ΕUROPE IN MΥ REGION 2022: Mε επιτυχία η Eκδήλωση «Η Ευρώπη στην περιοχή μου:  Ψηφιακές αφηγήσεις στο Μουσείο Καποδίστρια της Κέρκυρας»

ΕΙΔΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ «ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ»                             

Την ευκαιρία μιας διαφορετικής γνωριμίας με τον Ιωάννη Καποδίστρια και με το κτήμα της Κουκουρίτσας έδωσε η εκδήλωση  “Ψηφιακές αφηγήσεις στο Μουσείο Καποδίστρια» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Ιουνίου στο Μουσείο Καποδίστρια από την  Περιφέρεια Iονίων Νήσων και την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης του Προγράμματος «Ιόνια Νησιά» στο πλαίσιο της πανευρωπαϊκής καμπάνιας Europe in my Region 2022.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης που έγινε στους κήπους του Μουσείου, αναδείχθηκε και παρουσιάστηκε στη ευρύτερο κοινό το έργο  «Δράσεις για την ανάδειξη και τον εμπλουτισμό του περιεχομένου του Μουσείου Καποδίστρια: α) Ψηφιακή Προβολή Ιστορικού Κτήματος οικίας Καποδίστρια, β) Ψηφιακή εφαρμογή με τίτλο: Ο Ιωάννης Καποδίστριας, τα Επτάνησα και η Επανάσταση του 1821» που υλοποιήθηκε  στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ιόνια Νησιά 2014-2020»  με προϋπολογισμό 253.000,00€.

Τόσο  η Διοίκηση του Μουσείου όσο και οι συντελεστές του έργου παρουσίασαν τις πτυχές του που αφορούσαν  αφενός στη δημιουργία ψηφιακής πλατφόρμας για τον Καποδίστρια, τα Επτάνησα και το 1821 με μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή και διαδραστική  λειτουργία, αφετέρου στην αποτύπωση και ψηφιακή απόδοση του κτήματος της Κουκουρίτσας.

Το αποτέλεσμα αυτής της σπουδαίας ερευνητικής εργασίας και η ψηφιακή της αποτύπωση δίνει στο Μουσείο Καποδίστρια- ένα μικρό περιφερειακό μουσείο, όπως τονίστηκε- ένα πολύ καινοτόμο και πρωτοποριακό υλικό και εργαλείο και το καθιστά ένα σύγχρονο διεθνοποιημένο μουσείο που ακολουθεί τις επιταγές της εποχής.

Συντελεστές του έργου ήταν οι:

–           Ελένη Σταμπόγλη, ιστορικός, συντονίστρια του έργου

–           Μάγια Χαραλαμποπούλου, ιστορικός – ψηφιακή εφαρμογή 1821: ο Καποδίστριας & οι Επτανήσιοι

–           Ηλέκτρα Κανέλλου  γεωπόνος- ιστορική μελέτη και σημερινή αποτύπωση βλάστησης και δημιουργία αφηγήσεων για τον κήπο της Κουκουρίτσας

–           Δημήτρη  Γιαννούλη , αρχιτέκτονας (Imantosis) – αποτύπωση και την ψηφιακή απόδοση του κήπου του  μουσείου.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν η Περιφερειάρχης κ. Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, ο Προϊστάμενος της ΕΥΔ Κώστας Ασπιώτης, ο Πρόεδρος της ΔΕ του Μουσείου Καποδίστρια ως πρόεδρος της Ανσγνωστικής Εταιρείας Θανάσης Μακρής και η Διευθύντρια του Μουσείου Ντάρια Κοσκόρου.

Η εκδήλωση έκλεισε με ένα ιδιαίτερο μουσικό πρόγραμμα που εκτέλεσε  Σύνολο Εγχόρδων της Συμφωνικής Ορχήστρας της Φιλαρμονικής Εταιρείας Κερκύρας  που επιμελήθηκε  ο αρχιμουσικός Άλκης Μπαλτάς και περιλάμβανε έργα της εποχής του Καποδίστρια, σε διεύθυνση της μαέστρου  Κυριακής Κουντούρη.

Σημειώνεται ότι η εφαρμογή που δημιουργήθηκε μέσω του συγκεκριμένου έργου είναι προσβάσιμη μέσω Η/Υ, tablet και κινητών τηλεφώνων στη διεύθυνση:

 (για την ενότητα Καποδίστριας, Επτάνησα, 1821), και

(για την ενότητα που αφορά στον κήπο της Κουκουρίτσας)

Η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ευχαριστεί θερμά για τη συνεργασία τους τη ΔΕ και την Διευθύντρια του Μουσείου Καποδίστρια καθώς και τον Πρόεδρο και τους μουσικούς της ΦΕΚ για την ευγενική συμμετοχή τους στην εκδήλωση.

Αύριο, εξάλλου,  16 Ιουνίου η ΕΥΔ οργανώνει επίσκεψη και γνωριμία με το Μουσείο και το συγκεκριμένο έργο των ωφελούμενων των 2 Κέντρων Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) που λειτουργούν στην Κέρκυρα, αυτό του Δήμου Β. Κέρκυρας (Μαγουλάδες) και του Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας (Αλυκές).  Και οι δύο αυτές δομές είναι έργα συγχρηματοδοτούμενα, ενταγμένα στο Ε.Π. «Ιόνια Νησιά 2014-2020».

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,15/6/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA