ΤΡΙΑ ΣΟΒΑΡΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΕΘΕΣΕ Η ΛΑΪΚΉ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Π.Σ. στις 30.05.2022

 «Χωρίς δουλειά, χωρίς μισθό, χωρίς φαΐ»

1. Λήξη των συμβάσεων και ανάγκη παραμονής των εργαζομένων στην Περιφέρεια Ι.Ν.

Στις 31.05.2022 έληγαν οι συμβάσεις εργαζομένων που προσλήφθηκαν λόγω covid-19. Η εργασία τους ήταν καθοριστική για την εκτέλεση του συνόλου των αρμοδιοτήτων που είναι επιφορτισμένες οι υπηρεσίες της Π.Ι.Ν. αφού τα κενά που έχουν δημιουργηθεί από την χρόνια υποστελέχωση είναι τεράστια. Οι εργαζόμενοι ενώ, αξιοποιήθηκαν από όλους, κυβέρνηση, αρμόδιους υπουργούς και Περιφερειακή Αρχή(ΝΔ,ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), για να καλύψουν βασικές, πάγιες και διαρκείς ανάγκες στελέχωσης των υπηρεσιών, με τη λήξη της σύμβασης θα βρεθούν στην ανεργία ή θα οδηγηθούν στις αίθουσες των δικαστηρίων για να διεκδικήσουν μια «θέση στον ήλιο». Είναι βέβαιο ότι με την αποχώρησή τους, η λειτουργία των υπηρεσιών θα επιδεινωθεί, αφού η πολιτική της μη κάλυψης των αναγκαίων θέσεων εργασίας με μόνιμο προσωπικό «καλά κρατεί». Την ίδια στιγμή που το πιο συνηθισμένο επιχείρημα για τις καθυστερήσεις των έργων είναι η έλλειψη προσωπικού, όλοι οι ένοχοι κυβερνήσεις, Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές από τη μια στηρίζουν την πολιτική που γεννά φτηνό και ευέλικτο προσωπικό και από την άλλη πουλάνε “εξυπηρέτηση” και ανέξοδη κατανόηση.

Το Π.Σ κατέληξε ομόφωνα σε απόφαση στήριξης των εργαζομένων:

«…..Για άλλη μια φορά επισημαίνει την ανάγκη κάλυψης των αναγκαίων θέσεων εργασίας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου χωρίς όρους και προϋποθέσεις αφού οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν, πάγιες και διαρκείς ανάγκες και έχουν αποκτήσει μεγάλη εργασιακή εμπειρία.

Μέχρις ότου επιλυθεί οριστικά το ζήτημα σύμφωνα με τα παραπάνω θεωρεί αναγκαίο την παράταση των συμβάσεων και την παραμονή των εργαζομένων στην Π.ΙΝ. Σε αυτό το πλαίσιο θα σταθεί θετικά και σε πιθανές νομικές διεκδικήσεις των εργαζομένων.»

Η δουλειά είναι δικαίωμα. Η υπεράσπισή του, είναι υπόθεση της οργάνωσης και του αγώνα των εργαζομένων. Δεν χρειάζεται ούτε εφησυχασμός ούτε συμβιβασμός.

2. Για την μη καταβολή του ΤΕΒΑ

Πρόκληση για το πιο φτωχό κομμάτι του λαού μας, σε μια περίοδο που λεηλατείται το λαϊκό εισόδημα ακόμη περισσότερο, με τα πανάκριβα καύσιμα και την ενέργεια, αλλά και τις τεράστιες ανατιμήσεις σε μια σειρά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, αποτελεί η μη καταβολή του ΤΕΒΑ.

Με ευθύνη της σημερινής Περιφερειακής Αρχής (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ), αλλά και της προηγούμενης ΑΝΑΣΑ (ΣΥΡΙΖΑ), τα προγράμματα έχουν αργήσει προκλητικά να υλοποιηθούν ( ΤΕΒΑ 2016-2017, αλλά και το ΤΕΒΑ 2018-2019).

Το σημερινό Πρόγραμμα, βρίσκεται έρμαιο στον ανταγωνισμό των εταιρειών που θέλουν να αναλάβουν την διαχείριση του, με προσφυγές, ενστάσεις κλπ,

Η Α.Ε.Π.Π. ακύρωσε το αποτέλεσμα που είχε εκδώσει η Επιτροπή Διαγωνισμού για το ΤΕΒΑ 2018-2019,μετά από προσφυγή μιας εκ των 3 εταιρειών που συμμετείχαν.

