Ομιλία στην Ολομέλεια για το Ν/Σ του Υπουργείου Οικονομικών – Συμπληρωματικός προϋπολογισμός 2,6 δισ. και σημαντικές τροπολογίες

Χθες 12/4 μίλησα στην Ολομέλεια της Βουλής για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Οικονομικών που περιλαμβάνει ενσωμάτωση οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελληνική νομοθεσία και άλλες διατάξεις.

Στα πλαίσια του Σχεδίου Νόμου η Βουλή υπερψήφισε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, ύψους 2,6 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μια παρέμβαση που, με σεβασμό στη δημοσιονομική ασφάλεια της χώρας, συμβάλλει στην αντιμετώπιση αναγκών έκτακτων από την ενεργειακή κρίση και την αύξηση των τιμών των αγαθών.

Η αύξηση του προϋπολογισμού καλύπτει μέτρα όπως η επιδότηση καυσίμων και ηλεκτρικής ενέργειας και η ενίσχυση και προστασία των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας. Σε συνδυασμό με προηγούμενες φορολογικές ελαφρύνσεις, η Κυβέρνηση κάνει ότι είναι δυνατό στα πλαίσια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας ώστε να στηρίξει την Ελληνική κοινωνία μέχρι τη λήξη της γεωπολιτικής κρίσης που πλήττει και την οικονομία.

Μια άλλη σημαντική τροπολογία αφορά τον αγροτικό κόσμο και την απαλλαγή από το τέλος επιτηδεύματος του 2021 για αγρότες καθεστώτος ΦΠΑ, όπως το 2019 και το 2020 Το μέτρο αφορά και στους αλιείς της παράκτιας αλιείας, που εκμεταλλεύονται, είτε ατομικά, είτε με τη μορφή συμπλοιοκτησίας ή κοινωνίας αστικού δικαίου αλιευτικά σκάφη μέχρι δώδεκα (12) μέτρα, μεταξύ καθέτων.

Στην ίδια τροπολογία ρυθμίζεται η παραχώρηση δημοσίων κτημάτων σε δημόσιες υπηρεσίες και αρχές. Πλέον δύνανται να παραχωρούνται άνευ ανταλλάγματος, κατά χρήση κατά κυριότητα, ακίνητα του ελληνικού Δημοσίου που υπάγονται αρμοδιότητα του Υπουργείου Οικονομικών, προς φορείς του ευρύτερου δημοσίου τομέα για εκπλήρωση ειδικών δημόσιων σκοπών αυτών και υλοποίηση έργων προς εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος.

Τέλος, και φέτος καθιερώνονται τέλη κυκλοφορίας με το μήνα για όσους έχουν καταθέσει τις πινακίδες των οχημάτων τους. Σε τροπολογία προβλέπεται η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα άρσης ακινησίας οχήματος αυτοκινήτου ή μοτοσικλέτας ιδιωτικής χρήσης, με μερική καταβολή των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, σε αναλογία με τους μήνες, για τους οποίους γίνεται η άρση ακινησίας του οχήματος, αντί της καταβολής του συνόλου των ετήσιων τελών κυκλοφορίας, που κατά κανόνα ισχύει.

Κείμενο και βίντεο της ομιλίας μου: https://bit.ly/3LZmRqS

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 13/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA