Απονομή υποτροφιών από το Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.  Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα έγινε την Πέμπτη 26 Μαϊου στην αίθουσα Ramsey Hall του Queens College -μετά από διακοπή τριών χρόνων- η ετήσια διάλεξη “Χάρη Ψωμιάδη” του Κέντρου Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών, η οποία συνοδεύεται από την απονομή υποτροφιών. 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά υπο τη νέα διεύθυνση του Κέντρου, καθώς στην αρχή του χρόνου ανέλαβαν τα καθήκοντά τους ο νέος διευθυντής δρ. Γεράσιμος Κατσάν και η νέα υποδιευθύντρια δρ. Μαρία Αθανασοπούλου που, μέσα από αρκετές εκδηλώσεις ακαδημαϊκού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος που έχουν ήδη διοργανώσει, προσπαθούν να επαναπροσδιορίσουν τους στόχους του και να επανασυσπειρώσουν τους φοιτητές μετά την πανδημία.

Μετά το καλωσόρισμα από τον διευθυντή του Κέντρου, ο π. Νικηφόρος Φακίνος, προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου στο Μέρρικ, ανέπεμψε την προσευχή και οι φοιτήτριες Ντέμη Καπετανάκη και Στέφανι Ζούλκα, μέλη του φοιτητικού συλλόγου “Ικαρος”, έψαλαν με πάθος τον ελληνικό και αμερικανικό εθνικό ύμνο.

Η αντιπρόεδρος και πρύτανης του πανεπιστημίου Δρ. Elizabeth Hendrey χαιρέτισε εκ μέρους του προέδρου, Frank Wu, και τόνισε τη μακροχρόνια προσφορά του Κέντρου στην πολιτιστική και ακαδημαϊκή ταυτότητα του πανεπιστημίου.

Η αντιπρύτανης Δρ. Alicia Alvero μίλησε για τη στενή και εποικοδομητική έως τώρα συνεργασία με τη νέα διεύθυνση του Κέντρου από την αρχή του έτους και εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Κέντρο έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα δραστήριο ακαδημαϊκό και πολιτιστικό κέντρο, που θα ωφελήσει τόσο τους φοιτητές του Queens College όσο και την Ελληνοαμερικανική κοινότητα της ευρύτερης περιοχής της Νέας Υόρκης.

Ο πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής κ. Χρήστος Στρατάκης εξήρε την προσφορά του Κέντρου και την τεράστια κληρονομιά του ιδρυτή του αειμνήστου Χάρη Ψωμιάδη, συνεχάρη τους φοιτητές και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο Διευθυντή και στη νέα υποδιευθύντρια του Κέντρου.

Στη συνέχεια ο κύριος Κατσάν ευχαρίστησε δημόσια τον προκάτοχό του δρα Χρήστο Ιωαννίδη και την επί χρόνια υποδιευθύντρια κ. Έφη Λέκκα για την πολύχρονη προσφορά τους στο Κέντρο Βυζαντινών Σπουδών, προσφέροντας της μια όμορφη ανθοδέσμη.

Ο κ. Ηλίας (Λου) Κάτσος, ιδρυτής της EMBCA και συντονιστής της Επιτροπής Παρέλασης φέτος, παρουσίασε την τιμητική διάλεξη Χάρη Ψωμιάδη με θέμα “Η κληρονομιά και η σημασία των Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών στον 21ο αιώνα”.

Χορηγήθηκαν συνολικά 22 υποτροφίες που χρηματοδοτήθηκαν από άτομα και οργανισμούς της Ομογένειας. Οι υποτροφίες, σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του Κέντρου, δόθηκαν αφ’ ενός βάσει ακαδημαϊκών κριτηρίων, αφ’ ετέρου δόθηκαν στους φοιτητές οι οποίοι επιλέγουν ως Major ή minor των Ελληνικών και Βυζαντινών Σπουδών, ενθαρρύνοντας και ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο την επιλογή τους.

Ο δρ. Κατσάν κάλεσε τους χορηγούς των υποτροφιών να συγχαρούν και να παραδώσουν οι ίδιοι το πιστοποιητικό βράβευσης στους φοιτητές.

Η υποδιευθύντρια του Κέντρου δρ. Μαρια Αθανασοπούλου, η οποία είχε τον γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, πρόσφερε στους φοιτητές ένα λεύκωμα για τη Βυζαντινή Ιστορία.

Δύο ξεχωριστές υποτροφίες δόθηκαν φέτος. Η πρώτη, από το Κέντρο Βυζαντινών και Ελληνικών Σπουδών για να τιμήσει την μνήμη του αείμνηστου καθηγητή Νταν Γεωργακά κι επί σειρά ετών συνεργάτη του Κέντρου που πρόσφερε τα μέγιστα στην ακαδημαϊκή Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Η δεύτερη, από τον Σύλλογο Κεφαλλονιτών Νέας Υόρκης “Κεφαλος” στην μνήμη του αδικοχαμένου καθηγητή Κώστα Χριστοφοράτου, συνεργάτη του Κέντρου, ο οποίος καταγόταν από την Κεφαλλονιά.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο δρ. Κατσάν ανήγγειλε τη δεύτερη υποτροφία, μη μπορώντας να κρύψει την συγκινησιακή του φόρτιση, καθώς μιλούσε για τον συνεργάτη του.

Η δρ. Αθανασοπούλου στο σημείο εκείνο κάλεσε την σύζυγο του εκλιπόντα, Χρυσάνθη Φιλιππάρδου, να έρθει στο βήμα να μιλήσει. Εκείνη ευχαρίστησε συγκινημένη όλους τους συναδέλφους του, τους φοιτητές του, τον σύλλογο Κεφαλλονιάς που τίμησαν με αυτό τον τρόπο τον σύζυγό της.

Στη συνέχεια, ο κ. Κατσάν ευχαρίστησε τα μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής που παρευρέθηκαν στην εκδήλωση, Χρήστο Στρατάκη, Σάββα Τσίβικο, Κώστα Βαγγελάτο Γραμματέα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων ΟΔΥΣΣΕΥΣ, καθώς επίσης και όλους τους χορηγούς των υποτροφιών, παρόντες αλλά και μη, για τη συνεχή υποστήριξη τους στο Κέντρο.

Επίσης, έδωσε συγχαρητήρια σε όλους τους φοιτητές για τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις, ευχαρίστησε τους γονείς και τους συγγενείς τους που παρευρέθηκαν στην τελετή, τον υπεύθυνο της αίθουσας του Remsen Hall  κ. Γιώργο Γιαννόπουλο, καθώς τη συνεργάτιδά του δρα Μαρία Αθανασοπούλου.

Ακολούθησε δεξίωση όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να γευτούν ελληνικά εδέσματα και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τους νέους στόχους για τη μακροημέρευση του Βυζαντινού Κέντρου.

GreeknewsUSA

Φωτογραφία: Κέντρο Βυζαντινών και Νεοελληνικών Σπουδών Queens College

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/6/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA Εύα Παπαδάτου