Το Πρόγραμμα LIFE ElClimA, που έχει υλοποιηθεί στην Ελλάδα για την προστασία του προστατευόμενου γερακιού Μαυροπετρίτη, απέσπασε το φετινό Ευρωπαϊκό βραβείο Natura 2000 στην κατηγορία «Conservation on Land».
Με αφορμή την 30ή επέτειο από τη δημιουργία του ευρωπαϊκού δικτύου προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, ο Επίτροπος της ΕΕ για το Περιβάλλον, τους Ωκεανούς και την Αλιεία Virginijus Sinkevičius ανακοίνωσε στις 18 Μαΐου, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, τους νικητές των φετινών βραβείων Natura 2000. Οι έξι νικητές ήταν Προγράμματα από την Αυστρία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Πορτογαλία, την Ισπανία και ένα διασυνοριακό Πρόγραμμα από τη Γερμανία, την Αυστρία, το Λουξεμβούργο και την Ελβετία.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιέρωσε τα βραβεία Natura 2000 το 2014 για την αναγνώριση ιστοριών επιτυχίας (success stories) για τη διατήρηση της άγριας πανίδας και των οικοσυστημάτων σε όλη την ΕΕ, καθώς και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ένα από τα πιο εξαιρετικά επιτεύγματα της Ευρώπης: το δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000. Είναι η πρώτη φορά που ελληνικό Πρόγραμμα LIFE βραβεύεται στην κατηγορία διατήρησης της βιοποικιλότητας στα Natura 2000 Awards.
Το ελληνικό Πρόγραμμα LIFE ElClima «Διαχειριστικές δράσεις για τη διευκόλυνση της προσαρμογής του είδους Falco eleonorae* στην κλιματική αλλαγή» υλοποιήθηκε την περίοδο 2014-2019 και αποσκοπούσε στη διευκόλυνση της προσαρμογής του Μαυροπετρίτη στην κλιματική αλλαγή, εστιάζοντας στη βελτίωση της αναπαραγωγικής επιτυχίας του είδους, καθώς και συνολικότερα της κατάστασης διατήρησής του σε περιοχές όπου αναπαράγεται και διαχειμάζει. Οι δράσεις του Προγράμματος υλοποιήθηκαν σε επτά (7) περιοχές μελέτης στο Αιγαίο πέλαγος, καλύπτοντας 13 περιοχές του δικτύου Natura 2000 εκ των οποίων 7 Ζώνες Ειδικής Προστασίας στις οποίες φιλοξενείται άνω του 20% του αναπαραγόμενου πληθυσμού Μαυροπετρίτη στη χώρα.
Οι διαχειριστικές δράσεις του Προγράμματος συμπεριλάμβαναν: (α) τη μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση εξάλειψης αρουραίων (ένα είδος-εισβολέας στις νησίδες) σε νησίδες του Αιγαίου Πελάγους, με την απομάκρυνσή τους από συνολικά 7 νησίδες έκτασης 7.050 στρεμμάτων και αποτροπή θήρευσης αυγών και νεοσσών του Μαυροπετρίτη, (β) την εγκατάσταση περισσότερων από 1.000 τεχνητών φωλιών για την παροχή βέλτιστων συνθηκών για την επώαση των αυγών και την ανάπτυξη των νεοσσών και (γ) τη δημιουργία μιας «όασης ανεφοδιασμού» στα Αντικύθηρα, που φιλοξενούν μια από τις μεγαλύτερες αποικίες Μαυροπετρίτη στη χώρα, μέσω της φύτευσης δέντρων, θάμνων και σιτηρών, παρέχοντας έναν καλύτερης ποιότητας σταθμό ανεφοδιασμού για τα μεταναστευτικά μικρόπουλα με τα οποία τρέφεται το μεταναστευτικό γεράκι.
Κατά την τελετή απονομής, στο ερώτημα ποια ήταν τα κύρια στοιχεία επιτυχίας του Προγράμματος LIFE ElClimA, η απάντησή μας ήταν η πολύ καλή και μακρόχρονη γνώση της οικολογίας του είδους και η σκληρή δουλειά μιας αφοσιωμένης ομάδας! H επικεφαλής της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος κ. Florika Fink-Hooijer, σχολίασε πολύ θετικά τη μεγάλη σημασία που έχει η συσσωρευμένη γνώση για τον Μαυροπετρίτη, αλλά και η προσέγγιση του Προγράμματος που βοήθησε τόσο το ίδιο το είδος, όσο και τις τοπικές κοινωνίες στις περιοχές εφαρμογής.
Οι δράσεις του Προγράμματος LIFE ElClimA υλοποιήθηκαν από το Πανεπιστήμιο Πατρών (ανάδοχος), την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία και την εταιρεία περιβαλλοντικών συμβούλων NCC, με τη συνεισφορά του χρηματοδοτικού μέσου LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Πράσινου Ταμείου, καθώς και την υποστήριξη του Tasso Leventis Foundation.
Η ομάδα του Προγράμματος συνεχίζει την προσπάθεια προστασίας του Μαυροπετρίτη, ενός από τα πιο εμβληματικά είδη της χώρας, μιας και τα νησιά και νησίδες του Αιγαίου φιλοξενούν πάνω από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού του είδους.
Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.lifefalcoeleonorae.gr/
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/5/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA