Η ΕΕ χαλαρώνει το πλάνο για «σκληρό» εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και ο Πούτιν δεν κήρυξε πόλεμο κι ούτε μίλησε για πυρηνικά (Μέρος εικοστό τρίτο)

Με δεδομένες πλέον τις έντονες αντιδράσεις ευρωπαϊκών χωρών, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ότι αδυνατούν να υιοθετήσουν το έκτο πακέτο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας, εξαιτίας της καθολικής εξάρτησής τους από το ρωσικό πετρέλαιο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγκάζεται να αμβλύνει τη στάση της ως προς το ζήτημα αυτό.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές που γνωρίζουν εκ του σύνεγγυς την πορεία των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες, η Ευρώπη των 27 φαίνεται πως έχει εγκαταλείψει πλέον τα σχέδια για να σταματήσουν τα πλοία που ανήκουν στην ΕΕ να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η ΕΕ είχε προτείνει την επιβολή ενός εμπάργκο που θα σταματούσε όλες τις εισαγωγές ρωσικού αργού και διυλισμένων προϊόντων εντός έξι μηνών. Υπήρχαν εξαιρέσεις από το μέτρο για ορισμένες χώρες – μέλη που είναι αποκλεισμένες από την ξηρά, όπως η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες βασίζονται σχεδόν αποκλειστικά σε πετρελαϊκές μεταφορές μέσω αγωγών.

Η εξαίρεση δεν κατάφερε να πείσει την Ουγγαρία, η οποία συνέχισε να μπλοκάρει το σχέδιο την Κυριακή για την απαγόρευση του πετρελαίου καθώς και για το πώς θα χρηματοδοτηθεί η μετάβαση από τη ρωσική ενέργεια, ανέφεραν οι άνθρωποι.

«Έχουμε ψηφίσει όλα τα πακέτα κυρώσεων μέχρι στιγμής, αλλά αυτό το τελευταίο θα κατέστρεφε την ασφάλεια του ουγγρικού ενεργειακού εφοδιασμού. Όσο δεν υπάρχει λύση στο πρόβλημα που προκαλεί η πρόταση των Βρυξελλών, δεν θα ψηφίσουμε αυτό το πακέτο», είχε αναφέρει ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο σε δήλωσή του την Κυριακή (08/05).

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου πρότεινε ότι η ΕΕ θα πάτασσε επίσης τις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου που πηγαίνουν οπουδήποτε στον κόσμο, απαγορεύοντας σε οποιονδήποτε να φορτώνει, να μεταφέρει, να ασφαλίζει ή να χρηματοδοτεί τέτοια φορτία.

Έπειτα από ένα Σαββατοκύριακο επίπονων διαπραγματεύσεων, οι Ευρωπαίοι νομοθέτες χαλάρωσαν την προσέγγισή τους ως προς την κλίμακα των κυρώσεων. Ειδικότερα, απέσυραν τη σχεδιαζόμενη απαγόρευση για τη μεταφορά πετρελαίου, αλλά διατήρησαν τους προτεινόμενους περιορισμούς για τις ασφαλίσεις επί των πετρελαϊκών μεταφορών, αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα, πάντα με το Bloomberg, η Ελλάδα ήταν επίσης μία εκ των χωρών που εξέφρασαν προβληματισμό ως προς την καθολική απαγόρευση μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα και Κύπρος είχαν προ ημερών εκφράσει ανησυχίες σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για απαγόρευση των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, γεγονός που αποτυπώθηκε και στις δηλώσεις του προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, την περασμένη Παρασκευή.

Οι δύο χώρες ανησυχούν για τη σχεδιαζόμενη από την ΕΕ απαγόρευση της μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου. Τα σχέδια της ΕΕ προβλέπουν απαγόρευση των αγορών και δεν επιτρέπουν στη ναυτιλιακή βιομηχανία που εδρεύει σε χώρες – μέλη της ΕΕ να διακινεί ρωσικό πετρέλαιο.

    «Είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη οι ανησυχίες της Ελλάδας, της Μάλτας και φυσικά της Κύπρου σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τις κυρώσεις. Είμαστε και οι δύο ξεκάθαροι. Είμαστε κατά της ρωσικής εισβολής και φυσικά υπέρ των κυρώσεων. Αλλά αυτές οι κυρώσεις θα πρέπει να είναι στοχευμένες και όχι επιλεκτικές εξυπηρετώντας ορισμένα κράτη μέλη και αφήνοντας άλλα εκτεθειμένα. Κι αυτή είναι θέση και των δύο», είχε πει την Παρασκευή (06/05) ο κ. Αναστασιάδης στους δημοσιογράφους στην Αθήνα, σύμφωνα με το Reuters.

Σημειώνεται ότι Ελλάδα και Κύπρος διαθέτουν τους μεγαλύτερους ναυτιλιακούς στόλους στην Ευρώπη των 27 μελών και φιλοξενούν μεγάλα κέντρα διαχείρισης πλοίων.

Πώς επηρεάζεται η Ρωσία από την απαγόρευση στην ασφάλιση επί των πετρελαϊκών μεταφορών

Κατά τα λοιπά, ο περιορισμός της απαγόρευσης στην ασφάλιση θα εξακολουθεί να θέτει σημαντικό εμπόδιο στους Ρώσους εξαγωγείς πετρελαίου. Η κάλυψη εκτείνεται σε οτιδήποτε, από καθυστερήσεις λόγω κακών καιρικών συνθηκών, μέχρι δυνητικά θανατηφόρες πετρελαιοκηλίδες και άλλους περιβαλλοντικούς και προσωπικούς κινδύνους.

Οποιοσδήποτε περιορισμός της ΕΕ θα περιόριζε πιθανότατα σημαντικά τον αριθμό των παρόχων που θα ήταν πρόθυμοι να προσέλθουν και να προσφέρουν ασφάλιση.

Ό,τι δεν είπε ο Πούτιν

Όλες τις προηγούμενες μέρες αναλυτές και δυτικά ΜΜΕ παρουσίαζαν ένα πλήθος εκτιμήσεων για το μηνύματα μπορεί να στείλει ο Βλάντιμρ Πούτιν στη Δύση και στο Κίεβο κατά την ομιλία του για την Ημέρα της Νίκης και ενώ τα ρωσικά στρατεύματα θα παρήλαυναν μπροστά του.

Καμία από αυτές τις προβλέψεις-εκτιμήσεις δεν επιβεβαιώθηκε. Ούτε για «κήρυξη πολέμου» στην Ουκρανία, ούτε για κήρυξη γενικής επιστράτευσης, ούτε περί ευθέων απειλών στη Δύση και φυσικά ούτε περί λήξης της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης».

Αντιθέτως, ο Πούτιν απηύθυνε ίσως μια από τις πιο σύντομες σε διάρκεια ομιλίες του, πολύ συγκρατημένη, εστιασμένη μάλλον στο εσωτερικό του ακροατήριο και -όπως πολλοί αναλυτές ήδη παρατηρούν- δεν άνοιξε καθόλου τα χαρτιά του για τα επόμενα βήματα του Κρεμλίνου σε ό,τι αφορά την Ουκρανία.

Όπως παρατηρεί το BBC σε σχετική ανάλυσή για την ομιλία Πούτιν, παρά την αναμενόμενη σύνδεση του σημερινού πολέμου με τη μάχη κατά του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν προέβη σε καμία αποκάλυψη για τις μελλοντικές του προθέσεις σχετικά με την Ουκρανία.

«Kαμία αναφορά σε περαιτέρω κινητοποίηση. Καμία ανακήρυξη νίκης κατά της Ουκρανίας. Αναφέρθηκε σε απώλειες, αλλά δεν άλλαξε την ορολογία που χρησιμοποιεί: Η εισβολή παραμένει μια ειδική στρατιωτική επιχείρηση, όχι ένας πόλεμος».

Το ερώτημα που τίθεται είναι: Ικανοποιείται ο Πούτιν με το να κρατά τους πάντες στο σκοτάδι, εξαναγκάζοντάς τους να επιδίδονται σε ένα παιχνίδι εικασιών σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του ή μήπως η μη αναφορά σε λεπτομέρειες για την πορεία των επιχειρήσεων αντικατοπτρίζουν τα πισωγυρίσματα των ρωσικών δυνάμεων στο πεδίο της μάχης;

Αναμφίβολα ο ρωσικός στρατός έχει καταγράψει επιτυχίες, έχει κερδίσει εδάφη, έχει προκαλέσει τεράστιες καταστροφές στην Ουκρανία. Την ίδια στιγμή όμως, δεδομένης της κλίμακας της εισβολής, οι επιχειρήσεις έχουν αποτύχει σημαντικά στον βασικό στόχο της Ρωσίας: την ήττα της Ουκρανίας και την ανατροπή της ηγεσίας της.

Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η παρατήρηση πως από την ομιλία του Πούτιν απουσίαζε μια λέξη που όλοι περίμεναν να ακούσουν: η λέξη ”Μαριούπολη”. Η πόλη, μεγάλης στρατηγικής σημασίας για τη Ρωσία στην οποία εκτυλίχθηκαν οι πιο σκληρές μάχες και ισοπεδωτικοί βομβαρδισμοί, βρίσκεται πλέον υπό τον έλεγχο της Μόσχας και των ρωσόφωνων με εξαίρεση το εργοστάσιο Azovstal όπου παραμένουν ουκρανοί μαχητές του Τάγματος Αζοφ οι οποίοι αρνούνται να παραδοθούν. Κι όμως ο Πούτιν δεν είπε ούτε μια λέξη. Δεν ανέφερε καν το όνομα της πόλης.

Bloomberg, CNN, Tribune, HuffPost

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/5/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA