11/08/2022: Greece, Green Innovation, ICT and Blue Growth (innovasjonnorge.no)

Πρόγραμμα Business Innovation Greece

Το Πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού του ΕΟΧ 2014-2021 (EEA Grants), ο οποίος αποτελεί τη συνεισφορά της Νορβηγίας, Ισλανδίας και Λιχτενστάιν στη μείωση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ), καθώς και τη στήριξη των διμερών σχέσεων μεταξύ των 15 ωφελούμενων χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και των Δοτριών Χωρών.

Το Πρόγραμμα αποσκοπεί στη χρηματοδότηση έργων τα οποία θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία των ελληνικών επιχειρήσεων και θα φέρουν περισσότερη καινοτομία σε προϊόντα, υπηρεσίες και διαδικασίες. Το πρόγραμμα αποσκοπεί επίσης στη ενίσχυση των διμερών συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων στην Ελλάδα και φορέων από τις Δότριες Χώρες (Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν).

Τί μπορεί (και τί δεν μπορεί) να υποστηριχθεί μέσω του Προγράμματος

Δραστηριότητες που αφορούν στον παράκτιο τουρισμό συμπεριλαμβάνονται στον τομέα της Γαλάζιας Ανάπτυξης (Blue Growth), που αποτελεί έναν από τους τομείς προτεραιότητας (Focus Areas) για το Πρόγραμμα. Συγκεκριμένα, δύναται να υποστηριχθεί το κόστος επένδυσης που αφορά σε επέκταση της δυναμικότητας ξενοδοχείων, δωματίων ή σπιτιών τα οποία αξιοποιούνται για παράκτιο τουρισμό. Το κόστη αυτά εγκρίνονται με βάση των κανονισμό GBER, και συγκεκριμένα τα άρθρα 13 και 14 του κανονισμού (βλ. κείμενο προκήρυξης της Ανοιχτής Πρόσκλησης).

Από την άλλη πλευρά, κόστη που αφορούν σε ανακαίνιση ή/και ανακατασκευή υπαρχουσών εγκαταστάσεων δεν μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το Πρόγραμμα, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου συνδυάζονται με αύξηση της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων. Επενδύσεις σε δραστηριότητες αναψυχής ή ευεξίας καθώς και εξοπλισμού για τους φιλοξενούμενους δεν μπορούν να ενταχθούν στον προϋπολογισμό του έργου και να υποστηριχθούν από το Πρόγραμμα.

Τί προσφέρει το Πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα προσφέρει οικονομική υποστήριξη με τη μορφή επιχορηγήσεων (μη επιστρεπτέων κονδυλίων). Το ποσό της επιχορήγησης κυμαίνεται από € 50,000 έως και € 1,500,000. Το ποσοστό επιχορήγησης  καθορίζεται σύμφωνα με τον εγκεκριμένο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων για την Ελλάδα (2022-2027), ανάλογα με την περιοχή της επένδυσης και κυμαίνεται από 30% έως 50% του συνολικού κόστους επένδυσης. Το ποσοστό αυτό προσαυξάνεται κατά 10% ή 20% για μεσαίες ή μικρές επιχειρήσεις αντίστοιχα (σύμφωνα με τον ορισμό των ΜμΕ της ΕΕ).

Οποιαδήποτε εταιρία εγγεγραμμένη στην Ελλάδα είναι επιλέξιμη να υποβάλει αίτηση, αρκεί να βρίσκεται σε λειτουργία για τουλάχιστον 1 ή 3 έτη κατά τη στιγμή υποβολής της αίτησης (ανάλογα εάν το αιτούμενο ποσό χρηματοδότησης είναι μικρότερο ή μεγαλύτερο από τις €200,000).

3η Ανοιχτή Πρόσκληση

Η 3η (και τελευταία για την τρέχουσα προγραμματική περίοδο) ανοιχτή πρόσκληση υποβολής προτάσεων είναι ανοιχτή, με καταληκτική ημερομηνία υποβολής προτάσεων την 1η Σεπτεμβρίου 2022. Ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στον ιστότοπο της Πρόσκλησης, καθώς και να παρακολουθήσουν την ενημερωτική ημερίδα (στα Αγγλικά) που πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου.

Η αίτηση υποβάλλεται διαδικτυακά (online) και στην Αγγλική γλώσσα. Υπάρχει διαθέσιμος Οδηγός (στην ενότητα Essential Readings) τόσο για τη συμπλήρωση της αίτησης όσο και του αρχείου του προϋπολογισμού (Detailed Budget), τους οποίους ενθαρρύνουμε να συμβουλευτούν όλοι οι αιτούντες προτού υποβάλουν την αίτησή τους.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,14/7/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA, Ομοσπονδία Καταλυμάτων Κεφαλλονιάς και Ιθάκης