Η Περιφερειακή Αρχή δεν κατέθεσε έγκαιρα ένσταση ενάντια στην απόφαση της Α.Ε.Π.Π., ενώ γνώριζε την προθεσμία των 10 ημερών, η οποία και εξέπνευσε

Το αποτέλεσμα είναι το πρόγραμμα να πηγαίνει χρονικά πίσω, αν δεν κινδυνεύει να χαθεί

Πρόκειται για την πλήρη αποκάλυψη της πολιτικής υποκρισίας. Ένα πρόγραμμα με ελάχιστη χρηματοδότηση, πολλούς “κόφτες”, ενταγμένο σε χρηματοδοτικά εργαλεία με ημερομηνία λήξης, η διαχείριση του οποίου γίνεται από ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Ένα πρόγραμμα φτιαγμένο από τους ίδιους, Ε.Ε. και κυβερνήσεις, που σχεδιάζουν και προωθούν την πολιτική που γεννά την φτώχεια, προκειμένου να διαχειριστούν την ακραία φτώχεια και να ενσωματώσουν τις αντιδράσεις.

Από τη μια δηλώσεις ότι “ενδιαφέρονται για την ενίσχυση του βιοτικού επίπεδου των εργαζομένων και μάλιστα αυτών που βρίσκονται στην ακραία φτώχεια”, από την άλλη και αυτά τα ελάχιστα ψίχουλα δίνονται καθυστερημένα και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν.

Παλεύουμε και απαιτούμε έστω και αυτά τα ελάχιστα να φτάσουν άμεσα και ολοκληρωμένα σε όλους τους αποδέκτες, μαζί με τον αγώνα για το δικαίωμα στη δουλειά και στη ζωή.

3.Για τις δυσκολίες πληρωμής και τις μόνιμες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία των συμβασιούχων στα έργα ΕΣΠΑ που διαχειρίζεται η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς &Ιθάκης και το ΥΠΠΟΑ και χρηματοδοτεί η Περιφέρεια Ι.Ν.

Ζητήσαμε απάντηση γιατί οι συμβασιούχοι της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς & Ιθάκης που εργάζονται στα έργα

1) Ανάδειξη – Ανάπλαση ταφικού περιβόλου στο Φισκάρδο Κεφαλονιάς,

2) Ανάδειξη – Ανάπλαση του Ρωμαϊκού Βαλανείου Κρηναίου οικοδομήματος και οικοδομικών λειψάνων στη θέση Λουτρό,

3)Προστασία και Ανάδειξη της Ρωμαϊκής έπαυλης στην Αγία Ευφημία Κεφαλονιάς

4) Στερέωση, Προστασία και Ανάδειξη του θολωτού τάφου στα Τζανάτα Πόρου Κεφαλονιάς,

είναι απλήρωτοι από τον Απρίλη και κάποιοι από τον Μάρτη!

Ζητήσαμε από την Περιφερειακή Αρχή, να πάρει μέτρα για την καταβολή της μισθοδοσίας και την απρόσκοπτη συνέχιση των εργασιών στα συγκεκριμένα έργα.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση θα επανέλθουμε με Επερώτηση και για άλλα αντίστοιχα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν παίρνουν “παχυλούς μισθούς “, αλλά αντιμετωπίζουν το δυσβάστακτο κόστος για τη μετακίνησή τους και επιπρόσθετα κόστη αφού έρχονται και από άλλα μέρη της Ελλάδας. Οι ανάγκες επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους δεν είναι σε αναμονή. Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι να είναι τα θύματα ούτε της “γραφειοκρατίας”, ούτε των εξαγγελιών χωρίς αντίκρισμα, ούτε της μεταφοράς πόρων από έργο σε έργο, ούτε της κοροϊδίας των καθυστερημένων πιστώσεων. Ζουν από την εργασία τους, πρέπει να αμείβονται κανονικά. Σε αυτό δεν χωράει ούτε υπομονή, ούτε αναμονή. Η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη ήταν ότι θα πληρωθούν άμεσα, επιβεβαιώνοντας έτσι το απαράδεκτο γεγονός της απληρωσιάς.

Εν κατακλείδι, τα προβλήματα αυτά, θα έπρεπε να ήταν θέματα στην Η.Δ. της έκτακτης συνεδρίασης του Π.Σ., την οποία μονοπώλησε η ανακατανομή των 500.000 ευρώ για την τουριστική προβολή, η αποδοχή χρηματοδότησης για την ψηφιοποίηση.

Αυτό βέβαια προϋποθέτει, να είναι σε προτεραιότητα οι αγωνίες, τα προβλήματα και οι ανάγκες του λαού, επιλογή που δεν υπηρετείται από Περιφερειακές Αρχές που υλοποιούν την εκάστοτε κυβερνητική πολιτική και τις ιεραρχήσεις των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον αγώνα η δύναμη

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/6/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA