Η γυναίκα που συνέταξε τη λίστα του Σίντλερ πέθανε σε ηλικία 107 ετών. Έφυγε από τη ζωή η γραμματέας του Όσκαρ Σίντλερ

Η γυναίκα που συνέταξε λίστες με άτομα για τον Γερμανό βιομήχανο Όσκαρ Σίντλερ και βοήθησε να σωθούν εκατοντάδες Εβραίοι κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος πέθανε σε ηλικία 107 ετών.

Η Μίμι Ράινχαρντ, η οποία εργαζόταν ως γραμματέας του Σίντλερ, ήταν υπεύθυνη για τη σύνταξη των καταλόγων των Εβραίων εργατών από το γκέτο της Κρακοβίας που στρατολογήθηκαν για να εργαστούν στο εργοστάσιό του, σώζοντάς τους από την απέλαση στα ναζιστικά στρατόπεδα θανάτου.

«Η πολυαγαπημένη και μοναδική μου γιαγιά μόλις πέθανε σε ηλικία 107 ετών. Ας αναπαυθεί εν ειρήνη», έγραψε στα εβραϊκά η εγγονή της Νίνα σε ένα μήνυμα προς τους συγγενείς της.

Η Αυστριακής καταγωγής Ράινχαρντ, η οποία ήταν επίσης Εβραία, στρατολογήθηκε από τον ίδιο τον Σίντλερ και εργάστηκε για αυτόν μέχρι το 1945.

Μετά τον πόλεμο, η Ράινχαρντ εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, έκανε την Αλιγιά (σ.σ. μετανάστευση Εβραίων της διασποράς στη Γη του Ισραήλ), το 2007 σε ηλικία 92 ετών, προκειμένου να ενωθεί με τον μονάκριβο γιο της, τότε καθηγητή κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ, και τα εγγόνια της.

«Νιώθω σαν στο σπίτι μου», είχε πει συνεσταλμένα σε δημοσιογράφους που είχαν έρθει για να την υποδεχθούν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν στο Τελ Αβίβ.

Η Ράινχαρντ είχε δηλώσει ότι είχε συναντήσει τον Σπίλμπεργκ, ενώ παραδέχτηκε ότι πέρασαν χρόνια πριν δει την ταινία του.

«Ήμουν καλεσμένη στην πρεμιέρα της ταινίας στη Νέα Υόρκη. Αλλά έπρεπε να φύγω πριν από την προβολή, ήταν πολύ δύσκολο για μένα», είπε.

Τα τελευταία χρόνια, η Μίμι Ράινχαρντ ζούσε σε έναν οίκο ευγηρίας στην Χερτσλιγιά, μια παραθαλάσσια πόλη με φοίνικες βόρεια της ισραηλινής μητρόπολης Τελ Αβίβ.

Πριν από μερικά χρόνια, ο φωτογράφος Γκίντεον Μαρκόβιτς, της ισραηλινής εφημερίδας Israel Hayom, την είχε συναντήσει στο πλαίσιο ενός έργου για τους επιζώντες του Ολοκαυτώματος. «Συμμετείχε (τότε) στις δραστηριότητες του οίκου ευγηρίας, ήταν η πρωταθλήτρια του μπριτζ, σέρφαρε στο διαδίκτυο και παρακολουθούσε τη χρηματιστηριακή αγορά».

Στέφανος Νικήτας

Photos: Getty Images

Πηγή: Huffington Post, The Guardian

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 8/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA