Πρόσκληση σε δημόσια διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες Το 2022»

που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 11/5 στις 18:00 (zoom link)

Η διαΝΕΟσις με αφορμή τη δημοσίευση της νέας μεγάλης δημοσκοπικής έρευνας “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες Το 2022”, διοργανώνει την Τετάρτη 11 Μαΐου στις 18:00 μια δημόσια διαδικτυακή συζήτηση.

Πώς έχουν αλλάξει οι στάσεις και οι απόψεις του λαού μας μετά από τρία μνημόνια, μία πανδημία και έναν πόλεμο στην Ευρώπη; Πώς βλέπουν οι πολίτες τα οικονομικά θέματα, τον ρόλο του κράτους στη ζωή τους, τα εργασιακά και τα θέματα ισότητας; Επίσης: πώς ζουν οι Έλληνες το 2022;

Στη συζήτηση, την οποία συντονίζει ο Διευθυντής Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Θοδωρής Γεωργακόπουλος, συμμετέχουν οι:

•           Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη – πρ. Επίτροπος ΕΕ – πρ. Υπουργός

•           Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Διευθυντής του Eteron – Ινστιτούτο για την Έρευνα και την Κοινωνική Αλλαγή

•           Μαρίνα Οικονόμου – Λαλιώτη, Καθηγήτρια Ψυχιατρικής στο ΕΚΠΑ

•           Πάνος Κολιαστάσης, Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Queen Mary University of London και Μεταδιδακτορικός ερευνητής στο ΕΚΠΑ

Για να παρακολουθήσετε τη συζήτηση, εάν δεν έχετε ήδη δηλώσει τη συμμετοχή σας, μπορείτε να τη δηλώσετε εδώ.

Επίσης, σας θυμίζουμε παρακάτω τα σχετικά άρθρα δύο εκ των ομιλητών της διαδικτυακής εκδήλωσης:

Στη μελέτη “Τι Πιστεύουν οι Νέοι” (PDF, HTML), ο πολιτικός επιστήμονας Πάνος Κολιαστάσης επεξεργάζεται τα διαχρονικά αποτελέσματα δημοσκοπικών ερευνών της διαΝΕΟσις επικεντρώνοντας ειδικά στις απαντήσεις που έδωσαν οι νέοι, και καταλήγει σε μια σειρά από συμπεράσματα.

“Η εικόνα που αναδύεται από τις αντιλήψεις των νεότερων”, γράφει, “είναι σύνθετη και εν μέρει αντιφατική. Από τη μια εμφανίζονται ευρωπαϊστές, πολιτικά μετριοπαθείς, οικονομικά και κοινωνικά φιλελεύθεροι. Από την άλλη επιζητούν την εργασιακή ασφάλεια, αποφεύγουν την ενεργό συμμετοχή στα κοινά και δυσπιστούν έναντι του πολιτικού συστήματος”.

Στο άρθρο με τίτλο “Τα Συναισθήματα Των Ελλήνων Σήμερα: Διαπιστώσεις Και Αναδιατυπώσεις”, η καθηγήτρια της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ Μαρίνα Οικονόμου-Λαλιώτη αναλύει τα συναισθήματα των Ελλήνων, όπως αυτά καταγράφηκαν στη δημοσκοπική έρευνα “Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες – 2022”.

“Είναι αδιαμφισβήτητο πως η πανδημία έχει επιφέρει αρνητικές ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις στον πληθυσμό, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα”, σημειώνει. “Στη χώρα μας ωστόσο, η έναρξη της πανδημίας μας βρήκε ήδη επιβαρυμένους από την οικονομική κρίση που είχε προηγηθεί και η οποία χαρακτηριζόταν εξίσου από ανατροπές, αστάθεια, ανασφάλεια και συμβολικές απώλειες. Η πανδημία μας ταρακούνησε πιο συθέμελα και μας έφερε αντιμέτωπους με πιο πρωτόγονες απειλές, όπως είναι η απώλεια της ζωής και η έννοια του θανάτου, ενεργοποιώντας αρχέγονους φόβους, ένστικτα και τραύματα που δεν είχε αγγίξει η προηγούμενη κρίση”.

Το νέο τεύχος της ετήσιας έκδοσης της διαΝΕΟσις ΕΡΕΥΝΕΣ κυκλοφόρησε πρόσφατα και περιλαμβάνει σε συμπυκνωμένη και ευανάγνωστη μορφή όσα κάναμε το 2021.

Τη χρονιά που πέρασε, η διαΝΕΟσις δημοσίευσε συνολικά 16 έρευνες, 10 κείμενα πολιτικής, 29 άρθρα και 3 βιβλία. Τα περισσότερα από αυτά είχαν σχέση με την ελληνική κοινωνία και οικονομία στον καιρό της πανδημίας, καθώς και με το πώς η Ελλάδα μπορεί να προσαρμοστεί για να αντιμετωπίσει καλύτερα τις προκλήσεις του μέλλοντος. Από την κλιματική αλλαγή μέχρι την αξιοποίηση της διασποράς, και από την κινηματογραφική παραγωγή στην Ελλάδα μέχρι το θέμα της τεχνικής εκπαίδευσης και της κατάρτισης ενηλίκων, η διαΝΕΟσις επιχείρησε να ξεχωρίσει σημαντικά θέματα, να τα αναλύσει και να συνεισφέρει τεκμηριωμένες προτάσεις πολιτικής.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 9/5/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA