Νέα από την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη Ληξουρίου

●  Η ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΚΑΠΠΑΤΟΥ ΜΕ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΛΗΞΟΥΡΙΟΥ

     Την Παρασκευή, 18 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή ομιλία της ψυχολόγου-παιδοψυχολόγου Αλεξάνδρας Καππάτου με τους μαθητές της Γ΄ τάξης του Πετριτσείου Γυμνασίου Ληξουρίου. Ήταν μια κοινή δραστηριότητα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου, της Διεύθυνσης του Γυμνασίου και της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης. Το θέμα της ομιλίας ήταν οι διαφυλικές σχέσεις. Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τους μαθητές, κατά την οποία διευκρινίστηκαν σημαντικά ζητήματα, λύθηκαν απορίες και διατυπώθηκαν αξιοπρόσεκτοι προβληματισμοί από την πλευρά των μαθητών.

●  ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. Π. ΚΑΠΠΑΤΟ

      Τη Δευτέρα, 11 Απριλίου, συναντήθηκε ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης Πέτρος Πετράτος με τον βουλευτή του Νομού κ. Παναγή Καππάτο, προκειμένου να τον ενημερώσει για την πρόσφατη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ληξουρίου σχετικά με την παραχώρηση του κτηρίου του Μουσείου στην Ιακωβάτειο για 30 χρόνια και να ζητήσει τη μεσολάβησή του για την πραγματοποίηση συνάντησης με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας για το συγκεκριμένο θέμα. Ο βουλευτής, ενήμερος όντας για το θέμα, μας διαβεβαίωσε ότι θα το εντάξει στις άμεσες ενέργειές του. Στη συνάντηση με την υπουργό Παιδείας θα παρευρεθεί και ο δήμαρχος Ληξουρίου κ. Γ. Κατσιβέλης. Συμφωνήθηκε, επιπλέον, να τεθεί στην υπουργό και το θέμα της άμεσης έναρξης της επισκευής του κτηρίου της Ιακωβατείου αμέσως μετά την κατάθεση της σχετικής μελέτης αποκατάστασης.

●  ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΚΤΗΣΕΙΣ

       Εμπλουτίζεται το Μουσειακό Τμήμα της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης με 27 νομίσματα, από τα οποία τα 8 είναι αρχαίας ελληνικής εποχής και τα υπόλοιπα ανήκουν στο 19ο αιώνα. Η δωρεά έγινε από την κ. Μάρω Λιναρδάτου, σύζυγο του αείμνηστου Νίκου Λιναρδάτου, του οποίου ήδη η προσωπική βιβλιοθήκη, πλήρως καταλογογραφημένη, απόκειται στην Ιακωβάτειο και αξιοποιείται από το αναγνωστικό της κοινό. Το Εφορευτικό Συμβούλιο έκανε αποδεκτή τη δωρεά και ενημέρωσε σχετικά την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κεφαλονιάς και Ιθάκης, η οποία θα κάνει την αξιολόγηση και την έγκριση κατοχής των νομισμάτων αυτών.

●  ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ  ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ-ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

      Η τέταρτη διαδικτυακή ομιλία-συζήτηση για το 2022 θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 27 Απριλίου 2022, 8 μ.μ. Θα μιλήσει η Φοίβη Ρίζου, φιλόλογος στο Πετρίτσειο Λύκειο Ληξουρίου, με θέμα «Βιβλίο, ένα παράθυρο στον κόσμο». Θα υπάρξει έγκαιρη ενημέρωση για τον τρόπο παρακολούθησης της διαδικτυακής ομιλίας και για τη διαδικασία συμμετοχής στη συζήτηση, που θα ακολουθήσει.

●  ΕΜΠΛΟΥΤΙΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ

     Εμπλουτισμένος πρόσφατα ο Κατάλογος της λεγόμενης «Σταθερής Βιβλιοθήκης»  (Πρόγραμμα openΑΒΕΚΤ) της Ιακωβατείου με 4.000 νέους τίτλους βιβλίων, είναι αναρτημένος στην ιστοσελίδα της Βιβλιοθήκης μας (http://vivl-lixour.kef.sch.gr)  και ο καθένας μπορεί από το σπίτι του, το γραφείο του ή το εργαστήριό του να βρίσκει τα βιβλία που τον ενδιαφέρουν, ώστε ευκολότερα και γρηγορότερα να γίνεται ο δανεισμός τους.

●  ΟΙ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ ΕΝΑ ΟΜΟΡΦΟ ΔΩΡΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

          Οι εκδόσεις της Βιβλιοθήκης μας, οι οποίες συνιστούν ένα όμορφο δώρο για τις γιορτές του Πάσχα, είναι οι εξής:

— ΣΥΜΜΙΚΤΑ ΠΑΛΙΚΗΣ  (έκδοση 2019) – δύο τόμοι με ποικίλα θέματα για την Παλική (ιστορικά, αρχαιολογικά, λαογραφικά, οικονομικά, εικαστικά, εκπαιδευτικά, οικολογικά, κ.λπ.) γραμμένα από εξαίρετους Κεφαλονίτες, και όχι μόνο, επιστήμονες και ερευνητές.

— ΟΙ ΛΕΞΕΙΣ ΠΟΥ ΚΡΥΦΤΗΚΑΝ ΣΤΑ ΦΑΤΝΩΜΑΤΑ. ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΑΦΗΓΕΙΤΑΙ… (έκδοση 2020) – ένα παραμύθι/εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που σχεδιάστηκε για τους μαθητές των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των πρώτων τάξεων του Γυμνασίου και αποβλέπει στο να γνωρίσουν τα παιδιά την ιστορία, το ρόλο και την αξία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ποικίλα στοιχεία για την κοινωνία και τον πολιτισμό της Παλικής (κείμενα Ηλία Τουμασάτου, εικονογράφηση Ελβίρας Στρατιώτη).

Μπορείτε να τα προμηθευτείτε είτε από τα γραφεία της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης (Μουσείο Ληξουρίου) είτε από τα βιβλιοπωλεία «Hapy House» (Mπάμπης Μουρελάτος) στο Ληξούρι και «Κύβος» (Παναγής Μοσχονάς) στο Αργοστόλι.

Στους φίλους, εθελοντές και χρήστες της Ιακωβατείου Βιβλιοθήκης καθώς και σε όλους τους συμπολίτες μας ευχόμαστε Καλό Πάσχα.

                                                                       ΤΟ ΕΦΟΡΕΥΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

                                                                   ΤΗΣ ΙΑΚΩΒΑΤΕΙΟΥ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗΣ

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA