Νέα από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

ΞΕΚΙΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ

Η Ιακωβάτειος Βιβλιοθήκη εντάχθηκε σε Πρόγραμμα ΕΣΠΑ του υπουργείου Ανάπτυξης, που στοχεύει στη «Δημιουργία, Ανάδειξη και Αξιοποίηση Ψηφιακού Πολιτιστικού Αποθέματος». Σκοπός του προτεινόμενου έργου της Βιβλιοθήκης μας ύψους 400.000 ευρώ είναι να δημιουργηθεί μια Ψηφιακή Βιβλιοθήκη- Μουσείο, μέσω της οποίας να είναι προσβάσιμο το υλικό που διαθέτει σήμερα η Ιακωβάτειος στο ευρύ κοινό καθώς και σε άτομα ειδικών κατηγοριών. Το προτεινόμενο έργο αποτελείται από δύο υποέργα. Το πρώτο υποέργο αποτελεί τη ψηφιοποίηση ενός σημαντικού όγκου βιβλιογραφικού, αρχειακού υλικού και μουσειακών συλλογών της Ιακωβατείου με σκοπό τη δημιουργία μιας Ψηφιακής Βιβλιοθήκης-Μουσείου και το δεύτερο υποέργο αποτελείται από τη χρήση των τεχνολογιών επαυξημένης πραγματικότητας και αναγνώρισης εικόνας για τη διαδραστική περιήγηση και επεξήγηση των εκθεμάτων του μουσείου.

●  ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ

► Το Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για το έργο και την προσφορά του Κεφαλονίτη σκηνοθέτη, πανεπιστημιακού Δάσκαλου και ακαδημαϊκού Σπύρου Ευαγγελάτου στο Αργοστόλι (3 και 4 Ιουνίου) και στο Ληξούρι (5 Ιουνίου) στο κτήριο του Μουσείου Ληξουρίου. Κατά το χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης μας Πέτρος Πετράτος κάλεσε τους συνέδρους-ερευνητές του Θεάτρου να μελετήσουν σημαντικό ανέκδοτο υλικό (θεατρικά έργα γραμμένα ή μεταφρασμένα από Κεφαλονίτες και γενικότερα Επτανήσιους κ.λπ. κατά το 19ο αιώνα) που απόκειται στο Αρχείο της Ιακωβατείου και υπήρξε άμεσο ενδιαφέρον. Θα ακολουθήσει και γραπτό υπόμνημα.

► Συνεχίστηκε από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη η προώθηση περιοδικών και βιβλίων – αυτή τη φορά στον Πόρο για τον εμπλουτισμό της στάσης-βιβλιοθήκης που δημιουργήθηκε εκεί από τον τοπικό Σύλλογο.

●  ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

         Η έκτη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση για το 2022 θα αναφέρεται στην κεφαλονίτικη διάλεκτο. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κριμπάς, αναπληρωτής καθηγητής στη Σχολή Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης με θέμα «Οικογενειακά ονόματα και τοπωνύμια της Κεφαλονιάς: μελέτη περιπτώσεων». Θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος Ιουνίου. Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για την ημερομηνία, για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

●  ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ

► Ο Ιούλιος των Βιβλιοπαρουσιάσεων

Μετά την αναγκαστική αναστολή λόγω της πανδημίας η Βιβλιοθήκη μας επαναφέρει τις Βιβλιοπαρουσιάσεις κατά τον Ιούλιο. Και τα πέντε Σάββατα του Ιουλίου θα παρουσιαστούν βιβλία – πρόσφατες εκδόσεις – Κεφαλονιτών συγγραφέων. Οι εκδηλώσεις αυτές θα περιλαμβάνουν και ευχάριστο μουσικό πρόγραμμα. Καλούμε τους συμπολίτες μας να τιμήσουν με την παρουσία τους τη συγγραφική δραστηριότητα και προσφορά «δικών» μας δημιουργών. Θα δημοσιευτεί αναλυτικό πρόγραμμα.    

► Τα Ιακωβάτεια 2022

Το θέμα των φετινών Ιακωβατείων είναι «Η αντιπαλότητα Ληξουριού – Αργοστολιού: Μύθος και πραγματικότητα». Ήδη καταρτίζεται το πρόγραμμα με ομιλίες, προβολές και ποικίλα δρώμενα, το οποίο έγκαιρα θα γνωστοποιηθεί.

►  Η «Καλοκαιρινή εκστρατεία»

Πρόκειται για δραστηριότητες με τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων, που θα πραγματοποιηθούν με τη συνδρομή φίλων και εθελοντών της Ιακωβατείου κατά το διάστημα από τα τέλη Ιουνίου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2022. Τα φετινά θέματα περιστρέφονται γύρω από τη Φύση, το Δάσος, το Νερό, τον Ουρανό και το Διάστημα. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις για την κατάρτιση του προγράμματος. Θα υπάρξει αναλυτικό πρόγραμμα.

●  ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

          Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας είναι οι εξής:

— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

  ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/6/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA