ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ  ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ

Άλλη μια σεζόν ξεκινά με τις προβλέψεις των μεγαλοεπιχειρηματιών να μιλούν για νέα επίπεδα υπερκερδών. Οι αφίξεις λένε πως θα ξεπεράσουν ακόμα και αυτές του 2019. Για εμάς όμως, ο πόλεμος και οι συνέπειές του, η ακρίβεια στην ενέργεια, τα καύσιμα, τα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης, η εργασιακή ανασφάλεια, οι απαράδεκτοι όροι εργασίας σε όλους τους κλάδους και ιδιαίτερα στον δικό μας με χαμηλά μεροκάματα, ελαστικές σχέσεις εργασίας, υπερενταντικοποίηση, θα είναι εδώ και μάλιστα ακόμα πιο έντονα.

Είναι ανάγκη να παλέψουμε για να βελτιώσουμε τους όρους εργασίας μας, για δουλειά και ζωή με δικαιώματα. Η Συλλογική Τοπική Κλαδική Σύμβαση Εργασίας μπορεί να συμβάλλει σε αυτή την κατεύθυνση, ορίζοντας αυξημένα μεροκάματα, κατοχυρωμένα ρεπό για να μην καταρρεύσουμε, σταθερές σχέσεις εργασίας και άλλα.

Σήμερα είναι ανάγκη να μπούμε όλοι στη μάχη!

Βασικά σημεία της πρότασής μας είναι:

Ο εργάσιμος χρόνος να είναι 5 μέρες την εβδομάδα και οι ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, 40 ώρες. Ο ημερήσιος χρόνος εργασίας να είναι 8 ώρες συνεχόμενες, με διάλειμμα μισής ώρας το οποίο συμπεριλαμβάνεται στο νόμιμο ημερήσιο χρόνο εργασίας  των 8 ωρών. Οι ημέρες εβδομαδιαίας ανάπαυσης των εργαζομένων πρέπει να είναι συνεχόμενες, χωρίς διευθέτηση. Αν οι εργαζόμενοι επιθυμούν μεταξύ 1η Ιούνης ως 30 Σεπτέμβρη, να εργαστούν την έκτη μέρα της εβδομάδας, το ημερομίσθιο που θα τους καταβληθεί για την έκτη μέρα να είναι προσαυξημένο κατά 75%.

Ο κατώτατος μισθός, ανάλογα με την ειδικότητα, να κυμαίνεται από 870 ως 1200 ευρώ, χωρίς τις όποιες προσαυξήσεις. Προβλέπονται προσαυξήσεις με ανάλογα ποσοστά, για κάθε ώρα εργασίας πέραν των 40 εβδομαδιαίως όπως και για Κυριακές, Αργίες, Νυχτερινές ώρες.

Κατοχύρωση των επίσημων αργιών

Τα επιδόματα να αποδίδονται υποχρεωτικά και να περιλαμβάνουν επιδόματα προϋπηρεσίας, οικογενειακών βαρών, τουριστικής εκπαίδευσης, εποχιακής απασχόλησης, στολής, ανθυγιεινής εργασίας, αλλά και επιδόματα για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων (πχ λογιστές, συντηρητές, ηλεκτροτεχνίτες κ.ά.)

Τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα αλλά και το Επίδομα Αδείας αποτελούν τακτικές αποδοχές, καταβάλλονται σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να υπαναχωρήσει ο εργαζόμενος ή να τα λάβει σε είδος.

Οι άδειες, κανονικές (αναψυχής), γάμου, γονικές, γέννησης, κύησης, τοκετού και όλες οι άλλες προβλεπόμενες κατοχυρώνονται και χορηγούνται όπως προβλέπεται.

Ευνοϊκότεροι όροι αμοιβής και εργασίας που προβλέπονται από νόμους, διατάγματα, κ.ά. θα συνεχίσουν να ισχύουν κανονικά.

Το αμέσως επόμενο διάστημα το Σωματείο μας θα επιδιώξει συνάντηση με τον Σύλλογο Ξενοδόχων Κεφαλονιάς για να διαπραγματευτεί την υπογραφή της σύμβασης.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 29/5/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA