“ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ” ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ: Συνεχίζονται οι επαφές και συναντήσεις με εργαζόμενους και λαϊκούς φορείς

Αναδεικνύονται σειρά προβλημάτων σε αρκετούς χώρους

            Συνέχεια στις επαφές της με εργαζόμενους, πολιτιστικούς, αθλητικούς Συλλόγους, δομές ΑμέΑ και Τοπικά Συμβούλια της περιοχής της Παλίκής, καθώς και επίσκεψη στον ΧΥΤΑ στην Παλοστή είχε η Αλεξάνδρα Μπαλού, επικεφαλής Περιφερειακή Σύμβουλος της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Ιονίων Νήσων, συνεχίζοντας την περιοδεία της στην Κεφαλονιά.

            Στο κλιμάκιο της περιοδείας που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη συμμετείχαν επίσης, ο Νίκος Γκισγκίνης, Περιφερειακός Σύμβουλος Ιονίων Νήσων με τη “Λαϊκή Συσπείρωση” και ο Δημοτικός Σύμβουλος Παλικής με τη “Λαϊκή Συσπείρωση”, Δημήτρης Ματζουράτος. Συνολικά αναδείχθηκαν σειρά προβλημάτων που απασχολούν και τα οποία με ευθύνη τόσο των έως και σήμερα Κυβερνήσεων αλλά και των Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών δεν επιλύονται, αντιθέτως σε αρκετές περιπτώσεις οξύνονται.

Με τους εργαζόμενους του Δήμου

            Στις επαφές που έγιναν με εργαζόμενους των τεχνικών και διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου Ληξουρίου, κυριάρχησαν τα προβλήματα της ακρίβειας, της εντατικοποίησης της δουλειάς των εργαζομένων, αλλά και της έλλειψης του απαραίτητου προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών. Επίσης, επί τάπητος τέθηκαν οι ανάγκες μόνιμων εργαζομένων, αλλά και τα προβλήματα που επικρατούν με τους εργαζόμενους Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου, τόσο για την μη ουσιαστική κάλυψη των κενών, όσο και ως προγραμμάτων ανακύκλωσης ουσιαστικά της ανεργίας.

Για τα προβλήματα των ΑμεΑ

            Συνάντηση πραγματοποιήθηκε και με το ΔΣ της Ένωσης Προστασίας της Ισότητας και των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ “Υπερίων”, στις εγκαταστάσεις του κέντρου. Μεταξύ άλλων, τα μέλη της Διοίκησης αναφέρθηκαν στα αιτήματα του χώρου για αύξηση των χρηματοδοτήσεων για τις δομές φιλοξενίας ΑμεΑ αλλά και στα προνοιακά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα, τα ζητήματα βελτίωσης της προσβασιμότητας, αντιμετώπισης της ανεργίας, αλλά και εκπαίδευσης. Ιδιαίτερα συζητήθηκε η ανάγκη διεκδίκησης μόνιμης και σταθερής Δημόσιας χρηματοδότησης της συγκεκριμένης δομής ώστε να μην αμφισβητείται από την επιλεξιμότητα και την αβέβαιη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και των άλλων ευρωπαικών προγραμμάτων. Η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε επίσης, το νεοϊδρυθέν κέντρο διημέρευσης ωφελούμενων  ΑμεΑ.

Ανάγκη κολυμβητηρίου στο Ληξούρι

            Οι ελλιπείς υποδομές του κολυμβητηρίου στο Αργοστόλι, η ανάγκη κατασκευής νέου στο Ληξούρι, αλλά και η στήριξη συνολικά του ναυταθλητισμού, απασχόλησαν τη συνάντηση με το ΔΣ του “ΑΣ Ποσειδώνα”, συλλόγου με διακρίσεις στο χώρο, παγκόσμιες και πανελλαδικές, στις δομές του οποίου απασχολούνται δεκάδες παιδιά.  

 Η Φιλαρμονική Σχολή πληρώνει ΕΝΦΙΑ

            Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν και η συνάντηση με το νεοεκλεγέν ΔΣ της “Φιλαρμονικής Σχολής Ληξουρίου Πάλλης”, που λειτουργεί απ’ το 1830, εκπαιδεύοντας  σήμερα πάνω από 130 νέους μουσικούς και λειτουργώντας μια πλήρη μπάντα δεκάδων νέων που κάνει εμφανίσεις, δίνει συναυλίες και αποτελεί τον πιο σημαντικό πολιτιστικό φορέα του Δήμου Ληξουρίου. Όπως σημειώθηκε, αν και η λειτουργία της σχολής έχει μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα, καλείται να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το κτίριο στέγασής της, αλλά και μια δωρεά που της έχει γίνει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά της, ακόμη και για τον μαέστρο που διδάσκει μουσική. Από το κλιμάκιο της “Λαϊκής Συσπείρωσης” υπήρξε δέσμευση ανάδειξης των προβλημάτων τόσο στην Περιφέρεια όσο και στη βουλή.

Με Πολιτιστικούς Συλλόγους και Τοπικά Συμβούλια

            Προβλήματα έλλειψης χρηματοδοτήσεων αλλά και των αναγκαίων υποδομών στέγασης και ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους, ανέφεραν και οι διοικήσεις των Πολιτιστικών Συλλόγων “Χωροπούλας”, “Κουνόπετρας” και “Αετού Καμιναράτων”.

            Συναντήσεις έγιναν επίσης με τα Τοπικά Συμβούλια Καμιναράτων, Δαμουλιανάτων, Ρίφι και Αγίας Θέκλης, όπου αναφέρθηκαν στην πολύ δύσκολη κατάσταση που επικρατεί με τις δομές Υγείας, την έλλειψη γιατρών και υποδομών, όπως επίσης και των αναγκαίων έργων αγροτικής οδοποιίας, αντιπυρικής προστασίας, δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης στις περιοχές τους.

Αδιέξοδο στη διαχείριση των απορριμμάτων

            Στην επίσκεψη στο ΧΥΤΑ στην Παλοστή διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά το αδιέξοδο στην διαχείριση των απορριμμάτων στον νομό Κεφαλονιάς – Ιθάκης και από τον νέο ΦΟΔΣΑ. Η μοναδική διαχείριση που γίνεται μέχρι σήμερα σε αντίθεση με τα όσα ισχυρίζεται η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων,  είναι η απλή εναπόθεση των απορριμμάτων από την εταιρεία «Μεσόγειο» που έχει αναλάβει την αποκομιδή τους στο ένα κύτταρο, αφού στο άλλο σιγοκαίει ακόμη από πέρσι  η φωτιά που είχε εκδηλωθεί. 

            Την ίδια ώρα επέρχεται κορεσμός του ΧΥΤΑ από την συνεχή εναπόθεση σύμμεικτων και ογκωδών απορριμμάτων, δεν δίνεται καμιά λύση στην λειτουργία του εργοστασίου επεξεργασίας που φαίνεται να παραμένει αβέβαιη και το επόμενο διάστημα, υποθηκεύοντας την οποιαδήποτε προοπτική για ουσιαστική επεξεργασία. Από την πλευρά του κλιμακίου, τονίστηκε στους υπεύθυνους, ότι πρέπει επιτέλους να λειτουργήσει το εργοστάσιο επεξεργασίας, καθώς και να υπάρχει επαρκής φύλαξη του χώρου και ασφάλεια από νέα πυρκαγιά.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,17/6/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA