Μαριούπολη: Εκεί που οι ζωντανοί περπατούν πλάι στους νεκρούς τους (Μέρος εικοστό)

Αβίωτη η ζωή για τους 100.000 περίπου εναπομείναντες κατοίκους. Η πόλη δεν έχει “πέσει” λεει το Κίεβο ενώ είναι οχυρωμένοι στο εργοστάσιο Azovstal.

H μάχη για την Μαριούπολη συνεχίζεται, επιμένει το Κίεβο υποστηρίζοντας πως ”η πόλη δεν έχει πέσει” και πως οι Ουκρανοί συνέχιζαν να ελέγχουν ορισμένες περιοχές στο νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης.

Η Μόσχα ωστόσο επιμένει πως οι μάχες πλέον περιορίζονται μόνο στο εργοστάσιο όπου έχουν οχυρωθεί οι τελευταίοι Ουκρανοί μαχητές ενώ διατείνεται πως έχει τον πλήρη έλεγχο των αστικών περιοχών.

Η οχύρωση ωστόσο των Ουκρανών αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα για τους Ρώσους καθώς το Azovstal, ένα από τα μεγαλύτερα μεταλλουργικά εργοστάσια της Ευρώπης, εκτείνεται σε περισσότερα από 11 τετραγωνικά χιλιόμετρα και οι μάχες σε αυτό μπορεί είναι μακράς διάρκειας και ιδιαίτερα δύσκολες, σαν αυτές αντάρτικου πόλεων.

    Το κουφάρι της Μαριούπολης, το μεγάλο έπαθλο για τη Ρωσία

Οι μαχητές πάντως στην Μαριούπολη αγνόησαν το ρωσικό τελεσίγραφο της Κυριακής για ”παράδοση ή εξόντωση” εάν συνεχίσουν να αντιστέκονται, κάτι που για τους Ουκρανούς, όπως δήλωσε ο Βοόντίμιρ Ζελένσκι θα σήμαινε το τέλος καθε διαπραγμάτευσης.

Σε κάθε περίπτωση, η μη παράδοση τους σημαίνει πως συνεχίζουν να δεσμεύουν άνδρες και υλικό που η Μόσχα θα ήθελε να απελευθερώσει ενόψει της μεγάλης μάχης που αναμένεται στο Ντονμπάς.

Στο μεταξύ η κατάσταση στην πόλη είναι αβίωτη για τους περίπου 100.000 κατοίκους, από τους σχεδόν 430.000, που παραμένουν σε αυτή.

Όπως αναφέρει το Reuters, στους δρόμους συναντά κανείς μικρές ομάδες πτωμάτων παραταγμένες και σκεπασμένες, συχνά πρόχειρα με πολύχρωμες κουβέρτες, περιτριγυρισμένες από τεμαχισμένα δέντρα και καμένα κτίρια.

Από τους λιγοστούς κατοίκους που κυκλοφορούν κάποιοι είναι πεζοί άλλοι με ποδήλατα, ορισμένοι ξεπροβάλλουν μέσα από κατεστραμμένα τανκς και πολιτικά οχήματα, ενώ οι Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν τα έγγραφα των οδηγών.

Σύμφωνα με το BBC, υπάρχουν και πληροφορίες πως πλέον ο ρωσικός στρατός ελέγχει από σήμερα τις μετακινήσεις εντός της πόλης- πέραν της εξόδου και εισόδου- και εκδίδει ειδικά πάσο για τους κατοίκους.

Μια κάτοικος της Μαριούπολης, η Ιρίνα κατάφερε να εγκαταλείψει την πόλη μαζί με την ανιψιά της που τραυματίστηκε από τους βομβαρδισμούς.

″Ελπίζω ότι θα ξαναχτίσουν (τη Μαριούπολη). Το πιο σημαντικό πράγμα είναι οι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας. Το καλοκαίρι θα περάσει γρήγορα αλλά το χειμώνα θα είναι δύσκολο”, είπε.

Huffington Post, BBC, Reuters

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA