«Γνώσεις και Αναγνώσεις» Ανοιχτός κύκλος επιστημονικών διαλέξεων από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας

Ανοιχτό κύκλο επιστημονικών διαλέξεων με τίτλο «Γνώσεις και Αναγνώσεις» συνδιοργανώνουν το Ιόνιο Πανεπιστήμιο με την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία των δύο φορέων, μετά και το μνημόνιο συνεργασίας που υπέγραψαν πρόσφατα, στο πλαίσιο της οποίας θα πραγματοποιούνται διαδοχικοί κύκλοι διαλέξεων από διακεκριμένους επιστήμονες, προερχόμενους τόσο από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, όσο και από άλλα Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της ημεδαπής και της αλλοδαπής.

 Οι επιστημονικές διαλέξεις με τίτλο «Γνώσεις και Αναγνώσεις» εντάσσονται σε μια συγκεκριμένη εξαμηνιαία θεματική ενότητα.

Ο πρώτος εξαμηνιαίος κύκλος αφορά το Περιβάλλον και ειδικότερα την κλιματική αλλαγή και τις παραμέτρους της, όπως την κλιματική και περιβαλλοντική κρίση που απειλεί τόσο τις ανθρώπινες δραστηριότητες και την υγεία, όσο και τα οικοσυστήματα παγκοσμίως. Οι ομιλίες αναδεικνύουν τις διαφορετικές πτυχές του πολυδιάστατου αυτού προβλήματος.

Οι διαλέξεις που εντάσσονται στην εν λόγω θεματική ενότητα ξεκινούν τον φετινό Απρίλιο του 2022, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα, που σύντομα αναμένεται να εμπλουτιστεί με πρόσθετες ομιλίες:

Παρασκευή 8-4-2022, και ώρα 20:00

Δρ. Αριστοτέλης Μαρτίνης, Αν. Καθηγητής  – Δρ. Αικατερίνη Καμπάση, Πρόεδρος Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου

«Οι Επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στους Μνημειακούς Ελαιώνες και Ελαιόδεντρα του Ιονίου – Κριτήρια Αξιολόγησης για την Προστασία και την Ανάδειξή τους»

Παρασκευή 6-5-2022 και ώρα 20:00

Δρ Διονύσιος Παναγιωτάρας, Επίκουρος Καθηγητής, Αναπλ. Πρόεδρος Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου

«Η Επίδραση της Κλιματικής Αλλαγής στους Υδατικούς Πόρους»

Παρασκευή 3-6-2022 και ώρα 20:00

Δρ. Παντελής Αποστολόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Πανεπιστημίου

«Νέες ενδείξεις για την κλιματική τάση στη Μεσόγειο, εξ αιτίας  της παγκόσμιας υπερθέρμανσης»

Σε δήλωσή του για την κοινή πρωτοβουλία των ανοικτών διαλέξεων, ο Πρύτανης του Ιονίου Πανεπιστημίου, Καθηγητής Ανδρέας Φλώρος ανέφερε ότι «ο κύκλος επιστημονικών διαλέξεων ‘’Γνώσεις και Αναγνώσεις’’ αποτελεί την πρώτη από μια σειρά δράσεων που έχει συμφωνηθεί να υλοποιηθεί από το Ιόνιο Πανεπιστήμιο και την Αναγνωστική Εταιρία Κερκύρας. Μια συνεργασία η οποία φέρνει σε ουσιαστική αλληλεπίδραση τους δύο φορείς, προς όφελος φυσικά της τοπικής κοινωνίας. Η πρώτη εξαμηνιαία θεματική, αυτή του περιβάλλοντος και της κλιματικής αλλαγής, δεν έχει επιλεγεί τυχαία, καθώς αποτελεί το επίκεντρο επιστημονικής έρευνας και μελέτης άμεσα συνδεδεμένης με την καθημερινότητα αλλά και το μέλλον των πολιτών. Αυτός ακριβώς είναι και ο στόχος της εν λόγω πρωτοβουλίας: να γεφυρώσει την απόσταση που συνήθως χωρίζει τους ορισμούς και τις εξελίξεις στην επιστήμη, την επιστημονική ‘’γνώση’’, με την κατανόηση από μη ειδικούς. Η συνειδητοποίηση των προβλημάτων και των λύσεων που δίνει σε αυτά η Επιστήμη γίνεται λοιπόν εφικτή σε ένα πλαίσιο ‘’αναγνώσεων’’ που είναι γνωσιακά πλήρως προσβάσιμο από το ευρύ κοινό».

Με την σειρά του, ο Πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας κ. Θανάσης Μακρής δήλωσε ότι «είναι μεγάλη χαρά για την Αναγνωστική Εταιρία το ότι εγκαινιάζουμε μια νέα συνεργασία με το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, το οποίο, άλλωστε, στηρίζουμε αταλάντευτα από της ιδρύσεώς του. Προσβλέπουμε σε περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεών μας, κάτι που θα αποβεί πολλαπλά ωφέλιμο για τα ιδρύματά μας και κυρίως για τον τόπο και τους συμπολίτες μας. Άλλωστε, ένας από τους κύριους σκοπούς της Αναγνωστικής Εταιρίας, τον οποίο υπηρετεί σταθερά, είναι η διάδοση της έγκυρης επιστημονικής γνώσης με κάθε πρόσφορο τρόπο. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται και από τη συνδιοργάνωση του συγκεκριμένου κύκλου διαλέξεων αλλά και από την επιλογή του πρώτου θέματος, το οποίο είναι απολύτως επίκαιρο και κομβικής σημασίας».

«Ο ρόλος του Τμήματος Περιβάλλοντος στην κοινή προσπάθεια του Ιονίου Πανεπιστημίου και της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας για την διοργάνωση επιστημονικών διαλέξεων στην ευρύτερη θεματική της κλιματικής αλλαγής είναι, λόγω της ταυτότητας του Τμήματος προδήλως κεντρικός» ανέφερε τέλος η Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγήτρια Κατερίνα Καμπάση, η οποία συνέχισε διευκρινίζοντας ότι «οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγή είναι ήδη ορατές και αναμένεται να επηρεάσουν όλο και περισσότερες πτυχές της ζωής μας στο άμεσο  μέλλον. Με αυτό το δεδομένο, η ύπαρξη ενός τμήματος Περιβάλλοντος στο Ιόνιο παίζει καθοριστικό ρόλο στη μελέτη των περιβαλλοντικών φαινομένων στην κεντρική Μεσόγειο και μπορεί να συμβάλλει ουσιαστικά στην προσπάθεια αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών».

Όλες οι ομιλίες-διαλέξεις θα είναι ανοιχτές, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό και θα πραγματοποιούνται υβριδικά, με το διά ζώσης σκέλος τους να λαμβάνει χώρα στην κεντρική αίθουσα της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας, ενώ ταυτόχρονα θα μεταδίδονται μέσω διαδικτύου ως εξής:

Zoom: https://us02web.zoom.us/j/85924534906?pwd=dER4ZndPSVlOMndibjZCUzJseFZpUT09

Webinar ID: 859 2453 4906, Passcode: 297148

ή

Youtube: https://youtu.be/l3CNnnNvDkc

Για την πραγματοποίηση του διά ζώσης σκέλους θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα για την προστασία της δημόσιας υγείας έναντι της διασποράς της νόσου COVID.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA