Τροπολογία στην Βουλή  κι ερώτηση στην Κομισιόν για την προστασία των πολιτών από την ρήτρα αναπροσαρμογής

Δυο πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες ανέλαβε προχθές ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που καταγγέλλουν την αισχροκέρδεια στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και προτείνουν συγκεκριμένα μέτρα προστασίας κι οι οποίες ανάγκασαν τον πρωθυπουργό  υπό ασφυκτική πίεση  να προχωρήσει σε κάποιες παρεμβάσεις   αφού πρώτα άφησε  ανεξέλεγκτη την αισχροκέρδεια στην ενέργεια και  λεηλάτησε τα  νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Η πρώτη πρωτοβουλία, είναι η Τροπολογία που κατατέθηκε στην Βουλή από σύσσωμη την ΚΟ  του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  και στοχεύει στην   προστασία καταναλωτών και επιχειρήσεων από το σαρωτικό κύμα ακρίβειας στην ενέργεια και τις απειλές διακοπής παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.

Η τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη εβδομάδα και προβλέπει την απαγόρευση της διακοπής ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την προσαύξηση λόγω της ρήτρας αναπροσαρμογής, που επιβλήθηκε από τους ιδιώτες παρόχους όπως εντελώς κυνικά  παραδέχθηκε την ίδια ημέρα ο βουλευτής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα μας εισηγήθηκε την  απαγόρευση της εκτέλεσης εντολών αποσύνδεσης ηλεκτρικού ρεύματος, έως την 31/12/2022 και μέχρι την έκδοση αμετάκλητης απόφασης επί των αγωγών που ασκούνται από οποιαδήποτε ένωση καταναλωτών κατά παρόχων και προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας και ποινές φυλάκισης για  προμηθευτές και παρόχους που έδωσαν  εντολή αποσύνδεσης της ενώ ταυτόχρονα τους υποχρεώνει να προβούν σε  επανασύνδεση εντός τριών ημερών από την έναρξη ισχύος των διατάξεων της τροπολογίας.

Η δεύτερη πρωτοβουλία είναι η κατεπείγουσα ερώτηση προς την Κομισιόν για την παραβίαση του Ευρωπαϊκού Δικαίου απ’ την Ελλάδα εις βάρος των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, που κατέθεσε η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στην οποία γίνεται λόγος για βίαιη, κατά παράβαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, και αδιαφανή εφαρμογή των ρητρών αναπροσαρμογής στην Ελλάδα, που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανές κύμα υπέρογκων αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος και έχει γονατίσει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Οι ευρωβουλευτές μας  ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει για το ζήτημα αφού η χώρα μας δεν έχει μεταφέρει ως όφειλε στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία του 2019, η οποία δίνει τη δυνατότητα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά παρέκκλιση, για την προστασία των καταναλωτών να εφαρμόζουν δημόσιες παρεμβάσεις για τον καθορισμό των τιμών για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας σε ενεργειακά φτωχούς ή ευάλωτους πολίτες.

Μετά από αυτές τις πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ  ο κ. Μητσοτάκης πολύ αργοπορημένα κι έντρομος μπροστά στην οργή και την αγανάκτηση της ελληνικής κοινωνίας προχώρησε χτες σε κάποιες παρεμβάσεις αρνούμενος ωστόσο την  επιβολή πλαφόν στην τιμή της ενέργειας προσπαθώντας έτσι να αμβλύνει τις αρνητικές εντυπώσεις.

Το μόνο όμως που πρέπει να κάνει είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες ώστε να εισπράξει κι ο ίδιος τον λογαριασμό που θα του στείλουν οι πολίτες.

 Αργοστόλι 6 Μάη 2022

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ ΙΘΑΚΗΣ

Αναλυτικά η Τροπολογία  εδώ

Αναλυτικά η Ερώτηση στην Κομισιόν  ΕΔΩ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/5/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA