ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ κ. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ ΣΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΑ

Τίρανα 2022  EUSAIR FORUM

Επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης ευρωπαϊκών προγραμμάτων Δρ. Κ. Καποδίστριας, στο πλαίσιο της συμμετοχής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων στις εργασίες του 7ου ετήσιου Φόρουμ της Στρατηγικής της ΕΕ για την περιοχή της Αδριατικής Θάλασσας και του Ιονίου Πελάγους (EUSAIR), που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα στις 16-18 Μαΐου 2022, υπό την αλβανική προεδρία της EUSAIR. Την αντιπροσωπεία της ΠΙΝ, πέραν από τον Δρ. Καποδίστρια πλαισίωσαν η κα. Μυρτώ Αλεξάκη, ειδική Σύμβουλος, και η κα. Αλίκη Λούβρου, στέλεχος της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ και συνεργάτης Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

H EUSAIR αποτελεί μία από τις 4 μακροπεριφερειακές στρατηγικές της ΕΕ. Προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της ΕΕΕ το 2014. Βασίζεται σε 4 θεματικές προτεραιότητες/πυλώνες που αντιπροσωπεύουν τις βασικές προκλήσεις και ευκαιρίες στην περιοχή: γαλάζια ανάπτυξη, συνδεσιμότητα, ποιότητα περιβάλλοντος και βιώσιμος τουρισμός. Η EUSAIR καλύπτει 10 χώρες, 4 κράτη-μέλη της ΕΕ (Σλοβενία, Κροατία, Ελλάδα, Ιταλία) και 6 τρίτες χώρες (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Σαν Μαρίνο, Σερβία και Βόρεια Μακεδονία). Το 2022 δίνεται ιδιαίτερη έμφαση σε 3 θεματικές: νεολαία, ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και κοινωνική αλλαγή.

Ο Δρ. Καποδίστριας σχετικά με τη σημασία του Φόρουμ της EUSAIR δήλωσε: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η περιοχή μας είναι πολλές και πλέον έχει καταστεί σαφές ότι δεν μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε ο καθένας μόνος του. Είτε μιλάμε για το περιβάλλον, είτε για τον βιώσιμο τουρισμό, είτε για την ενεργειακή κρίση που απειλεί ολόκληρη την Ευρώπη, χρειαζόμαστε συνέργειες, εξωστρέφεια, συνεργασία. Η διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια αποτελεί μια έξοχη ευκαιρία για να ενώσουμε τις δυνάμεις της περιοχής μας, να συντονιστούμε και να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας».

Επίσης, ο Δρ. Καποδίστριας, ύστερα από πρόσκληση της CPMR, συμμετείχε ως ομιλητής στο Φόρουμ Αδριατικής – Ιονίου για τη Νεολαία, και δήλωσε σχετικά: «νιώθω μεγάλη χαρά που συμμετέχω στις εργασίες σύστασης του Συμβουλίου Νεολαίας της EUSAIR, το οποίο θα στηρίξει το έργο και τις πρωτοβουλίες των νέων της περιοχής Αδριατικής – Ιονίου. Η νεολαία είναι το μέλλον της κοινωνίας μας και πιστεύω ακράδαντα ότι είναι καθήκον μας, να αναλάβουμε ειδική δράση για να δώσουμε τη δυνατότητα στους νέους να συμμετέχουν ενεργά στην πολιτική ζωή της περιοχής μας. Εύχομαι το Συμβούλιο Νεολαίας να αποτελέσει την πλατφόρμα που οι νέοι της περιοχής μας θα αξιοποιήσουν για να ανταλλάξουν απόψεις και να αποκτήσουν όραμα για το μέλλον τους. Τέλος, συγχαίρω την αλβανική προεδρία της EUSAIR, η οποία θέλησε να προσδώσει ιδιαίτερη έμφαση στη Νεολαία, με τα Τίρανα να αποτελούν την Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Νεολαίας για το 2022».

Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας, Αναστάσιο.

Με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας Αναστάσιο είχε την τιμή και την χαρά να συναντηθεί ο Αντιπεριφερειάρχης Δρ. Καποδίστριας και η αντιπροσωπεία της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε κλίμα συγκίνησης και βαθύτατου σεβασμού προς το πρόσωπο του ξεχωριστού ιεράρχη, ο οποίος επί δεκαετίες αγωνίζεται και προσφέρει απαράμιλλο έργο εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό, στους φτωχούς και κατατρεγμένους της γείτονος χώρας. Ο Δρ. Καποδίστριας, θέλοντας να τιμήσει το ποιμαντορικό, ιεραποστολικό και φιλανθρωπικό έργο του Μακαριοτάτου, τού προσέφερε προϊόντα των Ιονίων Νήσων, καθώς επίσης και ένα αντίγραφο πίνακα της συζύγου του, ζωγράφου Ελένης Γούναρη, με τον Εσταυρωμένο, το πρωτότυπο βρίσκεται στο Μητροπολιτικό Μέγαρο Ζακύνθου. Η αποστολή της ΠΙΝ άκουσε με προσοχή τις ανησυχίες του Αναστάσιου για το μέλλον των Ορθοδόξων της Αλβανίας. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε η πραότητα του χαρακτήρα του, η αύρα γαλήνης και αγάπης που αποπνέει αυτός ο μοναδικός άνθρωπος.

«κ.κ. Αναστάσιος: Η αγάπη πάντα στο τέλος θα νικήσει, αλλά να μην συμφιλιωθούμε με την παρακμή που υπάρχει»

Σταχυολογώντας μερικά από τα πολύ όμορφα και γεμάτα σοφία λόγια που εξέφρασε ο κ.κ. Αναστάσιος αναφέρουμε τα εξής: «Χρειάζεται να είμαστε με το μέρος της Αγάπης. Αυτό είναι που δικαιώνει μια ζωή, που την κάνει να ανθίζει, να ακτινοβολεί, να καρποφορεί. Αυτό πρέπει να κρατήσουμε κι εμείς. Να θυμώνεις δεν είναι κακό πράγμα. Το να μείνεις στον θυμό, να τον κρατάς μέσα στην καρδιά σου, αυτό είναι το κακό. Ο θυμός είναι μια ένταση που περνάει. Και κουραστήκαμε. Και θυμώσαμε. Το ζητούμενο είναι τι θα μείνει τελικώς. Γιατί στο τέλος, η αγάπη θα νικήσει. Πολλές φορές πολλοί άνθρωποι στενοχωριόνται με την αδικία, με τις άσχημες συμπεριφορές, που όχι μόνο δεν τους εκφράζουν, αλλά τους στενοχωρούν. Όμως, δεν πρέπει να εγκαταλείπουμε την προσπάθεια, δεν πρέπει να συμφιλιωθούμε με την παρακμή που υπάρχει. Τουλάχιστον, για τη νέα γενιά αυτό είναι το πιο σημαντικό μήνυμα που μπορούμε να στείλουμε.».

Συναντήσεις  με ομογενείς στους Αγίους Σαράντα

Με τον Δήμαρχο κ Χρήστο Κίτσο και τον Αντιδήμαρχο κ Γιάννη Χαρίζη έγινε συνάντηση στους Αγίους Σαράντα και συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας και κοινής χρηματοδότησης έργων στο πλαίσιο των προγραμμάτων Interreg 2021-2027. Ο Αντιδήμαρχος ξενάγησε τον κ Καποδίστρια σε χωριά της ομογένειας του Δήμου Φοινικαίων καθώς και σε έργα που έχουν γίνει στην περιοχή από την προηγούμενη προγραμματική περίοδο.

Ο Δρ. Καποδίστριας δήλωσε: «Οφείλουμε όλοι να επισκεφτούμε την περιοχή γιατί έτσι θα νιώσουμε πραγματικά τις κοινές μας ρίζες. Οι δυνατότητες συνεργασίας σε θέματα πολιτικής προστασίας, περιβάλλοντος και πολιτισμού είναι μεγάλες και δεν πρέπει να τις αφήσουμε. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κ Γιάννη Χαρίζη για την θερμή φιλοξενία του και την ξενάγησή του. Ειδικά η υποδοχή που μου έγινε στο χωριό του, την Κρανιά, θα μου μείνει αξέχαστη».

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/5/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA