Το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Κεφαλονιάς-Ιθάκης στην συνάντηση των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων της UNESCO (ΕGN)

Στις εργασίες της εαρινής συνάντησης του ευρωπαϊκού δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO που διεξήχθη στο Γεωπάρκο UNESCO του Hondsrug της Ολλανδίας από τις 26 έως τις 30 Απριλίου 2022 συμμετείχε το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Κεφαλονιάς-Ιθάκης, για πρώτη φορά ως επίσημο μέλος του δικτύου. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση εκπροσώπων από τα 97 Ευρωπαϊκά Γεωπάρκα UNESCO, στην οποία συμμετείχαν 180 στελέχη των Ευρωπαϊκών Γεωπάρκων UNESCO από 28 χώρες.

Στην συνάντηση του δικτύου, το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς-Ιθάκης εκπροσώπησαν ο Αν. Διευθυντής της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου, Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων, Δρ. Μιχαήλ Ξανθάκης και η Γεωλόγος του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς-Ιθάκης, Δρ. Έλενα Ζουμπούλη, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν με στελέχη των ελληνικών και ευρωπαϊκών Γεωπάρκων UNESCO θέματα που αφορούν τη λειτουργία και οργάνωση των Γεωπάρκων, την προστασία και ανάδειξη Γεωτόπων και Γεωδιαδρομών. Επίσης, διερευνήθηκαν πεδία συνεργασίας τμε κύριες προτεραιότητες τους τρόπους ανάπτυξης του γεωτουρισμού, την προστασία των γεωτόπων, η μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών γεωπάρκων.

Οι δράσεις προβολής των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO συνεχίζονται στην Πάτρα, όπου το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού, το τμήμα Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Πατρών και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου, οργανώνουν έκθεση με τίτλο: “Μνήμες Γαίας” στην αίθουσα Αίγλη του Εμπορικού Κέντρου Veso Mare. Μέσα από εκθέματα, καθώς και πλούσιο φωτογραφικό και ψηφιακό υλικό, παρουσιάζονται τα μοναδικά γεωλογικά και φυσικά μνημεία που φιλοξενούν τα Γεωπάρκα της Ελλάδας και της Κύπρου, προβάλλονται εντυπωσιακά τοπία, απολιθωμένα δάση, φαράγγια, καταρράκτες, σπήλαια, ακτές και κοιλάδες. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022, στις 6 μ,μ., ενώ η έκθεση θα φιλοξενηθεί στην Πάτρα μέχρι τις 25 Ιουλίου 2022.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/5/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA