Παναγής Καππάτος: «Σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ με σημαντικές διατάξεις για την Κεφαλλονιά και την Ιθάκη»

Ψηφίστηκε την Πέμπτη 28 Ιουλίου το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), με κύριο κορμό διατάξεις που αφορούν την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης. Ανάμεσα σε άλλες διατάξεις:

•           Ψηφίστηκε τροπολογία της Κυβέρνησης με την οποία ορίζεται πλαφόν 5 ευρώ στα πάγια τέλη που χρεώνουν οι προμηθευτές ρεύματος στους  καταναλωτές.

•           Παρατείνεται η ισχύς οικοδομικών αδειών: Συγκεκριμένα η ισχύς των οικοδοµικών αδειών, των αδειών δόµησης και των τυχόν αναθεωρήσεων αυτών που προβλέπονται στις παρ. 5 και 6 του άρθρου 50 του ν. 4495/2017, καθώς και όσων εκδόθηκαν σύµφωνα µε τον ν. 4030/2011 (Α΄ 249) µετά την 31.12.2017 ή τον ν. 4495/2017 έως τις 30.12.2020, παρατείνεται από τη λήξη της έως τις 31.12.2024.»

•           Αποσαφηνίζεται το υφιστάμενο πλαίσιο στις ήδη εγκριθείσες επεμβάσεις εντός δασικού χαρακτήρα εκτάσεις, ώστε να υπάρχει δυνατότητα επέκτασης των τουριστικών εγκαταστάσεων.

•           Αναγνωρίζεται η ειδική φύση των καθηκόντων των πυροσβεστών Ειδικών Μονάδων Δασικών Επιχειρήσεων (Ε.ΜΟ.Δ.Ε.) και προβλέπεται χορήγηση μηνιαίου επιδόματος.

•           Διευθετούνται ζητήματα όπως η επιτάχυνση και η επίλυση ζητημάτων της διαδικασίας οριοθέτησης μικρών υδατορεμάτων.

•           Προβλέπεται η εγκατάσταση Κέντρων Υψηλής τάσης προς εξυπηρέτηση του στόχου για υπογειοποίηση των καλωδίων ρεύματος.

•           Δίνεται για η δυνατότητα απλής ενημέρωσης ενός περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου σε περίπτωση αλλαγών μικρής κλίμακας.

•           Δημιουργείται θεσμικό πλαίσιο για την αξιοποίηση του θαλασσίου χώρου για υπεράκτια αιολικά πάρκα με στόχο την εγκατάσταση πάρκων ισχύος δύο (2) GW έως το 2030 για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας και την ενεργειακή αυτονομία της.

Στο Σχέδιο νόμου περιλαμβάνονται και διατάξεις άλλων Υπουργείων, όπως:

•           Παράταση προθεσµίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων µέχρι την 30ή Αυγούστου 2022

•           Κίνητρα με σκοπό την αύξηση της χωρητικότητας της εναέριας κίνησης στα αεροδρόμια και τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών (παρέχονται στους Κλάδους Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας και Πληροφοριών Πτήσεων)

Στην παρέμβαση του στην Ολομέλεια της Βουλής ο Βουλευτής Κεφαλλονιάς  και Ιθάκης Παναγής Καππάτος τόνισε ότι το σχέδιο νόμου του ΥΠΕΝ είναι η απόδειξη ότι στο τιμόνι της χώρας βρίσκεται μία δύναμη που ακούει, που καταλαβαίνει, που προχωρά σε διορθωτικές κινήσεις και επιλογές που ανακουφίζουν τους συμπολίτες μας από βάρη, που η διεθνής συγκυρία έχει επιφέρει και που βρίσκεται κοντά στην τοπική κοινωνία και τα νησιά μας.

Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η έμπρακτη στήριξη που η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ παρέχει στα ζητήματα που η Κεφαλονιά και η Ιθάκη αντιμετωπίζουν. Η παρουσία του Υφυπουργού, κ. Γιώργου Αμυρά τις προηγούμενες ημέρες στο πεδίο και οι επισκέψεις που πραγματοποίησε στον νομό μας δείχνουν αυτό ακριβώς, την πολιτική βούληση για παροχή λύσης όταν οι συνθήκες και οι ανάγκες το επιβάλλουν.

Στο σύνδεσμο που ακολουθεί μπορείτε να βρείτε το βίντεο και το κείμενο της ομιλίας του Βουλευτή Κεφαλλονιάς και Ιθάκης Παναγή Καππάτου στη Βουλή:

https://bit.ly/3POXgDe

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 30/7/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA