Η Ρωσία αναδιατάσσει δυνάμεις στο Ντονμπάς – Νέες απειλές κατά Σουηδίας και Φινλανδίας (Δέκατο ένατο μέρος)

    Βυθίστηκε το καταδρομικό Moskva, η ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας. Είχε επισκεφθεί τα Ιόνια το φθινόπωρο του 2014 (βλ. λεζάντα φωτογραφίας).

    Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έπληξε στρατιωτικό στόχο στα περίχωρα του Κιέβου με πυραύλους κρουζ. Η Ρωσία ανακοίνωσε πως θα εντείνει τα χτυπήματά της στο Κίεβο, μετά τη βύθιση του Moskva.

    Φινλανδία και Σουηδία συζητούν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ, με τη Μόσχα να αναβαθμίζει τις απειλές της κάνοντας λόγο για «αρνητικές συνέπειες στην ειρήνη και τη σταθερότητα της βόρειας Ευρώπης».

    Στην κατεστραμμένη Μαριούπολης, Ουκρανοί αξιωματούχοι κατηγόρησαν τις ρωσικές δυνάμεις ότι προχώρησαν σε εκταφή σορών προκειμένου να κρύψουν στοιχεία εγκλημάτων

    Τα ρωσικά στρατεύματα συνεχίζουν να προετοιμάζονται για νέες επιχειρήσεις στα ανατολικά, εκπαιδεύοντας μονάδες και συγκεντρώνοντας αεροπορική δύναμη, σύμφωνα με Πεντάγωνο και Κίεβο.

    Για ενδεχόμενη χρήση πυρηνικών όπλων προειδοποίησε η CIA. «Οι στρατιωτικές ήττες που λέγεται ότι υφίσταται ο στρατός της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσουν τον Ρώσο πρόεδρο να καταφύγει στη χρήση τακτικού πυρηνικού όπλου, ή πυρηνικού όπλου μικρής ισχύος» εκτιμά ο επικεφαλής της υπηρεσίας, Ουίλιαμ Μπερνς.

    Ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Καρίμ Χαν, βρίσκεται στην Ουκρανία και ερευνά πιθανά εγκλήματα πολέμου από τη Ρωσία.

    Η Ρωσία ίσως βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών καθώς προσπάθησε να πληρώσει ομόλογά της σε δολάρια με ρούβλια λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε ο οίκος Moody’s.

Η Ρωσία απελαύνει 18 μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της ΕΕ

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του, ανακηρύσσει ανεπιθύμητα πρόσωπα 18 μέλη της διπλωματικής αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στην ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ρωσία το συντομότερο δυνατό.

Ζελένσκι στο CNNi: Όλες οι χώρες να προετοιμαστούν για πιθανή χρήση πυρηνικών από πλευράς Ρωσίας

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε στο CNNi ότι «όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να είναι προετοιμασμένες» για την πιθανότητα ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, να χρησιμοποιήσει τακτικά πυρηνικά όπλα στον πόλεμό του κατά της Ουκρανίας.

Όπως εκτιμά, «ο Πούτιν θα μπορούσε να στραφεί είτε στα πυρηνικά είτε στα χημικά όπλα, επειδή δεν εκτιμά τη ζωή του λαού της Ουκρανίας».

Πούτιν: Η Ευρώπη δεν έχει άλλη εναλλακτική πέραν της ρωσικής ενέργειας

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκτιμά ότι η Ευρώπη δεν έχει άλλη εναλλακτική από το να συνεχίσει να χρησιμοποιεί τη ρωσική ενέργεια, προειδοποιώντας για «εξαιρετικά οδυνηρές» οικονομικές συνέπειες εάν η ήπειρος προσπαθήσει να αντικαταστήσει τον εφοδιασμό της.

«Απλώς δεν υπάρχουν εφεδρικοί όγκοι στην παγκόσμια αγορά και οι παραδόσεις από άλλες χώρες, κυρίως από τις ΗΠΑ, που μπορεί να αποστέλλονται στην Ευρώπη, θα κοστίσουν στους καταναλωτές πολλαπλάσια» είπε σε δηλώσεις του ο Πούτιν.

Η Μόσχα αναβαθμίζει τις απειλές της κατά Σουηδίας και Φινλανδίας

Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη βόρεια Ευρώπη» δήλωσε σήμερα, Παρασκευή, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, υποστήριξε ότι το να γίνουν μέρος της στρατιωτικής συμμαχίας δεν θα βοηθήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενισχύσουν την ασφάλειά τους, «αλλά θα τις φέρει στην πρώτη γραμμή».

«Η επιλογή εξαρτάται από τις αρχές της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αλλά θα πρέπει να κατανοήσουν τις συνέπειες ενός τέτοιου βήματος για τις σχέσεις με τη Ρωσία και, γενικά, την ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας, η οποία βρίσκεται τώρα σε κατάσταση κρίσης», πρόσθεσε.

Πεσκόφ: Η Μόσχα θέλει να επεκτείνει τη χρήση του ρουβλίου στις εξαγωγές ενέργειας

Η Ρωσία θέλει να επεκτείνει τη χρήση του ρουβλίου στις εξαγωγές ενέργειας, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να γίνει λόγος για προθεσμίες και λεπτομέρειες.

«Ο πρόεδρος έχει ορίσει μια μεθοδική και βήμα προς βήμα προσέγγιση για την επέκταση της χρήσης των εθνικών νομισμάτων», πρόσθεσε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους μέσω τηλεδιάσκεψης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε χθες, Πέμπτη, ότι ο ρόλος των εθνικών νομισμάτων στις συμφωνίες εξαγωγών θα πρέπει να αυξηθεί, εν μέσω της δεδηλωμένης επιθυμίας της Ρωσίας να αλλάξουν και να γίνονται σε ρούβλια οι πληρωμές για τις προμήθειές της σε φυσικό αέριο, κυρίως στην Ευρώπη.

Ρωσικό πλήγμα σε εργοστάσιο που κατασκευάζει πυραύλους Neptune κοντά στο Κίεβο

Ένα εργοστάσιο στην περιοχή του Κιέβου, που κατασκευάζει πυραύλους Neptune τους οποίους ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε πως χρησιμοποίησε για να πλήξει το ρωσικό καταδρομικό Moskva, επλήγη στη διάρκεια της νύχτας από ρωσική επίθεση, διαπίστωσαν σήμερα δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου που βρίσκονται στην περιοχή.

Ένα εργαστήριο του εργοστασίου και ένα γειτονικό κτήριο με γραφεία διοίκησης, που βρίσκονται στην τοποθεσία Βίσνεβε, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της ουκρανικής πρωτεύουσας, υπέστησαν σοβαρές ζημιές, διαπίστωσαν οι δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

Επίσης έσπασαν οι υαλοπίνακες περίπου 50 οχημάτων που ήταν σταθμευμένα σε γειτονικό χώρο στάθμευσης.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν βλέπουν βραχυπρόθεσμο τέλος στη σύγκρουση

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκτιμούν όλο και περισσότερο ότι δεν υπάρχει βραχυπρόθεσμο τέλος στη σύγκρουση.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν είπε στους Ευρωπαίους συμμάχους ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ο ρωσικός πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να διαρκέσει μέχρι το τέλος του 2022, δήλωσαν δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο CNNi.

Πολλοί από τους αξιωματούχους που μίλησαν στο CNNi τόνισαν ότι είναι δύσκολο να προβλεφθεί με ακρίβεια πόσο θα συνεχιστεί ο πόλεμος, ενώ αρκετοί είπαν ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι τελικοί στόχοι του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αλλάξει και είναι απίθανο να επιδιώξει διπλωματικές διαπραγματεύσεις, εκτός εάν αντιμετωπίσουν στρατιωτική ήττα.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι προχωρά στο λιμάνι της πολιορκημένης Μαριούπολης

Ο ρωσικός στρατός ισχυρίστηκε την Παρασκευή ότι είχε προχωρήσει στην πολιορκημένη πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, μόλις δύο ημέρες αφότου οι ουκρανικές μονάδες που είχαν αποκλειστεί στην πόλη δήλωσαν ότι είχαν εδραιώσει την άμυνά τους.

«Η ομάδα των ρωσικών στρατευμάτων και οι μονάδες της λαϊκής πολιτοφυλακής του Ντονέτσκ απελευθέρωσαν πλήρως τη Χαλυβουργική Ιλίτς από Ουκρανούς εθνικιστές ως αποτέλεσμα της επίθεσης στην Μαριούπολη», δήλωσε ο Ρώσος στρατιωτικός εκπρόσωπος υποστράτηγος Ιγκόρ Κονασένκοφ την Παρασκευή.

Η Ρωσία μπλόκαρε την ιστοσελίδα της αγγλόφωνης εφημερίδας The Moscow Times

Η ρυθμιστική αρχή τηλεπικοινωνιών της Ρωσίας παρεμπόδισε την πρόσβαση στην ιστοσελίδα της ‘The Moscow Times’, της αγγλόφωνης εφημερίδας που καλύπτει τη Ρωσία εδώ και τρεις δεκαετίες μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

Η εφημερίδα ανέφερε ότι οι πάροχοι του Ίντερνετ στη Ρωσία είχαν αρχίσει ήδη να παρεμποδίζουν την πρόσβαση στην ρωσόφωνη ιστοσελίδα της. Δημοσίευσε ειδοποίηση από τη ρωσική αρχή τηλεπικοινωνιών, που ανέφερε ότι μπλοκάρεται πλέον η ιστοσελίδα της.

Ρωσία προειδοποιεί ΗΠΑ: Μην εξοπλίζετε την Ουκρανία

Η Ρωσία προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι θα υπάρξουν «απρόβλεπτες συνέπειες» αν η Ουάσινγκτον συνεχίσει να εξοπλίζει την Ουκρανία, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Washington Post.

«Καλούμε τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους να σταματήσουν την ανεύθυνη στρατιωτικοποίηση της Ουκρανίας, το οποίο συνεπάγεται απρόβλεπτες συνέπειες για την περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια» έγραψε η εφημερίδα επικαλούμενη διακοίνωση που απέστειλε η Ρωσία στις ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι κρατούν αιχμάλωτο έναν Βρετανό που είχε ενταχθεί στον ουκρανικό στρατό

Ένας Βρετανός, μέλος του ουκρανικού στρατού, πιάστηκε αιχμάλωτος από τους Ρώσους, με τη μητέρα του να ζητεί μιλώντας στην εφημερίδα The Daily Telegraph να τον αντιμετωπίσουν «με ανθρωπιά» και να τον αφήσουν ελεύθερο.

Η ρωσική κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες Πέμπτη το βράδυ εικόνες από έναν νεαρό άνδρα με χειροπέδες και μια πληγή στο μέτωπο, αναφέροντας ότι πρόκειται για τον Έιντεν Άσλιν.

Η μητέρα του Αντζ Γουντ επιβεβαίωσε στην Telegraph, η οποία έχει αφιερώσει πολλά άρθρα σε αυτόν τον 28χρονο άνδρα ακόμη και πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ότι πρόκειται για τον γιο της, ο οποίος έχει και ένα χαρακτηριστικό τατουάζ.

«Ο Έιντεν είναι ενεργό μέλος των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και κατά συνέπεια αιχμάλωτος πολέμου» και «πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανθρωπιά», δήλωσε η ίδια στην εφημερίδα.

«Φαίνεται ήδη ότι έχει χτυπηθεί. Έχει έρθει η ώρα η βρετανική κυβέρνηση να ενεργήσει για να διασφαλίσει την απελευθέρωση του Έιντεν», υπογράμμισε.

Σε μήνυμα που αναρτήθηκε σε συνεννόηση με την οικογένειά του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διαχειρίζονται συγγενείς του, οι οποίοι ελπίζουν σε ανταλλαγή κρατουμένων, ο νεαρός άνδρας εξήγησε την Τρίτη ότι επί 48 ημέρες «προσπαθήσαμε να κάνουμε ό,τι μπορούσαμε για να υπερασπιστούμε τη Μαριούπολη, αλλά δεν είχαμε άλλη επιλογή από το να παραδοθούμε στις ρωσικές δυνάμεις».

«Δεν είχαμε τρόφιμα και πυρομαχικά (…) ελπίζω αυτός ο πόλεμος να τελειώσει γρήγορα», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την Telegraph, ο Έιντεν Άσλιν είχε ενταχθεί το 2018 στους Ουκρανούς πεζοναύτες και είχε αγοράσει σπίτι στην Ουκρανία επιθυμώντας να ξεκινήσει οικογένεια με την αρραβωνιαστικά του.

Προτού πολεμήσει στην Ουκρανία, ο Άσλιν όταν ήταν 21 ετών είχε ενταχθεί στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την κουρδική πολιτοφυλακή που μαχόταν εναντίον του ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

 «Ο λαός της Φινλανδίας φαίνεται ότι έχει ήδη αποφασίσει για το ΝΑΤΟ»

Η Τάιτι Τουπουράινεν, υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Φινλανδίας μίλησε στο Sky News σχετικά με την προοπτική της χώρας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Μιλώντας από το Ελσίνκι, είπε ότι έχουν αλλάξει οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Φινλανδίας, κάτι που τη θλίβει.

Όπως αναφέρει:

    «Ο λαός της Φινλανδίας φαίνεται ότι έχει ήδη αποφασίσει καθώς υπάρχει μεγάλη πλειοψηφία για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ.

    Φυσικά, δεν είναι μόνο αυτό. Είμαστε κοινοβουλευτική δημοκρατία, επομένως πρέπει να συζητήσουμε αυτό το θέμα στο κοινοβούλιο μας. Σε αυτό το σημείο θα έλεγα ότι είναι πολύ πιθανό, αλλά δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση».

Ακόμη περιέγραψε τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «βίαιες» .

Αναφορικά με την εχθρική ρητορική της Ρωσία με την προοπτική της ένταξης της Φινλανδίας και πιθανώς της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είπε:

    «Κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να κάνει τις δικές της ρυθμίσεις ασφαλείας. Οπότε, ό,τι λέει η Ρωσία, φυσικά και το ακούμε, αλλά λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις με βάση τα συμφέροντά μας και τη συνολική κατάσταση».

Σχετικά με το ενδεχόμενο ρωσικής επέκτασης προς τα δυτικά, είπε:

«Είδαμε τι μπορεί να κάνει η Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι ένας αδίστακτος δικτάτορας και θέλει να επιστρέψει στο καιρό της πρώην Σοβιετικής Ρωσίας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό. Πρέπει λοιπόν να κάνουμε ότι μπορούμε, ως δυτικές χώρες, ως υπερασπιστές των φιλελεύθερων αξιών και της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Πρέπει να δράσουμε ενωμένοι και πρέπει να απομονώσουμε τη Ρωσία».

Έρευνα της ουκρανικής εισαγγελίας για πάνω 6.600 «εγκλήματα πολέμου»

Περισσότερα από 6.600 φερόμενα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από ρωσικά στρατεύματα στην Ουκρανία βρίσκονται υπό έρευνα, όπως ανακοίνωσε η εισαγγελία της Ουκρανίας.

Συνολικά έχουν αναφερθεί 6.673 περιπτώσεις ενώ τουλάχιστον 198 παιδιά έχουν σκοτωθεί από την έναρξη του πολέμου.

Η Ρωσία ίσως είναι σε καθεστώς στάσης πληρωμών, σύμφωνα με τον οίκο Moody’s

Η Ρωσία ίσως βρίσκεται σε καθεστώς στάσης πληρωμών καθώς προσπάθησε να πληρώσει ομόλογά της σε δολάρια με ρούβλια λόγω των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί από τη Δύση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, ανέφερε ο οίκος Moody’s, στην πρώτη μεγάλη αθέτηση πληρωμών ξένων ομολόγων της Μόσχας ύστερα από τα χρόνια που ακολούθησαν την επανάσταση των μπολσεβίκων του 1917.

Η Ρωσία προχώρησε σε πληρωμή που ήταν προγραμματισμένη για τις 4 Απριλίου για δύο κρατικά ομόλογα –με ωρίμανση το 2022 και το 2042– σε ρούβλια αντί σε δολάρια που προβλεπόταν να καταβάλει με βάση τους όρους των τίτλων αυτών.

Η Ρωσία «μπορεί έτσι να θεωρηθεί ότι είναι σε καθεστώς αθέτησης πληρωμών βάσει του ορισμού της Moody’s εάν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή έως τις 4 Μαΐου, που λήγει η περίοδος χάριτος», ανέφερε ο οίκος Moody’s σε ανακοίνωση.

    «Οι συμβάσεις των ομολόγων δεν περιλαμβάνουν πρόβλεψη για αποπληρωμή σε κάποιο άλλο νόμισμα εκτός των δολαρίων».

Η Ρωσία απειλεί με νέα πλήγματα στο Κίεβο ως απάντηση σε επιθέσεις σε ρωσικό έδαφος

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε σήμερα, Παρασκευή πως στη διάρκεια της νύκτας έπληξε ένα στρατιωτικό στόχο στις παρυφές του Κιέβου με πυραύλους κρούζ και «υποσχέθηκε» περισσότερες επιθέσεις εναντίον της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Το υπουργείο ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του έχουν πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χαλυβουργίας Ίλιτς στην πολιορκημένη Μαριούπολη.

Η Ρωσία είχε ανακοινώσει την Τετάρτη πως 1.026 στρατιώτες της 36ης ουκρανικής ταξιαρχίας πεζοναυτών, περιλαμβανομένων 162 αξιωματικών, παραδόθηκαν κοντά στο χαλυβουργικό εργοστάσιο.

    «Ο αριθμός και η έκταση των πυραυλικών πληγμάτων εναντίον θέσεων στο Κίεβο θα αυξηθούν σε απάντηση σε όλες τις “τρομοκρατικού τύπου επιθέσεις και στα σαμποτάζ” που πραγματοποιούνται σε ρωσικό έδαφος από το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοινώνοντας την καταστροφή ενός εργαστηρίου παραγωγής πυραύλων εδάφους-αέρος στο εργοστάσιο Βιζάρ.

Το ρωσικό υπουργείο υποστήριξε επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις σκότωσαν περίπου 30 «πολωνούς μισθοφόρους» με πλήγμα που πραγματοποίησαν στη βορειοανατολική Ουκρανία.

    «Ως συνέπεια του πλήγματος, ένα απόσπασμα μισθοφόρων μιας ιδιωτικής πολωνικής στρατιωτικής εταιρείας (…) εξοντώθηκε στο χωριό Ιζιούμσκε, στην περιφέρεια του Χάρκοβο. Μέχρι 30 πολωνοί μισθοφόροι σκοτώθηκαν», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.

Τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Ζελένσκι

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία είχαν χθες, Πέμπτη, οι πρόεδροι της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι.

Όπως ανακοινώθηκε από την προεδρία της Γαλλικής Δημοκρατίας, ο Ουκρανός πρόεδρος «ευχαρίστησε» τον Γάλλο ομόλογό του για τις παραδόσεις στρατιωτικού υλικού ενώ ο Μακρόν τόνισε ότι η Γαλλία θα εξακολουθήσει να καλύπτει τις ανθρωπιστικές ανάγκες των πληθυσμών στην Ουκρανία, συνεχίζοντας να συνεργάζεται με τις οργανώσεις που είναι αρμόδιες για να επιτρέψουν την απομάκρυνση των αμάχων προς τους προορισμούς της επιλογής τους.

Σε ρούβλια πληρώνει το ρωσικό φυσικό αέριο η Αρμενία

Η Αρμενία πραγματοποιεί πληρωμές για το ρωσικό φυσικό αέριο σε ρούβλια, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο Tass, που επικαλείται δηλώσεις του Αρμένιου υπουργού Οικονομίας.

«Από όσο γνωρίζω, οι τελευταίες πληρωμές ήταν σε ρούβλια, αλλά με το κατάλληλο επιτόκιο», είπε ο Βαγκάν Κερομπιάν.

Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η τιμολόγηση γίνεται σε δολάρια, αλλά η πληρωμή γίνεται σε ρούβλια.

    «Πράγματι, η σύμβαση της Gazprom για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Αρμενία επιτρέπει την πληρωμή φυσικού αερίου σε ρούβλια εδώ και αρκετά χρόνια και χρησιμοποιούν αυτή την ευκαιρία», επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της Gazprom Σεργκέι Κουπριάνοφ.

Υπενθυμίζεται πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα με το οποίο ζητεί από ξένους αγοραστές να πληρώνουν από 1η Απριλίου, το ρωσικό αέριο σε ρούβλια, ενώ διέταξε την κυβέρνηση να δώσει εντολή στην Gazprom να κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στα υπάρχοντα συμβόλαια.

Μαριούπολη: Καταγγελίες για εκταφή πτωμάτων από τους Ρώσους

Αξιωματούχοι της Μαριούπολης καταγγέλουν ότι οι Ρώσοι κάνουν εκταφή σε πτώματα που ήταν θαμμένα στις αυλές οικιών.

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Μαριούπολης ανέφερε στο Telegram ότι «οι κατακτητές δεν επιτρέπουν στους κατοίκους να θάβουν ανθρώπους» που φέρεται να έχουν σκοτωθεί από τον ρωσικό στρατό.

Στη Μαριούπολη υπάρχουν 13 κινητά κρεματόρια και οι αρχές της πόλης υποπτεύονται ότι οι Ρώσοι προσπαθούν να καλύψουν εγκλήματα πολέμου.

Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, τις τελευταίες 24 ώρες, ενώ εκρήξεις ακούγονταν στη διάρκεια της νύχτας νοτίως του Κιέβου, απ’ ό,τι φαίνεται χωρίς να προκληθούν ζημιές ούτε τραυματίες, όπως ανακοίνωσε η ουκρανική προεδρία.

Στη μεγαλύτερη περιφέρεια του Ντονμπάς, αυτή του Ντονέτσκ, όπου «μάχες διεξάγονται σε όλη τη γραμμή του μετώπου», τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με την προεδρία.

Η άλλη περιφέρεια αυτής της ανθρακοφόρου λεκάνης, αυτή του Λουχάνσκ, έγινε στόχος 24 βομβαρδισμών που στοίχισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους, ενώ τραυματίσθηκαν άλλοι δύο άνθρωποι, διευκρινίσθηκε από την ίδια πηγή.

Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι σήμερα στην Ουκρανία

Η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ ανακοίνωσε πως εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκαν για σήμερα για την απομάκρυνση αμάχων, μεταξύ άλλων και με ιδιωτικά αυτοκίνητα από την πολιορκημένη Μαριούπολη.

Άλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης αμάχων συμφωνήθηκαν στο Μπερντιάνσκ, το Ενερχοντάρ και το Σιεβιεροντονέτσκ.

Πηγή κειμένων CNN

Φωτογραφία (από το αρχείο της ΟΔΥΣΣΕΙΑΣ): Η ναυαρχίδα αυτή μαζί με άλλα πλοία ρωσικά είχε επισκεφθεί τα Ιόνια τα τέλη Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου 2014 σε ανάμνηση της ίδρυσης του πρώτου ελληνικού κράτους, που ήταν η Επτάνησος Πολιτεία (1800-1807). Στη φωτογραφία εικονίζεται ο μακαριστός Γεράσιμος Φωκάς, ο Δημήτρης Ζαφειράτος και ο πλοίαρχος του MOSKBA.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA