Όταν η τέχνη συναντά το κρασί

Στην καρδιά της Παλικής, στα Κλαδάτα, συγκεκριμένα στο κτήμα Χαριτάτου, εκεί που ο εκλεκτός οίνος έχει μια πρωτοκαθεδρία γεύσης, από την 1-8-2022 , έως και τα μισά του μήνα Αυγούστου, ένας καλλιτέχνης- επιστήμονας, ο Χαράλαμπος Παρτίδος -Harry -, θα εκθέσει μια δική του εργασία, βασισμένη στο κολάζ και αντλημένη από θεματικές μεγάλων παλαιών ζωγράφων. Πρόκειται για μελετημένη σμίξη από λεπτομέρειες εικόνων έργων τέχνης, που εναρμόνια ο νέος καλλιτέχνης Harry τις πηγαίνει με τη δική του ψυχοσύνθεση παραπέρα, δημιουργώντας ένα νέο κόσμο εικαστικό, που μελετώντας τον σε προκαλεί να τον θαυμάσεις και να τον προσέξεις με περίσκεψη. «Ακουμπισμένα» έργα στο παλιό αρχοντικό της οικογενείας Χαριτάτου, άλλα σε ταμπλό τοποθετημένα στο πράσινο τοπίο του περιχώρου, «μεθυσμένα» από το όμορφο ζύμωμα και τις μυρωδιές του εκλεκτού χαριτέϊκου οίνου, περιμένουν να τα γνωρίσει ο κάθε επισκέπτη, για κάτι το διαφορετικό, το μοναδικό στα καλλιτεχνικά δρώμενα της φετινής καλλιτεχνικής περιόδου στο νησί μας.

            Στη συνάντηση της τέχνης κολάζ του Χάρη Παρτίδου με τον καλόγευστον οίνο Χαριτάτου, αναπτύσσεται μια αύρα δημιουργίας και καλαισθησίας, που αφήνει στον επισκέπτη, τη χαρά της μοναδικότητας και τη μεγάλη εικόνα μιας «μυθιστορηματικής ζωγραφικής», αυτή του Χάρη Παρτίδου, παραγόμενη στοχαστικά και διανοητικά υπέροχα από τη σκέψη και τη ματιά του δημιουργού της.

Την έκθεση του Χάρη Παρτίδου στηρίζει το Πολιτιστικό Τμήμα του Δήμου Ληξουρίου

 Γεράσιμος Σωτ. Γαλανός

 Αντιδήμαρχος Ληξουρίου

HARRY

Ο Χαράλαμπος (Χάρης) Παρτίδος είναι Ελληνο-Αμερικανός και συνταξιούχος επιστήμων που διαμένει στο Μάντισον του Γουισκόνσιν. Σπούδασε Κτηνιατρική στην Ελλάδα και είναι κάτοχος MSc καιPhD στη Μικροβιολογία και στην Ανοσολογία αντίστοιχα από τo London School of Hygiene and Tropical Medicine,Ηνωμένο Βασίλειο. Στις διάφορες ακαδημαϊκές του θέσεις ανά την Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί μερικά από τα μεγαλύτερα μουσεία του κόσμου και συλλογές έργων τέχνης, στον διαθέσιμο χρόνο του. Αυτό τον βοήθησε να ανακαλύψει εκ νέου την αγάπη του για το σχέδιο και το κολάζ, αυτό που κάποτε ήταν ένα παιδικό χόμπι. Ωστόσο, από τη συνταξιοδότησή του και μετά παρακολούθησε ως ακροατής μαθήματα ιστορίας της τέχνης στο UW (Δημόσιο Πανεπιστήμιο) του Μάντισον να εξοικειωθεί με τα καλλιτεχνικά κινήματα και τα έργα των μεγάλων μαιτρ (ζωγράφων) από την Αναγέννηση ως τον 20ο αιώνα.

Απολαμβάνει να μαθαίνει μέσ’ από τη δημιουργικότητά του. Η πρόθεσή του είναι να βλέπει οικείες εικόνες μ’ ένα καινούργιο τρόπο δημιουργώντας έτσι μια φρέσκια προσέγγιση.

Δήλωση του καλλιτέχνη.

Στα κολάζ μου επαναφαντάζομαι τα έργα των μεγάλων ζωγράφων όπως των Τιτσιάνο, Ραφαήλ, Ντύρερ, Πικάσο, Μιρό, Ματίς και Ντε Κίρικο, μεταξύ άλλων, δημιουργώντας μια νέα αφήγηση θωρώντας το παρελθόν και το παρόν ταυτόχρονα. Γι’ αυτό τον σκοπό δανείζομαι εικόνες από τους πίνακες ή τα σκίτσα τους που έχω συλλέξει από τους καταλόγους εκθέσεων και μέσω μιας διαδικασίας αποδόμησης και ή/ αναμετάθεσης τα συγκεντρώνω για να δημιουργήσω μοναδικές, καινούργιες αφηγήσεις, πορτραίτα και τοπία. Αυτές οι εικόνες είναι τώρα μέρος μιας νέας οπτικής και ανείπωτης ιστορίας.

Πιστεύω πως φέρνοντας κοντά μορφές ή στοιχεία από πίνακες ή σκίτσα που έχουν εκπονήσει ζωγράφοι σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, τους αναγκάζω να έχουν μια «ιερή συνομιλία» περί της τέχνης τους και των πεποιθήσεών τους. Αφουγκράζομαι τους ψιθύρους τους σε γλώσσες όχι και τόσο ξένες στ’ αυτιά μου, ενίοτε αισθάνομαι τον θυμό τους που τους αναγκάζω να βγουν από τη ζώνη της άνεσής τους. Κατοικούν τώρα σ’ ένα καινούργιο χώρο. Για κάποιους είναι ανοίκειος και μακρινός. Η στιγμή έχει παγώσει χωρίς χρόνο για εισαγωγές και προσαρμογές.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/7/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA