«Σμύρνη 1922: Το Παρίσι του Λεβάντε»

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων «Πολιτιστικό Καλοκαίρι 2022» και με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή, ο Δήμος Αργοστολίου και η ΠΕΔΙΝ σας προσκαλούν την ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΙΟΥΛΙΟΥ στον Αύλειο χώρο ΞΕΝΙΑ στις 9.00μμ, με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ, στην επετειακή παράσταση :

«Σμύρνη 1922: Το Παρίσι του Λεβάντε»

100 χρόνια από τον ξεριζωμό

Η παράσταση που μας παρουσιάζει η μουσικοσυνθέτης Ζωή Τηγανούρια μέσα από τις συνθέσεις της και αφηγηματικά κείμενα, είναι τα πολυαγαπημένα μικρασιάτικα τραγούδια, συνδυασμένα με τα τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη, που έχει γράψει για  την μικρασιατική καταστροφή, καθώς και  τα γεγονότα πριν και μετά από αυτή, μιας  και  είναι κομμάτι της ιδίας ιστορίας.

Ο Μίκης μελοποίησε στίχους από μεγάλους Έλληνες ποιητές, λογοτέχνες, θεατρικούς συγγραφείς (Ελύτης, Σεφέρης, Καμπανέλης, Γκανάς, κ.ά.) με αναφορές εκτός των άλλων και στην γενέτειρα της μητέρας του τη Σμύρνη.

Έχοντας αυτό ως βάση, η συνθέτης επέλεξε να συνδυάσει  «το Παρίσι του Λεβάντε» (όπως λεγόταν η Σμύρνη μιας κι υπήρξε ένα ειρηνικό «χωνευτήρι» Πολιτισμών) με το  «Παρίσι» της Edith Piaf (η οποία ερμήνευσε κομμάτια του συνθέτη), το φρικτό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν και τέλος το πανανθρώπινο συναίσθημα, που στο τέλος υπερνικά όλες τις κακουχίες και δεν είναι άλλο από «τον Έρωτα».

Στη παράσταση γίνονται αναφορές με  μοντέρνες διασκευές για ακορντεόν και με απόλυτο σεβασμό, στους εξής κύκλους τραγουδιών του Μίκη: στο «Ασίκικο Πουλάκι», στη «Γειτονιά Των Αγγέλων» στο συγκλονιστικό έργο η «Μπαλάντα του Μαουτχάουζεν» και στα τραγούδια του που ερμήνευσε η θρυλική Edith Piaf για την γαλλική ταινία  «Οι εραστές του Τερουέλ» όπως η «Όμορφη Πόλη» ή το ομότιτλο  βαλς.

Ταυτόχρονα η Ζωή Τηγανούρια παρουσιάζει δικές της συνθέσεις! Ένα από τα τραγούδια που έχει γράψει και που πρωτοστατεί στη συναυλία είναι αυτό με τίτλο «Αρχιέλληνας Μίκης Πατέρας» σε στίχους του ποιητή Δημήτρη Ιατρόπουλου το οποίο ερμηνεύει ο Νίκος Θεοδωράκης και είναι αφιερωμένο στην μνήμη του Μίκη.

Φυσικά δεν λείπουν τα γνωστά πολύ-αγαπημένα παραδοσιακά μικρασιάτικα ακούσματα όπως μια «Σμυρνιά στο παραθύρι». Έκπληξη αποτελεί η συμμετοχή της 9χρονης Βαλεντίνας Γενεράλη η οποία ερμηνεύει το Παραδοσιακό Μικρασιάτικο παιδικό τραγούδι «Ντίλι Ντίλι»..!

Συντελεστές:

Ακορντεόν/ενορχηστρώσεις:  Ζωή Τηγανούρια

Ερμηνεία:  Νίκος Θεοδωράκης

Ερμηνεία & αφήγηση: Θανάσης Βούτσας

Συμμετέχει (η 9χρονη)  Βαλεντίνα Γενεράλη

Βιολί: Βασίλης Κατσούλης

Λαούτο/κιθάρα: Θεοδόσης Συκιώτης

Τύμπανα/κρουστά: Στέλιος Γενεράλης

Μπάσο: Γιάννης Γρηγορίου

Σκηνοθεσία: Μάνος Αντωνίου

Τμήμα Πολιτισμού Δήμου Αργοστολίου

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,15/7/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA