Χαράλαμπος Τζανετάτος: Ο «Πατριάρχης» της Ελληνικής κοινότητας του Παναμά

Ο κ. Χαράλαμπος Τζανετάτος (Bobby )επίτιμος πρόξενος της Ελλάδας στον Παναμά, έφυγε από την Κεφαλονιά ένα νεαρό αγόρι  15 ετών στα πολυ δύσκολα χρόνια  του εμφυλίου και έφθασε στον Παναμά χωρίς καν να γνωρίζει την ισπανική γλώσσα Ένας άνθρωπος που κρατάει  μέχρι σήμερα αναμμένη τη φλόγα του ελληνισμού και την αγάπη του για την Ελλάδα.

Ένας γλυκός άνθρωπος γεμάτος ευγένεια και μια ελληνική ψυχή  που  κουβαλάει τη Κεφαλλονίτικη ζωντάνια σε μια χώρα που του έδωσε ευκαιρίες να δημιουργήσει

Όταν πρώτο έφθασε ξεκίνησε  να δουλεύει σε εστιατόριο αλλά σύντομα πέρασε στο εμπόριο. Πλέον έχει ένα  επιχειρηματικό  κολοσσό με πολυποίκιλες επιχειρηματικές  δραστηριότητες με  βάση όχι μόνον τον Παναμά, το Μαϊάμι, αλλά και το Λος Άντζελες με μία τεράστια γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών.

Ένα σχολείο γεμάτο ΕΛΛΑΔΑ

Δημιουργημά του κ Τζανετάτου και  το Ελληνικό Σχολείο με το όνομα ΑΘΗΝΑ Ένα σπουδαίο όραμα για μια παιδεία γεμάτη  «Ελλάδα»  γνώση και πολιτισμό στον Παναμά.

O κ. Τζανετάτος αγόρασε μόνος του 60 στρέμματα γης και έκτισε το ελληνικό σχολείο με νηπιαγωγείο, δημοτικό, γυμνάσιο, λύκειο και έχει σχέδιο να κάνει και πανεπιστήμιο .

Το «Ινστιτούτο Ατενέα» φέρνει κάθε χρόνο μαθητές- ελληνικής καταγωγής αλλά και ξένους- στην Ελλάδα για γνωρίσουν από κοντά το λίκνο του πολιτισμού. Ο ίδιος μάλιστα φιλοξενεί τους μαθητές σε δικό του ξενοδοχείο στην Αθήνα.Το σχολείο έχει 1500 μαθητές εκ των οποίων 200-300 είναι ελληνικής καταγωγής και οι υπόλοιποι αποκτούν Ελληνική παιδεία.

Ο κ Τζανετάτος δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες του και έχει αναπτύξει εντονο φιλανθρωπικό έργο ,μάλιστα  έχει φτιάξει ένα γηροκομείο στην Κεφαλλονιά .

Στον Παναμά κατασκεύασε και ένα σύνχρονο νοσοκομείο το «Ιρμίτα» που φέρει το όνομα της πανέμορφης κόρης του Ιρμας  που δυστυχώε έχασε πριν από μερικά χρόνια.

Η Εθνική Κυβέρνηση του Παναμά του απένειμε τη διάκριση «Manuel Amador Guerrero» Grand Cross, την υψηλότερη διάκριση που  έχει δοθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Laurentino Cortizo Cohen.

«Σήμερα παρουσιάζουμε την  διάκριση « Manuel Amador Guerrero » στον βαθμό του Μεγάλου Σταυρού στον Don Haralambos Tzanetatos, ως αναγνώριση ενός μεγάλου ανθρώπου, με μεγάλη καρδιά, ενός αληθινού φιλάνθρωπου, ενός πολίτη του οποίου η ανθρωπιστική κλίση και το ενδιαφέρον για το κοινό καλό  ωφέλησε χιλιάδες πολίτες του Παναμά  και το έθνος μας “, δήλωσε ο Πρόεδρος Cortizo Cohen, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Κίτρινη Αίθουσα του Προεδρικού Παλατιού.

Ο Πρόεδρος του Παναμά τίμησε με  αυτό το βραβείο τον κ. Τζανετάτο ,  ως ένδειξη τιμής σε έναν άνθρωπο με μεγάλο αλτρουισμό και μια αίσθηση οφέλους, μεταξύ των οποίων και η δημιουργία ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με υψηλά πρότυπα ποιότητας για την ανάπτυξη ανθρώπινων ικανοτήτων στη χώρα, τη δημιουργία δομών νοσοκομειακής ιατρικής περίθαλψης για Παναμαίους και τη δημιουργία κέντρων ευεξίας για την οικογένεια και ασθενών με νευρολογικούς τραυματισμούς, μεταξύ πολλών άλλων ανθρωπιστικών του συνεισφορών στον Παναμά.

Το διάταγμα ξεχωρίζει ότι το μοναδικό επιχειρηματικό όραμα του Don “Bobby” Tzanetatos   σφυρηλάτησε στον Παναμά μια επιχειρηματική αλυσίδα υψηλής φήμης και ανταγωνιστικότητας με αποδεδειγμένα σημάδια κοινωνικού ενδιαφέροντος προς όφελος πολλών οικογενειών του Παναμά.

Είναι «Ο ΕΛΛΗΝΑΣ» ,ότι καλύτερο μπορούσαν να έχουν σαν εκπρόσωπο της χώρας μας  οι  Ομογενείς του Παναμά αλλά και οι κάτοικοι του.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 18/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA, Εύα Παπαδάτου