ΚΚΕ: Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού στο Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου

Το Δημοτικό Γηροκομείο Αργοστολίου είναι το αρχαιότερο νομικό πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου του Δήμου Αργοστολίου και λειτουργεί ανελλιπώς από το 1912.  Συστήθηκε ως ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με το υπ΄αριθμό 8/1995 ΠΔ [ ΦΕΚ 5/Τα/1986 ] με σκοπό, σύμφωνα με το άρθρο 1 του παραπάνω Π.Δ.,  την περίθαλψη υπερηλίκων, απόρων, ανίκανων για εργασία, κατά προτίμηση  Δημοτών του Δήμου Αργοστολίου. Επιπλέον, ο εσωτερικός κανονισμός λειτουργίας του εγκρίθηκε με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων [ ΦΕΚ 1161/Τβ/2018 ].

Το ίδρυμα, λόγω της διαχρονικής υποχρηματοδότησής του, εμφανίζει πλέον οξύτατο πρόβλημα έλλειψης μόνιμου προσωπικού που, όχι μόνο είναι η αιτία να στερούνται την δυνατότητα φιλοξενίας δεκάδες ηλικιωμένοι που την έχουν αιτηθεί, αλλά υπονομεύει ευθέως και άμεσα και τη σημερινή ακόμη συνέχιση της λειτουργίας του. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τους 51 μόνιμους εργαζόμενους των διαφόρων ειδικοτήτων που προβλέπεται να υπηρετούν στο συγκεκριμένο ίδρυμα, σύμφωνα με την Π1γ/οικ.81551 Απόφαση του Υφυπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης [ ΦΕΚ 1136 – Τεύχος Δεύτερο – 6/7/2007 ] που καθορίζει τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) Κερδοσκοπικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, σήμερα υπηρετούν μόλις 16 μόνιμοι εργαζόμενοι (οι 2 εξ αυτών βρίσκονται σε διαδικασία άμεσης συνταξιοδότησης) για να εξυπηρετούν με αυτοθυσία 75 τροφίμους.

Επισημαίνεται επίσης ότι, ενώ μετά την μεταφορά του συγκεκριμένου ιδρύματος τον Σεπτέμβριο του 2020 σε νέο σύγχρονο κτίριο μέσα στην πόλη του Αργοστολίου, το οποίο  μπορεί να φιλοξενεί μέχρι και 135 ηλικιωμένους και ενώ παράλληλα στην λίστα του ΕΟΠΥΥ, μέσω της οποίας εισέρχονται οι τρόφιμοι στο ίδρυμα, υπάρχουν υπερδιπλάσιες αιτήσεις, αυτές δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, λόγω της έλλειψης  του προαναφερόμενου μόνιμου προσωπικού.

Από τα παραπάνω αποκαλύπτονται οι μεγάλες ευθύνες όλων των κυβερνήσεων,  ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ- ΠΑΣΟΚ αφού, οι προσλήψεις προσωπικού με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και συγκεκριμένα οι οκτάμηνες συμβάσεις [12  εργαζόμενων κατ’ έτος] που δρομολογούν, δεν μπορούν να λύσουν το εκρηκτικό πρόβλημα που υπάρχει, αφού εκτός των ελάχιστων αμοιβών, την εντατικοποίηση και τα εξαντλητικά ωράρια εργασίας των εργαζομένων, αφήνουν το ίδρυμα για 4 συνεχόμενους μήνες χωρίς ακόμα και αυτό το προσωπικό. Τα παραπάνω είναι προφανές ότι επηρεάζουν την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία του ιδρύματος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους τροφίμους, παρά την φιλότιμες προσπάθειες του υπάρχοντος προσωπικού.

Η κατάσταση αυτή έρχεται ως αποτέλεσμα της πολιτικής διαχρονικά των κυβερνήσεων, που την έχουν συνδιαμορφώσει στα πλαίσια της Ε.Ε., καθώς και των δυνάμεων τους στην τοπική διοίκηση. Πολιτική που θέλει την Πρόνοια στα χέρια των ιδιωτών, τη φροντίδα των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ στην ίδια την οικογένεια, η οποία καλείται να πληρώσει στις διαφορές Μ.Κ.Ο. και στους ιδιωτικούς οίκους ευγηρίας για τις ανάγκες στήριξης και περίθαλψης των ανθρώπων της. Απαξιώνουν τις προνοιακές δομές για να τις οδηγήσουν στην εμπορευματοποίηση και να περάσουν σε χέρια ιδιωτών.

Πάγια θέση του ΚΚΕ είναι αυτές οι κοινωνικές δομές να αποκτήσουν δημόσιο χαρακτήρα και να περάσει η ευθύνη της πλήρης λειτουργίας τους στο Υπουργείο Υγείας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και διασφάλιση του υπάρχοντος προσωπικού με μονιμοποίηση.

Οι ευθύνες των παραπάνω κυβερνήσεων γίνονται ακόμη μεγαλύτερες, αφού σύμφωνα με έγγραφα του ιδρύματος προκύπτει ότι, τα τελευταία 10 τουλάχιστον χρόνια, δεν έχει γίνει καμία μόνιμη πρόσληψη προσωπικού, ενώ κωφεύουν στο αίτημα για χρηματοδότηση του ιδρύματος από τον κρατικό προϋπολογισμό, από τον οποίο το ίδρυμα δεν έχει λάβει διαχρονικά ούτε ένα ευρώ. Αντίθετα μάλιστα, τα αποθεματικά του ως φορέα της κεντρικής κυβέρνησης, σύμφωνα με τους μνημονιακούς νόμους των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, έχουν μεταφερθεί υποχρεωτικά σε λογαριασμό ταμειακής διαχείρισης στην ΤτΕ.     

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί τι μέτρα θα λάβει άμεσα η κυβέρνηση ώστε:

•           Να προσληφθεί άμεσα όλο το απαιτούμενο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων που θα εξασφαλίζει την εύρυθμη, ασφαλή και σε όλη του την έκταση λειτουργία του «Δημοτικού Γηροκομείου Αργοστολίου».

•           Να εξασφαλισθεί η απαιτούμενη χρηματοδότησή του από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι Βουλευτές

Καραθανασόπουλος Νίκος Παπαναστάσης Νίκος

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 16/5/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA