Με αφορμή τα 100χρόνα της Αδελφότητας Πειραιά

Μια επέτειος, όπως αυτή των 100 χρόνων από την ίδρυση της Αδελφότητας Κεφαλλήνων και Ιθακησίων Πειραιά, θυμίζει ότι το παρελθόν αποτελεί θεμέλιο λίθο του παρόντος και ακόμη περισσότερο του μέλλοντος. Το αναγνωρίζεις, το τιμάς και πορεύεσαι προς το μέλλον.

 Αναμφίβολα η διαχείριση της μνήμης αποτελεί μια δύσκολη συνθήκη. Όμως, η νοηματοδότηση μιας επετείου απαιτεί αφοσίωση στο σκοπό που υπηρετεί. Την καλλιέργεια δηλαδή μιας παιδευτικής σχέσης που ανταποκρίνεται δημιουργικά σ’ αυτό που μνημονεύεται και ζητά την συμμετοχή του παρόντος στην αναμέτρησή του με το παρελθόν.

 Όσο πιο πολλά γνωρίζουμε και όσο περισσότερο αναγνωρίζουμε, τόσο βοηθούμε το σήμερα να θέσει πιο ισχυρά τα θεμέλια του. Μην ξεχνάμε ότι η γνώση είναι δύναμη.

 Ένας αιώνας δράσης της Αδελφότητας Πειραιά αποτελεί ένα ορόσημο εύρυθμης και αποτελεσματικής λειτουργίας και προσφοράς στον άνθρωπο, στην κοινωνία, στην Κεφαλλονιά και στην Ιθάκη αφενός και αφετέρου πηγή έμπνευσης, παραδείγματος και μαθήματος στην σημερινή πραγματικότητα και ζωή. Τα διδάγματα είναι πολλά στις νέες γενιές, με κυριότερο ότι η διατήρηση της Αδελφότητας απαιτεί θυσίες αλλά βρίσκεται καθημερινά στην ενότητα, την δημιουργία, το σεβασμό, στην αξιοπρέπεια και στην προσφορά.

 Στις 14 Απριλίου 2022, κατά την διάρκεια εκδήλωσης της Αδελφότητας, ο Πρόεδρος της κ. Παύλος Σκλαβούνος παρουσίασε την συνδυαστική έκδοση επετειακού γραμματόσημου – λογότυπου. Το εν λόγω γραμματόσημο απεικονίζει την ελιά στην αριστερή πλευρά ενώ ως ημερομηνία έκδοσης αναγράφεται 2006 και όχι 2022.

 Για την ιστορία το συγκεκριμένο γραμματόσημο με την ελιά πρωτοεκδόθηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛ.ΤΑ.) δεκαέξι χρόνια πριν.

 Ήταν το 2006, όταν η τότε Διοικούσα Επιτροπή της Γεωργικής Σχολής ΠΑΝΑΓΗ ΒΑΛΛΙΑΝΟΥ, απαρτιζόμενη από τα καταξιωμένα μέλη της τοπικής μας κοινωνίας, κ. Γεράσιμο Δ. Τραυλό, κ. Γεράσιμο Σ. Βαλλιανάτο, κ. Γεράσιμο Δ. Βασιλάτο, κ. Ευρυβιάδη Σ. Σκλάβο και τον υπογράφοντα, αποφάσισε ομόφωνα στα πλαίσια των εκδηλώσεων της επετείου – σταθμό των 100 χρόνων (1906-2006) από την ίδρυση της ιστορικής Γεωργικής Σχολής στο Αργοστόλι, την έκδοση συλλεκτικού γραμματοσήμου μαζί με το επετειακό λογότυπο της Σχολής σε συνεργασία με τον τότε Διευθυντή ΕΛ.ΤΑ. κ. Νικόλαο Σιδηρόπουλο.

 Η θεματική επιλογή της ελιάς στο συγκεκριμένο γραμματόσημο έγινε με σκοπό «να τιμηθεί» η συνεχής διατήρηση του ιστορικού ελαιώνα της Σχολής ενώ όλως συγκυριακώς το 2006 είχε ανακηρυχτεί έτος ελιάς και ελαιολάδου. Το γεγονός ότι εντός του ελαιώνα της Γεωργικής Σχολής διασώζεται το πλούσιο γενετικό υλικό όλων των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών ελιάς τον καθιστά ένα διαχρονικό πολύτιμο θησαυρό για τα Νησιά μας με εκπαιδευτικό, ιστορικό και πολιτισμικό χαρακτήρα.

 Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα ενός επετειακού γραμματοσήμου οφείλει να εγγυάται την μορφή με την οποία εξωτερικεύεται μια δημιουργική ιδέα εμφανίζοντας τα δυνατά χαρακτηριστικά του διαχρονικού έργου του τιμώμενου.

Δρ. Σπυρίδων Α. Θεοτοκάτος (τ. Πρόεδρος Διοικούσας Επιτροπής Βαλλιανείου Γεωργικής Σχολής)

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 7/5/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA