Μεγάλο πολιτικό γεγονός στο Στρασβούργο υπέρ των ευρωπαϊκών νησιών

          Ευρωβουλευτές και Περιφερειάρχες ενώνουν τη φωνή τους και τις παρεμβάσεις για μια ολοκληρωμένη νησιωτική πολιτική  –  Ενεργή συμμετοχή της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων

          Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: «Το άρθρο 174 της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τις μειονεκτούσες Περιφέρειες δίνει τη νομική βάση. Ζητούμε πλήρη εφαρμογή του με σθεναρή πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των νησιών μας»

Ιστορική χαρακτηρίστηκε η 7η Ιουνίου 2022, ημέρα κατά την οποία υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο η έκθεση του Ευρωβουλευτή, Younous Omarjee, Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης, με τίτλο «Έκθεση σχετικά με τις νήσους της Ε.Ε. και την πολιτική συνοχής: τρέχουσα κατάσταση και μελλοντικές προκλήσεις (2021/2079(INI))».

Η έκφραση αυτής της βούλησης της Ευρωβουλής συνοδεύτηκε από εθιμοτυπική πρόσκληση Περιφερειαρχών νησιωτικών περιοχών και μελών Περιφερειακών Κυβερνήσεων και συνάντηση εργασίας επί του θέματος με την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Roberta Metsola και Επιτρόπους.

Όλοι τόνισαν τη διαφορετικότητα μεταξύ των νησιωτικών περιοχών της Ευρώπης (κράτη-νησιά, περιφέρειες-νησί, περιφέρειες-συμπλέγματα νησιών, απομακρυσμένες περιφέρειες κλπ), αλλά και τα βασικά κοινά προβλήματα και μειονεκτήματα ανάπτυξης που τις χαρακτηρίζουν.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, τόνισε ότι η Συνθήκη της Ε.Ε. έχει πλέον το άρθρο 174, το οποίο εντάχθηκε μετά την ώριμη εργασία πολλών ετών της Διακομματικής Επιτροπής και των φορέων αιρετών, η οποία λειτούργησε ως εργαλείο ανάλυσης των νησιωτικών δεδομένων και πίεσης για την αντιμετώπισή τους.

«Είχα την τιμή να είμαι μέλος της Επιτροπής αυτής επί πολλά έτη ως νησιώτισσα Ευρωβουλευτής και να συμβάλω στο παραπάνω θετικό, θεμελιώδες, αποτέλεσμα», υπογράμμισε η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων υποστήριξε πως η νησιωτική πολιτική της Ε.Ε., όπως και των κρατών-μελών, είναι ατελής. Απαιτείται αξιολόγηση των μέτρων που έχουν αποσπασματικά εφαρμοσθεί υπέρ των κρατών και λήψη άλλων στο πλαίσιο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής, η οποία μεταξύ άλλων πρέπει να περιλαμβάνει:

•           Ευέλικτη προσέγγιση για την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων με επιδοτήσεις, όπου αξιολογηθεί απαραίτητο για την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων, όπως και δημιουργία «ομάδας νησιά» για ειδικό καθεστώς των κρατικών ενισχύσεων υπέρ των νησιών και ειδική φορολογία και άλλες θετικές διακρίσεις

•           Συλλογή στατιστικών στοιχείων που θα επιτρέψουν την εκπόνηση στοχευμένων πολιτικών υπέρ των νησιών

•           Οριζόντια εφαρμογή της νησιωτικότητας σε όλες τις στρατηγικές και πολιτικές, τόσο σε ευρωπαϊκό, όσο και σε εθνικό επίπεδο

•           Δημιουργία ειδικού χρηματοδοτικού εργαλείου και στρατηγικής για τα νησιά

Συμμετείχαν: Πρόεδρος της Κορσικής, Πρόεδρος της Σικελίας, Πρόεδρος της Σαρδηνίας, Πρόεδρος της Γκόζο (Μάλτα), Υπουργός Θάλασσας, Μεταφορών & Υποδομών Κροατίας, Υπουργός Οικονομικών της Κυβέρνησης των Βαλεαρίδων, Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών της Κύπρου, Ευρωβουλευτές νησιωτικών περιοχών, Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων εκπροσωπώντας τις νησιωτικές Περιφέρειες της Ελλάδας.

Τα γεγονότα των συναντήσεων εργασίας και τη συνέντευξη Τύπου κάλυψαν πολλά ευρωπαϊκά μέσα μαζικής ενημέρωσης, εθνικής και περιφερειακής εμβέλειας.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,9/6/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA