«Δουλειές ξανά»: Κοινωνική Πολιτική με αποτελέσματα και λύσεις για τους πολίτες

Ψηφίστηκε από την ολομέλεια της Βουλής το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Δουλειές Ξανά».

Το Ν/Σ προβλέπει σημαντικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος των εκκρεμών συντάξεων. Από το 2019 ο ρυθμός απονομής συντάξεων έχει αυξηθεί κατά 83%, ωστόσο η Κυβέρνηση δεν αρκείται σε αυτό.

Συγκεκριμένα για τις συντάξεις που θα εκδίδονται από εδώ και πέρα θεσμοθετείται η διαδικασία «Σύνταξη Fast Track», ενώ για τις εκκρεμείς συντάξεις θεσμοθετείται η «Σύνταξη Εμπιστοσύνης». Κοινό χαρακτηριστικό των δύο αυτών εργαλείων, είναι η απόδοση σύνταξης σε σύντομο χρονικό διάστημα με τα υπάρχοντα ηλεκτρονικά στοιχεία κάθε ασφαλισμένου, με τον έλεγχο των στοιχείων να γίνεται σε επόμενο στάδιο. Προτεραιότητα γίνεται η γρήγορη απονομή σύνταξης, ώστε οι ασφαλισμένοι να μην μένουν σε ομηρία.

Σημαντικές προβλέψεις υπάρχουν και για τη νέα γενιά και το δημογραφικό πρόβλημα, με την αξιοποίηση 1,5 δισ. ευρώ από τον ΟΑΕΔ για τη στεγαστική πολιτική, με έμφαση στους νέους. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη Βουλή δήλωσε ότι η Κυβέρνηση θεσμοθετεί πολιτικές που έρχονται να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κόστους στέγης για πολλούς συμπολίτες μας.

Ο ΟΑΕΔ αξιοποιεί για αυτό το σκοπό νέα εργαλεία, όπως:

•           Αγορά ή εκμίσθωση οικοπέδων

•           Επιδότηση ενοικίου ή επιτοκίου

•           Παραχώρηση με χαμηλό ενοίκιο και μετέπειτα αγορά (rent-to-own),

•           Επιδότηση για αγορά πρώτης κατοικίας ή ανακαίνιση υπαρχόντων κτιρίων προκειμένου να διατεθούν σε εργαζόμενους

Τέλος το Ν/Σ περιλαμβάνει σημαντικές προβλέψεις για την ενίσχυση της ενεργούς αναζήτησης εργασίας. Παρά το δυσμενές διεθνές περιβάλλον, οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ξεπέρασαν μετά από πολλά χρόνια το όριο των 4 εκατομμυρίων και η ανεργία από το 17,2% που την παρέλαβε το 2019 η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, βρίσκεται σήμερα στο 11,9%.

•           Με το Ν/Σ του Υπουργείου Εργασίας, για πρώτη φορά θεσπίζεται επίδομα εργασίας (50 % του επιδόματος ανεργίας) για τους επιδοτούμενους ανέργους που βρίσκουν δουλειά.

•           Το επίδομα ανεργίας θα διακόπτεται αν ο άνεργος αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας ή κατάρτισης, ενώ προβλέπεται και διαγραφή από το Μητρώο Ανέργων για δύο χρόνια.

•           Εισάγονται εισοδηματικά κριτήρια όπως ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη, για την παραμονή στο ψηφιακό μητρώο ανέργων, ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα ωφελούμενων από τον ΟΑΕΔ με εισόδημα ακόμα και 100.000 ευρώ.

Στην ομιλία μου στην Ολομέλεια τόνισα ότι οι λύσεις που θεσμοθετούνται, ιδιαίτερα για την επιτάχυνση απονομής συντάξεων, δεν θα ήταν δυνατές χωρίς την ψηφιοποίηση της διαδικασίας, κάτι που αναδεικνύει την κομβική σημασία της Ψηφιακής Μεταρρύθμισης του κράτους από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κείμενο και Βίντεο της Ομιλίας μου: https://bit.ly/3xwVfp1

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 15/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA