Γιώργος Σκλαβούνος: Περί Αιγαίου ο Λόγος. Η Συνθήκη του Καλλία 449 π.Χ. Συνθήκη μεταξύ των Αθηναίων και των Περσών

Από πότε οι Έλληνες υπερασπίζονται και κατοχυρώνουν την κυριαρχία τους στο Αιγαίο. Μια υπενθύμιση στον κ. Β Βενιζέλο.

…..«Σύμφωνα με τις μαρτυρίες ο Αρταξέρξης, βασιλιάς των Περσών, μετά τις αλλεπάλληλες ήττες από τον Κίμωνα στην Κύπρο, έστειλε αντιπροσωπεία με επικεφαλής τους στρατηγούς,Αρτάβαζο και Μεγάβυζο , στην Αθήνα, ζητώντας τη σύναψη ειρηνευτικής συνθήκης». Οι Αθηναιοι απάντησαν με την αποστολή, στα Σούσα,ειδικής πρεσβείας υπό τον Καλλία, γόνο οικογενείας με πνευματική ,πολιτική και οικονομική ισχύ, αλλά και ως πρόσωπο πολυεπίπεδα διακεκριμένο.

Παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχει απόλυτη ομοφωνία για την ακριβή χρονολογία σύναψης αυτής της σημαντικής συνθήκης είναι αρκετό ότι έχουν περισωθεί οι όροι αυτής της συνθήκης ειρήνης. Είναι αρκετή η τεκμηρίωση της αρχέγονης Ελληνικής ασυμβίβαστης προστασίας του Αιγαίου ως κοιτίδας του Ελληνικού πολιτισμού.Η Συνθήκη αυτή έχι αποτελεσει και αποτελεί αντικειμενο διεθνούς ενδιαφέροντος .

ΟΙ 4 ΟΡΟΙ ΤΗΣ ΣΥΝΘΗΚΗΣ./

1) Οι ελληνικές πόλεις της Μικράς Ασίας αποκτούν την αυτονομία τους.

2 )Πέρσες σατράπες δε θα πλησιάζουν στις ακτές σε απόσταση μικρότερη των τριών ημερών..

3) Τα περσικά πλοία δε θα εισέρχονται στο λιμάνι της πόλης Φασήλιδος στην Παμφυλία, δηλαδή δε θα πλέουν στη δυτική ακτή της Μικράς Ασίας πέρα από αυτό το σημείο. Επίσης, τα πολεμικά πλοία δε θα προχωρούν πέρα των Κυανών και Χελιδονίων νησίδων.

4)Οι Αθηναίοι δεν θα έκτιζαν αποικίες στην χώρα του μεγαλου Βασιλέως.

Χελιδονίδες Νησοι.. Οι Χελιδονίδες νήσοι, γνωστές και ως Χελιδόνιαι, Χελιδονίαι ή Πέντε Νησιά (λατινικά: Chelidoniae Insulae, τουρκικά: Beş Adalar, ιταλικά: Celidoni) είναι συστάδα νησιών στα ανοιχτά του Χελιδόνιου ακρωτηρίου στη νότια ακτή της Μικράς Ασίας, στην Τουρκία. Χελιδόνιον ήταν η αρχαία ελληνική του ονομασία, αλλά ήταν επίσης γνωστό και ως Ιερόν Ακρωτήριον, ενώ στα τουρκικά ονομάζεται Gelidonya Burnu. Το μεγαλύτερο νησί της συστάδας ονομάζεται Μελανίππεια. Άλλα νησιά περιλαμβάνουν την Κορύδελα και την Κραμπούσα. Βρίσκονται σε απόσταση 73 χλμ ανατολικά του Καστελλόριζου..(πηγη Βικιπαιδια).

• Κυανοί Νήσοι: Τα πριγκιπονήσια στην Θάλασσα του Μαρμαρά..

• Φασηλίς. Ελληνική πόλις της Νοτίου Μικράς Ασίας. Ισχυρο εμπορικο λιμάνι, απέναντι από την Κύπρο.

• Στην φωτ, ο Κίμωνας: Αθηναιος πολιτικός και στρατηγός..ο φόβος των Περσών.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 4/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA