Ενημέρωση για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τον Αντιπεριφερειάρχη Επιχειρηματικότητας κ. Γιώργο Στασινόπουλο

Ενημέρωση και αναλυτική παρουσίαση του νέου ΕΣΠΑ 2021-27 έκανε στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης το Σάββατο 23 Ιουλίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας κ. Γιώργος Στασινόπουλος, με στόχο την ενημέρωση του σώματος αλλά και της κοινωνίας, πιστός στη δέσμευσή του.

Το νέο ΕΣΠΑ 2021-27 αποτυπώνει σε μεγάλο βαθμό τις νέες προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις νέες αναπτυξιακές προτεραιότητες της Ελλάδας για τα επόμενα χρόνια. Θέτει τις βάσεις και τη στόχευση της χώρας με βάση τις πραγματικές συνθήκες και προκλήσεις της επόμενης περιόδου. Στόχος ειναι να εισέλθει η χώρα μας με ισχυρές προϋποθέσεις στη νέα εποχή, αντιμετωπίζοντας όλες τις προκλήσεις, όπως την κλιματική κρίση, την 4η βιομηχανική επανάσταση αλλά και τις προκλήσεις που προέκυψαν τα τελευταία χρόνια και ανέτρεψαν όλα όσα σε μεγάλο βαθμό η ήπειρός μας θεωρούσε δεδομένα.

Πρόκειται να διατεθούν για την χώρα μας πόροι συνολικού ύψους 26,2 δισ. ευρώ για τα επόμενα 7 έτη, από τα οποία τα 20,9 δισ. ευρώ αφορούν στην Ενωσιακή Στήριξη και ποσό 5,3 δισ. ευρώ αφορά στην Εθνική Συνεισφορά.

Το νέο «ΕΣΠΑ 2021-2027» έχει ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα μέσα από δράσεις και έργα υψηλής προστιθέμενης αξίας και με πολλαπλασιαστικά οφέλη για την επιχειρηματικότητα και την κοινωνία, όσο και για την οικονομία -μετά την πανδημική κρίση- συμβάλλοντας τα μέγιστα στην εκκίνηση ενός νέου κύκλου ευημερίας για όλους.

Ειδικά οι επιχειρήσεις μας που δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα την προηγούμενη δεκαετία, από την οικονομική κρίση του 2010, στην πανδημία και στην ενεργειακή και πληθωριστική κρίση σήμερα, όλα αυτά τις οδηγούν στο να προσαρμοστούν ώστε να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις.

Η νέα εποχή των επιχειρήσεων πρέπει να είναι πιο “πράσινη” και κυρίως πιο “ψηφιακή”. Και εδω το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να εισφέρει σημαντικά κεφάλαια προς αυτή την κατεύθυνση, δίνοντας σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους τη δυνατότητα προσαρμογής τους στις συνθήκες της νέας περιόδου.

Και αυτός είναι και ο δικός μας στόχος.

Επιχειρήσεις , ανθεκτικές, καινοτόμες, εξωστρεφείς, βιώσιμες και ψηφιακές.

Εκεί λοιπόν θα στοχεύσουμε και με το δικό μας ΕΣΠΑ στα Ιόνια Νησιά, αλλά και με την αξιοποίηση των σημαντικών κεφαλαίων των τομεακών προγραμμάτων και κυρίως αυτό της “Ανταγωνιστικότητας”. Σημαντικό όμως κομμάτι και βασικό μας στόχο θα αποτελέσει και η Στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης (RIS3) όπου αναμένεται να εισφέρει σημαντικά κεφάλαια στην έρευνα και την καινοτομία για τις επιχειρήσεις των Ιονίων Νήσων σε σύμπραξη με τα ερευνητικά κέντρα.

Στην Αντιπεριφέρεια Επιχειρηματικότητας συνεχίζουμε το σχεδιασμό για τα προγράμματα και τις δράσεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας, η οποία βρίσκεται στην καρδιά της δράσης αυτής της περιφερειακής αρχής.

Δίπλα στην μικρομεσαία επιχείρηση, δίπλα στην κοινωνία, δίπλα σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά

Στασινόπουλος Γεώργιος

Αντιπεριφερειάρχης  Επιχειρηματικότητας & Ανταγωνιστικότητας

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/7/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA