/

Πρωτόγνωροι καύσωνες καίνε τον πλανήτη. Η νέα εφιαλτική πραγματικότητα. Ελλάδα: Από αύριο, πάνω από 40ο

Ενας καύσωνας «διαρκείας», τουλάχιστον 10 ημερών, ξεκινά από σήμερα (22/7) στη χώρα μας. Είχαν προηγηθεί πρωτόγνωρες συνθήκες «ασφυξίας» σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, πυροδοτώντας μια σειρά από καταστροφικές πυρκαγιές σε ένα εκρηκτικό κοκτέιλ.

Τα πρόσφατα θανατηφόρα κύματα καύσωνα έχουν προκαλέσει πρωτοφανή γεγονότα σε όλο τον κόσμο, καθώς εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν με τις τρομερές θερμοκρασίες που εξακολουθούν να ανεβαίνουν.

Τα γεγονότα που σχετίζονται με την ακραία ζέστη έχουν να κάνουν σε κάποιο βαθμό και με τις γερασμένες υποδομές σε όλο τον κόσμο, οι περισσότερες από τις οποίες – δρόμοι, γέφυρες, σιδηρόδρομοι, κτίρια – δεν είναι προετοιμασμένες για τέτοιου είδους επικίνδυνες συνθήκες.

Ελιωσε αεροδιάδρομος στο Λονδίνο

Οι πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Λούτον του Λονδίνου στη Βρετανία διακόπηκαν προσωρινά τη Δευτέρα, αφού οι ακραίες για τη χώρα θερμοκρασίες προκάλεσαν «πρόβλημα» στον διάδρομο απογείωσης-προσγείωσης, με αποτέλεσμα οι αεροπορικές εταιρείες να εκτρέψουν ή να ματαιώσουν τα δρομολόγιά τους.

Το αεροδρόμιο ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ότι οι πτήσεις ανεστάλησαν για να επιτραπεί «μια ουσιαστική επισκευή του διαδρόμου, αφού οι υψηλές θερμοκρασίες επιφάνειας προκάλεσαν την ανύψωση ενός μικρού τμήματος» με το SkyNews να μεταδίδει ότι ο αεροδιάδρομος «έλιωσε» από τη ζέστη.

Ελιωσε οροφή μουσείου στην Κίνα

Ενα κύμα καύσωνα έχει πλέον κατακλύσει τη μισή Κίνα, επηρεάζοντας περισσότερους από 900 εκατομμύρια ανθρώπους – ή περίπου το 64% του πληθυσμού της χώρας.

Στην πόλη Τσονγκίνγκ, η οποία έχει τεθεί σε κόκκινο συναγερμό μαζί με πολλές άλλες, η ζέστη οδήγησε στο λιώσιμο της οροφής του Μουσείου Πολιτιστικών Κειμηλίων της Απαγορευμένης Πόλης.

Η θερμότητα διέλυσε την πίσσα, με αποτέλεσμα να «σκάσουν» τα παραδοσιακά κινέζικα πλακάκια.

Γέφυρα του Λονδίνου καλύφθηκε με… αλουμινόχαρτο

Η γέφυρα Hammersmith στο Λονδίνο έχει καλυφθεί με αλουμινόχαρτο λόγω του ιστορικού καύσωνα στη Βρετανία.

Ισως αναρωτιέστε γιατί επιλέχθηκε το φύλλο αλουμινίου και αν αυτό θα προσέλκυε περισσότερη θερμότητα – στην πραγματικότητα είναι μέρος ενός συστήματος ψύξης που έχει σχεδιαστεί για να αντανακλά το φως του ήλιου και να διατηρεί τη γέφυρα σε μέτρια θερμοκρασία, ώστε τα υλικά της να μην διαστέλλονται και ραγίζουν.

Η γέφυρα είχε κλείσει και τον Αύγουστο του 2020, όταν ένα κύμα καύσωνα προκάλεσε «μικρο-σπασίματα» στη βάση της.

Σιδηροδρομικές γραμμές στα λευκά

Οι σιδηρόδρομοι έχουν υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια αυτού του καύσωνα. Τόσο πολύ που στο Λονδίνο αναγκάστηκαν να βάψουν άσπρες τις ράγες.

Η θερμοκρασία των σιδηρογραμμών ξεπέρασαν τους 48 βαθμούς Κελσίου και χρειάστηκε η λευκή μπογιά για να αποφευχθεί η περαιτέρω υπερθέρμανσή τους. Βάφοντας τις ράγες λευκές, απορροφούν λιγότερη θερμότητα και διαστέλλονται λιγότερο.

Κι εδώ πάνω από 40ο

Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ το μεσημέρι της Παρασκευής με αφορμή τον καύσωνα «διαρκείας» που βρίσκεται προ των πυλών και έρχεται για να μείνει μαζί μας αρκετές ημέρες.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, οι θερμές αέριες μάζες από τη δυτική Ευρώπη και τις ακτές της βόρειας Αφρικής που κινούνται προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν άνοδο της θερμοκρασίας τις επόμενες ημέρες στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.

Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι κυρίως η δυτική, κεντρική και βόρεια χώρα καθώς και τα νησιά του νοτιοανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Από το Σάββατο (23-7-22) έως και τη Δευτέρα (25-7-2022), και ενώ οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας αρχικά δεν θα είναι ιδιαίτερα υψηλές, οι μέγιστες τιμές θα κυμανθούν ως εξής:

α. στα ηπειρωτικά προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ λόγω τοπικών συνθηκών (μικροκλίμα, καταβάτες άνεμοι) και ειδικότερα σε περιοχές στο εσωτερικό της ηπειρωτικής χώρας που δεν επηρεάζονται από θαλάσσιες αύρες η θερμοκρασία θα είναι ένα με δύο βαθμούς υψηλότερη (41 με 42 βαθμούς Κελσίου).

Πιο συγκεκριμένα θα επηρεαστούν περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου.

β. στα νησιά του Ιονίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

γ. στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα προβλέπονται θερμοκρασίες περί τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα για την Αττική η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σύμφωνα με τα έως τώρα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, παρόλο που αναμένεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας από την Τρίτη (26-7-22) στα ανατολικά ηπειρωτικά, οι μέγιστες καθώς και οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας στις πεδινές περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας, της Θεσσαλίας και της Στερεάς θα διατηρηθούν έως και την Πέμπτη (28-7-22) σε υψηλά επίπεδα.

Πηγή: HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21/7/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA