Σουηδία και Φινλανδία θα συζητήσουν με την Τουρκία σχετικά με την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ – Η Ρωσία κόβει το ρεύμα στην Φινλανδία

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε ο Φινλανδός ΥΠΕΞ.

Η Σουηδία και η Φινλανδία σχεδιάζουν να συζητήσουν με την Τουρκία το Σάββατο (14/5) στο Βερολίνο μετά την αντίθετη στάση που διατύπωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την ενδεχόμενη ένταξη των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ.

Η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών Αν Λίντε «θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει την πιθανή σουηδική υποψηφιότητα» με τον Τούρκο ομόλογό της κατά τη διάρκεια μιας άτυπης συνάντησης των υπουργών του ΝΑΤΟ, στην οποία είναι προσκεκλημένες η Σουηδία και η Φινλανδία, ανέφερε σε δήλωσή της στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Ελπίζω ότι θα εξακολουθήσουμε να έχουμε θετικά μηνύματα και από τις 30 χώρες μέλη του ΝΑΤΟ. Πολλοί από τους 30 συμμάχους έχουν εκφράσει δημόσια ισχυρή υποστήριξη για τη Σουηδία και τη Φινλανδία», συμπλήρωσε.

«Η τουρκική κυβέρνηση δεν μας έστειλε απευθείας αυτού του είδους το μήνυμα», τόνισε η επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.

Η Στοκχόλμη αναμένεται ευρέως να ακολουθήσει το παράδειγμα του Ελσίνκι και θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης των 30 εθνών ήδη από τη Δευτέρα.

«Η σουηδική ένταξη στο ΝΑΤΟ θα είχε αποτέλεσμα αποτροπής των συγκρούσεων στη βόρεια Ευρώπη», είπε η Λίντε στους δημοσιογράφους καθώς παρουσίαζε τα συμπεράσματα μιας αξιολόγησης ασφαλείας όλων των μερών που εξέταζε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. .

«Η πιο σημαντική συνέπεια της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ότι η Σουηδία θα ήταν μέρος της συλλογικής ασφάλειας του ΝΑΤΟ και θα περιλαμβανόταν στις εγγυήσεις ασφαλείας σύμφωνα με το…άρθρο 5».

Το άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ λέει ότι μια επίθεση σε οποιαδήποτε χώρα του ΝΑΤΟ πρέπει να θεωρείται ως επίθεση εναντίον όλων των μελών.

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα «λάθος», δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Η Τουρκία έχει επικρίνει στο παρελθόν τη Σουηδία και άλλες χώρες της Δυτικής Ευρώπης για το χειρισμό οργανώσεων που θεωρούνται τρομοκρατικές από την Άγκυρα, συμπεριλαμβανομένων των κουρδικών PKK και YPG και οπαδών του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν που εδρεύει στις ΗΠΑ.

Η Λίντε είπε ότι η Σουηδία ωστόσο ελπίζει να λάβει ομόφωνη υποστήριξη στο ΝΑΤΟ εάν υποβάλει αίτηση και ότι οι δύο χώρες είχαν ”πολύ, πολύ ισχυρή υποστήριξη” από σημαντικά κράτη μέλη με τα οποία η Τουρκία είχε συμφέρον να διατηρεί καλές σχέσεις.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την ίδια ώρα στο Ελσίνκι, ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του να «συνεχίσει τη συζήτηση» με τον Τούρκο υπουργό Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Νομίζω ότι χρειαζόμαστε υπομονή σε αυτές τις διαδικασίες και αυτό δεν γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη… Ας προχωρήσουμε βήμα-βήμα», τόνισε, υπενθυμίζοντας ότι η Φινλανδία δεν έχει ακόμη ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά της για ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Η σημερινή δήλωση Ερντογάν φαίνεται να αποτέλεσε έκπληξη για το Ελσίνκι, αφού ο Χααβίστο επισκέφτηκε την Τουρκία δύο φορές τους τελευταίους μήνες και ο Φινλανδός πρόεδρος Σαούλι Νιινίστο συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ερντογάν στις αρχές Απριλίου.

Μετά από αυτό το τηλεφώνημα, ο Νιινίστο έγραψε στο Twitter: «Η Τουρκία υποστηρίζει τους στόχους της Φινλανδίας».

Η ένταξη ενός νέου μέλους στην Βορειοατλαντική Συμμαχία απαιτεί ομοφωνία. Έτσι, η Τουρκία μπορεί να μπλοκάρει τις υποψηφιότητες των δύο σκανδιναβικών χωρών, που αναμένεται να ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Ουάσινγκτον θέλει να αποσαφηνίσει τη θέση της Τουρκίας για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε την Παρασκευή η υφυπουργός Εξωτερικών, που είναι αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, αφού ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε νωρίτερα ότι η Άγκυρα δεν στηρίζει το αίτημα των δύο χωρών.

Μιλώντας με δημοσιογράφους η Κάρεν Ντόνφριντ είπε ότι το θέμα θα συζητηθεί στην σύνοδο υπουργών του ΝΑΤΟ που θα φιλοξενηθεί το Σαββατοκύριακο στο Βερολίνο.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν συνομίλησε σήμερα με την πρωθυπουργό της Σουηδίας Μαγκνταλένα Άντερσον και τον Φινλανδό πρόεδρο Σαούλι Νιινίστο, σε ένα τηλεφώνημα που κράτησε λίγο πάνω από μισή ώρα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Ο Φινλανδός πρόεδρος έγραψε στο Twitter ότι «παρουσίασε τα επόμενα βήματα της Φινλανδίας ενόψει της ένταξής» της στο ΝΑΤΟ και πρόσθεσε ότι η χώρα του «είναι βαθύτατα ευγνώμων απέναντι στις ΗΠΑ για τη στήριξη» που της παρέχουν.

Η Ρωσία «κόβει» το ηλεκτρικό ρεύμα στη Φινλανδία

Η ρωσική εταιρεία Inter RAO θα σταματήσει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από το Σάββατο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας διαχείρισης του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας.

Η διακοπή των εξαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας αποδίδεται στη δυσκολία της πραγματοποίησης πληρωμών για την ηλεκτρική ενέργεια που πωλείται στην αγορά, αναφέρει η Fingrid, επικαλούμενη την ίδια την Inter RAO.

«Δεν υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία», αναφέρεται στην ανακοίνωση, ενώ σημειώνεται ότι η ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία αντιστοιχεί περίπου στο 10% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στη Φινλανδία.

Πηγή: ΗuffPost, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP, Tribune

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/5/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA