ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ οι δράσεις της Ιακωβατείου

► Συνεχίζονται οι παιδικές δραστηριότητες της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2022, οι οποίες θα τελειώσουν στις 7 Αυγούστου, ενώ στις 7 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Γιορτή Λήξης αυτών των δραστηριοτήτων.

► Συνεχίζονται οι βιβλιοπαρουσιάσεις στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου. Στις 30 Ιουλίου θα παρουσιαστεί το βιβλίο του Λιβιέρη Λιβιεράτου «Το λάθος του Σαίξπηρ» από τους Αργυρώ Μαυροζούμη και Ηλία Τουμασάτο (στην κιθάρα ο Φίλιππος Ευαγγελάτος) και στις 2 Αυγούστου το βιβλίο του Μάκη Θεοτοκάτου «Πορεία» από τους Δώρα Μαρκάτου, Αλέκο Καλαφάτη και Φώτη Δημητρόπουλο (στο πιάνο ο Διονύσης Φραγκόπουλος).

● ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΑ 2022

 Τα φετεινά Ιακωβάτεια θα πραγματοποιηθούν στις 4 και 5 Αυγούστου, 9 μ.μ., στο χώρο του Μουσείου Ληξουρίου. Το θέμα τους είναι: «Η αντιπαλότητα ανάμεσα στο Ληξούρι και το Αργοστόλι: μύθος και πραγματικότητα». Το πρόγραμμα έχει καταρτιστεί και σύντομα θα ανακοινωθεί.

● ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΣΤΟΝ ΥΠΕΡΙΩΝΑ

 Ο νεαρός καραγκιοζοπαίχτης Βαγγέλης Σταθάτος με χαρά δέχτηκε πρόταση της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης – ενταγμένη μέσα στο γενικότερο πρόγραμμα των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων – να δώσει παράσταση για τους ωφελούμενους της Ένωσης Α.μεΑ. «Υπερίων». Από τη στιγμή που και οι υπεύθυνοι του «Υπερίωνα» συμφώνησαν, η παράσταση δόθηκε στις 14 Ιουλίου στο χώρο της Ένωσης με ικανοποιητικά αποτελέσματα. (Σας επισυνάπτουμε σχετικές φωτογραφίες). Ευχαριστούμε θερμά τον Βαγγέλη Σταθάτο καθώς και τους υπεύθυνους του «Υπερίωνα» για τη συνεργασία τους.

● ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ απευθύνουμε προς

► την κ. Νίνα Καρακώστα για την αποστολή προς την Ιακωβάτειο φωτογραφικού υλικού (φωτογραφίες και αρνητικά) σχετικού με την Οικογένεια Τουλ‧

►την κ. Ελένη Α. Ζακυθηνού για την αποστολή 8 κιβωτίων βιβλίων της οικογένειάς της‧

►τον κ. Γιάννη Ιωάννου που αγόρασε και πρόσφερε στη Βιβλιοθήκη μας βιβλία χρήσιμα για τις δραστηριότητες της Καλοκαιρινής Εκστρατείας, μετά από μεσολάβηση/πρόταση της κ. Μέμης Δρακονταειδή, την οποία και ευχαριστούμε‧

►τον απόδημο συντοπίτη μας κ. Χάρη Παρτίδο για τη δωρεά στη Βιβλιοθήκη μας αρκετών λευκωμάτων και οδηγών/προγραμμάτων Εκθέσεων Ζωγραφικής στις ΗΠΑ‧

►το συντοπίτη μας ζωγράφο κ. Κώστα Ευαγγελάτο για τη δωρεά στη Βιβλιοθήκη μας δέσμης αφισών από εικαστικές του εκθέσεις στη Villa Ροδόπη, στην Αθήνα και αλλού.

● ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:

— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

–ΓΙΩΡΓΟΣ Γ. ΑΛΙΣΑΝΔΡΑΤΟΣ, «ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΙΚΕΛΗ ΑΒΛΙΧΟ» (έκδοση 2022) – συγκεντρωμένες σε έναν τόμο όλες οι μελέτες και κάθε άλλο δημοσίευμα του Γιώργου Γ. Αλισανδράτου (+2004) για τον Ληξουριώτη σατιρικό ποιητή Μικέλη Άβλιχο (1844-1917), σε επιμέλεια Πέτρου Πετράτου.

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 28/7/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA