Για το πρόσφατο τραγικό δυστύχημα στο Ληξούρι

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου και στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εκφράζει τα ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια της εκλιπούσας συμπολίτισσάς μας που έχασε την ζωή της στο τραγικό δυστύχημα στον Επαρχιακό δρόμο Ληξούρι – Ανωγή, καθώς και τις ευχές για σύντομη και πλήρη ανάρρωση στο τραυματισμένο παιδί που δίνει μάχη για την ζωή του.

Ανεξάρτητα από τις συνθήκες του ατυχήματος, υπάρχουν μεγάλες ευθύνες για το θλιβερό γεγονός επειδή,

•           τόσο στο συγκεκριμένο σημείο που έγινε το δυστύχημα όσο και σε όλα τα άλλα σημεία που στον συγκεκριμένο οδικό άξονα εκκρεμεί η ολοκλήρωση της εργολαβίας, για 8 ολόκληρα χρόνια (το έργο έχει πάρει ήδη αρκετές παρατάσεις), δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη προστατευτικές μπάρες,

•           δεν υπήρχε και δεν υπάρχει, κανένα άλλο μέτρο προστασίας ή προειδοποιητικής σήμανσης για την επικινδυνότητα του συγκεκριμένου δρόμου, παρότι είναι μια από τις πιο σημαντικές οδικές αρτηρίες της Παλικής, που καθημερινά την χρησιμοποιούν εκατοντάδες συμπολίτες μας και επισκέπτες.

Οι παραπάνω ευθύνες αφορούν άμεσα και καταμερίζονται ανάλογα με τις αρμοδιότητές τους, σε Κυβέρνηση και Υπουργείο Υποδομών, σε Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και σε Δήμο Ληξουρίου. Είναι οι ίδιες ευθύνες που υπάρχουν και για την επικινδυνότητα και σε μια σειρά άλλες περιοχές στο Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο και στο Οδικό Δίκτυο του Δήμου μας αλλά και σε όλο τον νομό, που εκκρεμούν για πολλά χρόνια ημιτελή έργα (Σκαβδολίτης, Κρητονού, Χάρακας, οδικός άξονας Αργοστολίου –Ληξουρίου, Καραβόμυλος-Αγία Ευφημία, Ιθάκη κ.α.). Σε αυτά τα σημεία (και όχι μόνο) έχουν χρόνια τώρα «ξεχαστεί», οι προστατευτικές μπάρες και τα στηθαία, οι απαραίτητες σημάνσεις, και τα στοιχειώδη άλλα μέτρα προστασίας.

Η παραπάνω κατάσταση αποδεικνύει ότι αυτές οι παγίδες δεν είναι απλές «εκκρεμότητες» ή απλές παραλείψεις, αλλά μια παγιωμένη τακτική υποβάθμισης της ασφάλειας και της ζωής των συμπολιτών μας, στο όνομα της ευρωπαϊκής πολιτικής «κόστους – οφέλους» που όμως στοιχίζει ανθρώπινες ζωές. Το γεγονός ότι οι πολιτικές δυνάμεις (ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ) που διαχειρίζονται αυτήν την κατάσταση χρόνια τώρα είτε ως Κυβερνήσεις είτε ως Τοπική Διοίκηση δεν παίρνουν τα κατάλληλα μέτρα, (επαρκή και έγκαιρη χρηματοδότηση των έργων, παρακολούθηση έργων και χρονοδιαγραμμάτων, απαραίτητα μέτρα ασφαλείας κ.α.), αποδεικνύεται με τραγικό τρόπο ότι έχει να κάνει με την γενικότερη συμφωνία τους, ότι τα έργα που δεν αποφέρουν άμεσα κέρδη μπορούν να περιμένουν… Ταυτόχρονα όμως, δίνουν προτεραιότητα σε άλλα, που αφορούν κάθε λογής επιδοτήσεις στο μεγάλο κεφάλαιο.

Μπορεί με την εμπειρία του σήμερα, κάποιος να συγκρίνει το τραγικό γεγονός, με το γεγονός ότι ελάχιστες μέρες έχουν περάσει από τις τυμπανοκρουσίες της Δημοτικής και Περιφερειακής Αρχής για την αξιοποίηση της Ο.Χ.Ε. Παλικής, που φυσικά δεν περιλαμβάνει την οδική ασφάλεια την αντιπυρική- αντιπλημμυρική προστασία κ.α.

Η Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Ληξουρίου και στην Π.Ι.Ν. έχοντας μέχρι σήμερα κάνει αλλεπάλληλες παρεμβάσεις, ερωτήσεις, εισηγήσεις, για αυτά τα ημιτελή έργα που κάθε μέρα εκθέτουν την ζωή των συμπολιτών μας σε άμεσο κίνδυνο, συναντά κάθε φορά την ίδια στάση από την Δημοτική και την Περιφερειακή Αρχή, που είτε τα φορτώνουν στην «γραφειοκρατία», είτε στην ακρίβεια και στην κρίση που τάχα ανέβασε το κόστος των έργων και οι εργολάβοι δεν ανταποκρίνονται πλέον για την εκτέλεσή τους.

Πρέπει επιτέλους να σταματήσει αυτή η κοροϊδία και αυτό το προδιαγεγραμμένο έγκλημα σε βάρος της ζωής και της ασφάλειας των πολιτών, να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να ολοκληρωθούν αυτά τα έργα και σε κάθε περίπτωση να παρθούν όλα τα μέτρα ασφάλειας ώστε να αποτραπούν άλλα τέτοια δυστυχήματα.

25.07.2022

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 26/7/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA