν ότι η τιμή της κιλοβατώρας δεν τους συμφέρει, δίχως να πληρώνουν κάποια ποινή.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 1/8/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA