Δημοσκόπησης αποτελέσματα: διμερείς σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας (μέρος 2ο)

Η τρίτη κοινή δημοσκόπηση που έγινε σε Ελλάδα και Τουρκία αποτυπώνει τις απόψεις και παραστάσεις της ελληνικής και τουρκικής κοινής γνώμης όσον αφορά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αλλά και τον ρόλο των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

 Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε στα πλαίσια του Ερευνητικού Προγράμματος για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας, το οποίο υποστηρίζεται από τη διαΝέοσις, σχεδιάσθηκε από το ΕΛΙΑΜΕΠ και το Istanbul Policy Center (IPC) και πραγματοποιήθηκε από τις εταιρείες MRB και KONDA στην Ελλάδα και την Τουρκία αντιστοίχως με την συμμετοχή 1003 Ελλήνων και 1786 Τούρκων πολιτών.

Σημαντικές αποκλίσεις στις αντιλήψεις Ελλήνων και Τούρκων απέναντι στις ΗΠΑ και την Ρωσία καταγράφει η τρίτη δημοσκόπηση.

Η δυσπιστία που εκφράζεται προς την Δύση, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ και η άρνηση να θεωρηθεί η Ρωσία ως απειλή παρά και την εισβολή της στην Ουκρανία είναι ένα ενδιαφέρον εύρημα της έρευνας. Το 58,5% των Ελλήνων και 55,3% των Τούρκων θεωρεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει τη γείτονα εις βάρος της πατρίδας τους. Τα ποσοστά αυτά μειώνονται κατά τι όταν η ερώτηση αφορά τις Ηνωμένες Πολιτείες. 47,4% των Ελλήνων και 50,3% των Τούρκων θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στηρίζουν τη γείτονα εις βάρος της πατρίδας τους. Ενώ μόλις 26,2% των Ελλήνων και 17,6% των Τούρκων θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένας φυσικός εταίρος στην ευρωπαϊκή ασφάλεια και η παρουσία τους στην Ευρώπη συμβάλει στην ειρήνη. Αντιθέτως 51% των Ελλήνων και 47,9% των Τούρκων θεωρεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να εμπλέκονται σε ζητήματα ευρωπαϊκής ασφαλείας, καθώς η εμπλοκή τους μάλλον αυξάνει τις εντάσεις και την ανασφάλεια. Ενώ η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αναδεικνύει τον ρόλο και την ιστορική αποστολή του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, η ελληνική και τουρκική κοινή γνώμη παραμένουν ασυγκίνητες.

Αξιοσημείωτο είναι και το κλίμα  απαισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας που επικρατεί και στις δύο χώρες, με την τουρκική κοινή γνώμη να παραμένει σταθερά πιο απαισιόδοξη. Την εκτίμηση ότι η οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί τους επομένους δώδεκα μήνες συμμερίζεται το 57% των Ελλήνων και 49,9% των Τούρκων τον Φεβρουάριο του 2021, 48,3% των Ελλήνων και 51,7% των Τούρκων τον Δεκέμβριο του 2021 και 60,7% των Ελλήνων και 68,2% των Τούρκων τον Μάιο του 2022.

Μπορείτε να διαβάσετε όλη την έρευνα

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,19/6/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA