Επίσκεψη Δένδια στην Ουκρανία. Απάνθρωπες εικόνες ενώ οι Ρώσοι αποσύρονται από το Κίεβο. Αποτροπιασμός και πασιφανή εγκλήματα πολέμου (Ουκρανία, Μέρος δέκατο τέταρτο)

Ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας στην Ουκρανία με αποστολή Ανθρωπιστικής βοήθειας από την Ελλάδα.

Στην Οδησσό της Ουκρανίας, όπου έλαβε χώρα πυραυλική επίθεση τα ξημερώματα, μετέβη ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενώ αποκαλύψεις για θηριωδίες ακολουθούν την απομάκρυνση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής από την περιοχή της πρωτεύουσας, Κιέβου- με τη συζήτηση για πιθανά εγκλήματα πολέμου από τους Ρώσους να εντείνεται.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν ανακτήσει τον έλεγχο της περιοχής του Κιέβου, με τους Ρώσους να απομακρύνονται από πόλεις- κλειδιά. Ωστόσο, καθώς οι Ρώσοι υποχωρούν, αποκαλύπτονται πολλά στοιχεία που υποδεικνύουν πιθανά εγκλήματα πολέμου και κτηνωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων φόνοι αμάχων. Το Γαλλικό πρακτορείο μετέδωσε πως η πόλη Μπούχα, έξω από το Κίεβο, είναι κατεστραμμένη και γεμάτη πτώματα. Δημοσιογράφοι ανέφεραν πως βρέθηκαν τουλάχιστον 20 πτώματα σε έναν δρόμο, με πολιτικά ρούχα, και ένα με δεμένα χέρια. Μάρτυρες μίλησαν στον Observer για εγκλήματα πολέμου σε βάρος αμάχων: Σε μια περίπτωση έχει αναφερθεί πως Ρώσοι στρατιώτες σε ένα τεθωρακισμένο σκότωσαν μια 33χρονη και τους δύο γιους της- έναν οκτώ ετών και έναν τεσσάρων- καθώς και έναν 62χρονο, ενώ προσπαθούσαν να διαφύγουν με δύο αυτοκίνητα. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία για ομαδικούς τάφους, με τον δήμαρχο Ανατόλι Φεντόρουκ να κάνει λόγο για 280 πτώματα μέσα τους, ενώ η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας κατηγορεί τη Ρωσία για χρήση παιδιών ως «ανθρώπινες ασπίδες», τοποθετώντας λεωφορεία γεμάτα με παιδιά μπροστά από άρματα μάχης κατά την υποχώρηση στο Νόβι Μπικίβ, κοντά στο Τσερνιχίβ. Ακόμη, το πτώμα του Ουκρανού φωτογράφου Μαξίμ Λεβίν βρέθηκε κοντά στο Κίεβο: Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της χώρας, Ρώσοι στρατιώτες τον είχαν πυροβολήσει.

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι και άλλες ουκρανικές αρχές έχουν κατηγορήσει τις ρωσικές δυνάμεις ότι άφηναν πίσω τους νάρκες και παγίδες με εκρηκτικά ενώ υποχωρούσαν από το Κίεβο: Στο Ιρπίν τα ειδικά συνεργεία βρήκαν 643 εκρηκτικές συσκευές.

Ο Ζελένσκι επανέλαβε πως οι ρωσικές δυνάμεις θέλουν να καταλάβουν το Ντονμπάς και τη νότια Ουκρανία, τονίζοντας πως «ο εχθρός έχει εφεδρείες για να αυξήσει την πίεση στα ανατολικά». Ουκρανός διαπραγματευτής είπε πως η Ρωσία αποδέχεται «προφορικά» τη θέση του Κιέβου στις συνομιλίες, με τη Μόσχα να αποδέχεται πως δημοψήφισμα για την ουδετερότητα της χώρας είναι η μόνη διέξοδος- ωστόσο ο Ρώσος επικεφαλής διαπραγματευτής Βλαντιμίρ Μεντίνσκι δήλωσε πως η θέση της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη και οι συνομιλίες δεν είχαν προχωρήσει αρκετά για συνάντηση ηγετών.

Από πλευράς τους οι χώρες της Βαλτικής έχουν σταματήσει όλες τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, προτρέποντας την υπόλοιπη ΕΕ να ακολουθήσει.

15:09 Φρικιαστικές εικόνες από τις περιοχές από όπου αποσύρθηκαν οι Ρώσοι

Και η ροή των φρικιαστικών εικόνων από τις περιοχές που απελευθερώνουν οι ουκρανικές δυνάμεις μετά την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων εισβολής συνεχίζεται: Ο Μιχάιλο Ποντόλιακ, σύμβουλος του προέδρου Ζελένσκι, προέβη σε αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με εικόνες που προκαλούν σοκ. «Πόσα τέτοια περιστατικά συμβαίνουν στις κατεχόμενες περιοχές;» ρωτά, κατηγορώντας τη Ρωσία που διαπράττει σκόπιμα τα «χειρότερα εγκλήματα του ναζισμού».

15:01 Η ΕΕ βοηθά την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατηγόρησε σήμερα τις ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις για θηριωδίες στην περιοχή του Κιέβου.

«Σε κατάσταση σοκ από τις ειδήσεις για τις θηριωδίες από τις ρωσικές δυνάμεις, η ΕΕ βοηθάει την Ουκρανία στην τεκμηρίωση της διάπραξης εγκλημάτων πολέμου» ανέφερε σε μία ανάρτησή του στο Twitter, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσθέτοντας ότι όλες οι υποθέσεις είναι αναγκαίο να διερευνηθούν από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

14:57 Αναφορές για εκρήξεις στο Μπελγκορόντ

Δύο εκρήξεις ακούστηκαν στη ρωσική πόλη Μπελγκορόντ, κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία, είπαν δύο μάρτυρες στο Reuters, ημέρες αφού η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για αεροπορικό πλήγμα εκεί εναντίον εγκαταστάσεων με καύσιμα.

Δεν έχει γίνει γνωστό το αίτιό τους. Μία εκ των μαρτύρων είπε ότι οι εκρήξεις ήταν τόσο ισχυρές που τραντάχτηκαν τα παράθυρα του σπιτιού της.

14:51 Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων: Καταγραφή πιθανών εγκλημάτων πολέμου από τις ρωσικές δυνάμεις

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) σε ανακοίνωσή του λέει πως διαπιστώθηκαν «πολλαπλές περιπτώσεις όπου ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις πραγματοποίησαν παραβιάσεις των νόμων του πολέμου» σε περιοχές όπως το Τσερνιχίβ, το Χάρκοβο και το Κίεβο, μετέδωσε το Reuters.

Σημειώνεται πως, ερωτηθείς για κατηγορίες περί εγκλημάτων πολέμου την 1η Μαρτίου, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, αρνήθηκε κατηγορηματικά πως ισχύει κάτι τέτοιο, απορρίπτοντας τις αναφορές περί πληγμάτων σε στόχους αμάχων και τη χρήση βομβών διασποράς και βομβών κενού ως «ψεύδη».

14:47 «Υπό τις δυσχερέστερες των συνθηκών, η Ελληνική παρουσία στην Οδησσό παραμένει ζωντανή»

14:36 Οι βιασμοί «τμήμα του οπλοστασίου»

Η πρέσβης του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ουκρανία, Μελίντα Σίμονς, δήλωσε πως, αν και δεν είναι γνωστή η έκταση των βιασμών στον πόλεμο, «είναι ήδη ξεκάθαρο πως ήταν τμήμα του οπλοστασίου. Γυναίκες βιασμένες μπροστά στα παιδιά τους, κορίτσια μπροστά στις οικογένειές τους, ως μια σκόπιμη ενέργεια υποδούλωσης. Ο βιασμός είναι έγκλημα πολέμου» πρόσθεσε.

14:29 «Από την αρχή της επίθεσης, ακούμε από τη Ρωσία και από τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν πως αρνείται το δικαίωμα των Ουκρανών να έχουμε τη δική μας ταυτότητα και το δικό μας κράτος»

13:29 Βρετανία: Οι καταγγελίες να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου

Οι καταγγελίες για επιθέσεις κατά αμάχων στη διάρκεια της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου, είπε η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας, προσθέτοντας ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να υποστηρίξει πλήρως την οποιαδήποτε τέτοια κίνηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

«Καθώς οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις αναγκάζονται να υποχωρήσουν, βλέπουμε να αυξάνονται οι αποδείξεις φρικτών ενεργειών από τις από τις δυνάμεις εισβολής σε πόλεις όπως το Ιρπίν και η Μπούχα» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Τρας.

«Οι επιθέσεις τους χωρίς διακρίσεις κατά αθώων αμάχων, στη διάρκεια της παράνομης και αδικαιολόγητης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, πρέπει να διερευνηθούν ως εγκλήματα πολέμου».

13:28: Τα απομεινάρια του An-225 Mriya

13:02 Ρωσία: Τι αλλάζει στις εξαγωγές τροφίμων

Η Ρωσία θα εξάγει τρόφιμα και σιτηρά μόνο σε «φιλικές χώρες» με πληρωμές σε ρούβλια ή στο εθνικό συνάλλαγμά τους, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, επικαλούμενο σημερινή δήλωση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναπληρωτή προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας.

13:00 Σαρλ Μισέλ: Συλλογή στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια

Περαιτέρω κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και υποστήριξη της ΕΕ στην Ουκρανία βρίσκονται καθ’οδόν, ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, δηλώνοντας ταυτόχρονα σοκαρισμένος από «τις εικόνες θηριωδιών που διέπραξε ο ρωσικός στρατός στην απελευθερωμένη περιοχή του Κιέβου Μπούχα».

«Η Ε.Ε. βοηθά την Ουκρανία και τις ΜΚΟ στη συλλογή των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων για δίωξη στα διεθνή δικαστήρια» πρόσθεσε.

12:49 Διυλιστήριο στις φλόγες

12:21 Εκπρόσωπος Ζελένσκι: Οι ρωσικές ενέργειες στην Ουκρανία «μοιάζουν ακριβώς με εγκλήματα πολέμου»

Εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι είπε πως οι αρχές στην Ουκρανία έχουν βρει αυτά που «μοιάζουν ακριβώς με εγκλήματα πολέμου», περιλαμβανομένων πτωμάτων εκτελεσθέντων αμάχων και ομαδικούς τάφους, καθώς οι Ρώσοι υποχωρούν από κατεστραμμένες από τον πόλεμο περιοχές της χώρας.

Ο Σεργκέι Νικιφόροφ είπε στο BBC πως οι σκηνές στις περιοχές που απελευθερώθηκαν, όπως η Μπούχα (κοντά στο Κίεβο) είναι «πραγματικά δύσκολο να περιγραφούν».

«Βρήκαμε ομαδικούς τάφους. Βρήκαμε ανθρώπους με τα χέρια και τα πόδια τους δεμένα…και με πυροβολισμούς, τρύπες από σφαίρες, στο πίσω μέρος του κεφαλιού. Ήταν ξεκάθαρα άμαχοι και εκτελέστηκαν. Βρήκαμε μισοκαμμένα πτώματα, σαν κάποιοι να προσπάθησαν να κρύψουν τα εγκλήματά τους, μα να μην είχαν χρόνο να το κάνουν σωστά».

Όπως πρόσθεσε, τα ουκρανικά στρατεύματα έχουν αρχίσει την εκκαθάριση των περιοχών και φαίνονται να μην υπάρχουν Ρώσοι στρατιώτες. Ερωτηθείς για το αν οι σκηνές αυτές φαίνονται να αντιστοιχούν σε εγκλήματα πολέμου, ο Νικιφόροφ είπε πως «φαίνεται, πρέπει να είμαι προσεκτικός με τα λόγια μου, μα φαίνεται ακριβώς σαν εγκλήματα πολέμου».

«Είναι πολύ δύσκολο να κατανοήσεις γιατί συμβαίνει αυτό…είναι καθαρή αγριότητα. Δεν υπάρχει στρατιωτική αναγκαιότητα για να γίνει αυτό».

Σημειώνεται πως η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, εξέφρασε αποτροπιασμό για αυτά που χαρακτήρισε ως «κτηνωδίες στη Μπούχα και άλλες πόλεις της Ουκρανίας. Οι αναφορές πως οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν αθώους αμάχους είναι αποκρουστικές. Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεργάζεται με άλλους για τη συλλογή στοιχείων και την υποστήριξη έρευνας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου. Αυτοί που είναι υπεύθυνοι θα τεθούν προ των ευθυνών τους».

11:53 Ο Νίκος Δένδιας στο Κισινάου

11:49 Βρετανικό υπουργείο Άμυνας: Συνεχίζεται ο ναυτικός αποκλεισμός, μα υψηλού ρίσκου μια απόβαση

Οι ρωσικές ναυτικές δυνάμεις συνεχίζουν τον εξ αποστάσεως αποκλεισμό των ουκρανικών ακτών στη Μαύρη Θάλασσα και στην Αζοφική, αποτρέποντας τον ανεφοδιασμό των Ουκρανών από τη θάλασσα, αναφέρεται στο intelligence update του βρετανικού υπουργείου Άμυνας για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Όπως τονίζεται, η Ρωσία διατηρεί ακόμα τη δυνατότητα να επιχειρήσει μια αμφίβια επίθεση, μα μια τέτοια επιχείρηση θα ήταν «όλο και υψηλότερου ρίσκου», λόγω του χρόνου που είχαν οι ουκρανικές δυνάμεις για να προετοιμαστούν.

Οι νάρκες που έχουν αναφερθεί στη Μαύρη Θάλασσα χαρακτηρίζονται ως σοβαρός κίνδυνος για τη ναυτική δραστηριότητα. «Αν και η προέλευση αυτών των ναρκών παραμένει ασαφής και διαφιλονικούμενη, η παρουσία τους οφείλεται σχεδόν βέβαια στη ρωσική ναυτική δραστηριότητα στην περιοχή και επιδεικνύει πώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία επηρεάζει ουδέτερα και πολιτικά συμφέροντα».

11:40 Καταστροφή διυλιστηρίου στο Κρεμεντσούκ

Το ουκρανικό διυλιστήριο στο Κρεμεντσούκ καταστράφηκε ολοσχερώς έπειτα από ρωσική επίθεση, δήλωσε μιλώντας στην τηλεόραση ο Ντμίτρο Λουνίν, κυβερνήτης της περιφέρειας Πολτάβα.

«Η πυρκαγιά στο διυλιστήριο κατασβέστηκε, όμως η εγκατάσταση καταστράφηκε εντελώς και δεν μπορεί να λειτουργήσει πλέον», δήλωσε ο Λουνίν.

11:04 Ρωσικές ανακοινώσεις για τα πλήγματα στην Οδησσό

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πυραυλικά πλήγματα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων κατέστρεψαν σήμερα ένα διυλιστήριο πετρελαίου και τρεις εγκαταστάσεις αποθήκευσης καυσίμων κοντά στην Οδησσό.

Σύμφωνα με το υπουργείο, οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνταν από την Ουκρανία για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων της κοντά στο Μικολάιφ.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι οι εκρήξεις δεν προκάλεσαν θύματα. Πρόκειται για μια επίθεση που δεν προκάλεσε θύματα, ανέφερε σε ανακοίνωση ένας αξιωματικός της νότιας περιφερειακής διοίκησης, ο Βλαντισλάβ Ναζάροφ.

«Η περιοχή της Οδησσού αποτελεί στόχο προτεραιότητας του εχθρού. Ο εχθρός συνεχίζει την ύπουλη πρακτική του να πλήττει ευαίσθητες εγκαταστάσεις», δήλωσε ο Ναζάροφ επαναλαμβάνοντας ότι απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε πληροφορίας για το πού σημειώθηκαν τα πλήγματα ή για τις ζημιές που προκάλεσαν.

11:00 Διάδρομοι σε Μαριούπολη και Μπερντιάνσκ

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι θα ανοίξουν σήμερα διαδρόμους για την απομάκρυνση ξένων από τη Μαριούπολη και το γειτονικό Μπερντιάνσκ, ενώ η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης δήλωσε πως συνεχίζεται η δουλειά για την απομάκρυνση ανθρώπων από αυτές τις δύο ουκρανικές πόλεις και πως επτά λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν σήμερα τη Μαριούπολη.

Ο Ρώσος υποστράτηγος Μιχαήλ Μιζίντσεφ δήλωσε πως ξένοι υπήκοοι θα μπορέσουν να φύγουν από τη Μαριούπολη και να ταξιδέψουν προς το Μπερντιάνσκ, ενώ αυτοί που βρίσκονται στο Μπερντιάνσκ θα μπορέσουν να φύγουν από την περιοχή είτε δια ξηράς προς την Κριμαία είτε μέσω των ελεγχόμενων από την Ουκρανία περιοχών, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS. Κάλεσε επίσης την ουκρανική ηγεσία να εγγυηθεί για την ασφάλεια των διαδρόμων.

Το Γερμανικό Πρακτορείο σημειώνει πως οι ξένοι υπήκοοι, για τους οποίους γίνεται λόγος, είναι κυρίως μέλη πληρωμάτων φορτηγών πλοίων που βρίσκονται αποκλεισμένοι και στα δύο λιμάνια από την έναρξη του πολέμου.

Εξάλλου η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ δήλωσε πως η δουλειά για την απομάκρυνση ανθρώπων με τη βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού από τη Μαριούπολη θα συνεχιστεί σήμερα και λεωφορεία θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν την πολιορκημένη πόλη.

  • To επίλεκτο 331ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών της Ρωσίας με τις βαριές απώλειες στην Ουκρανία. Μεταξύ άλλων, είχε σκοτωθεί και ο διοικητής του.

 «Οι βαριές απώλειες ενός επίλεκτου ρωσικού συντάγματος στην Ουκρανία» τιτλοφορείται δημοσίευμα του BBC σχετικά με το 331 Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών Φρουρών (η διάκριση «Φρουροί» δίνεται σε επίλεκτες μονάδες και σχηματισμούς των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων) της Ρωσίας, που, όπως αναφέρεται «αντιπροσωπεύει την αποσύνθεση του σχεδίου της Ρωσίας για έναν γρήγορο πόλεμο».

Ο διοικητής του, συνταγματάρχης Σεργκέι Σουχάρεφ, σκοτώθηκε στην Ουκρανία στις 13 Μαρτίου και τιμήθηκε μετά θάνατον με το παράσημο του Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Οι απώλειες των ρωσικών δυνάμεων δεν αναφέρονται ιδιαίτερα στη Ρωσία, μα μέσω της χρήσης open source υλικού, το BBC αναφέρει πως ήταν σε θέση να «διαβάσει» την εξέλιξη των επιχειρήσεων της μονάδας, επιβεβαιώνοντας πως τουλάχιστον άλλοι 39 στρατιώτες του επίλεκτου 331ου Συντάγματος έχουν σκοτωθεί- με τον πραγματικό αριθμό των νεκρών όταν ετοιμαζόταν το ρεπορτάζ να εκτιμάται πως μπορεί να φτάνει τους 100, χωρίς να προσμετρώνται σοβαρά τραυματίες, αγνοούμενοι και αιχμάλωτοι.

Οι άνδρες αυτοί υπάγονταν σε μια δύναμη που εισήλθε στην Ουκρανία από τη Λευκορωσία, με τις αερομεταφερόμενες δυνάμεις (VDV) να ηγούνται. Η παρουσία τους υπογράμμιζε τη σημασία του στόχου τους, που δεν ήταν άλλος από τη γρήγορη κίνηση προς το Κίεβο.

Το αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στο επίκεντρο μιας καταστροφικής σύγκρουσης σε περιοχές στα περίχωρα του Κιέβου, που θα γίνονταν αργότερα γνωστά παγκοσμίως για τη σκληρότητα του πολέμου: Μπούχα, Ιρπίν και Χοστομέλ.

Βίντεο που κυκλοφόρησαν online από αυτές τις μάχες έδειχναν οχήματα των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων. Σε ένα φαίνονται οχήματα που έχουν υποστεί ελαφρές ζημιές να έχουν εγκαταλειφθεί μετά από επίθεση των ουκρανικών ειδικών δυνάμεων, ενώ σε άλλο φαίνονται αρκετά οχήματα των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων παρατημένα.

Οι άνδρες της 331ης θεωρούνταν από τους πλέον επίλεκτους των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, με τη μονάδα να έχει υπηρετήσει σε Βαλκάνια, Τσετσενία και στην κρίση του 2014 στο Ντονμπάς. Η μονάδα τακτικά συμμετείχε σε παρελάσεις στη Μόσχα. Επίσης, ήταν υπόδειγμα ως προς την πολιτική της αντικατάστασης των κληρωτών (στρατιώτες που κάνουν απλά τη θητεία τους) με επαγγελματίες «contraktniki». Ως εκ τούτου, ήταν αναμενόμενο η μονάδα να χρησιμοποιηθεί στην εισβολή.

Από τις αρχές Μαρτίου άρχισαν να εμφανίζονται αναφορές θανάτων στο 331ο Σύνταγμα Αλεξιπτωτιστών. Χρειάστηκε λίγος καιρός για να επιστρέψουν πτώματα στην Κόστρομα, όπου εδρεύει η μονάδα, 300 χλμ βορειοανατολικά της Μόσχας. Όταν άρχισαν οι κηδείες άρχισαν και οι συζητήσεις στα social media, με συγγενείς, φίλους και αγαπημένα πρόσωπα των νεκρών να κάνουν σχόλια και αναρτήσεις.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, πολλές από τις αναρτήσεις φαίνονται να δέχονται τη θέση του Κρεμλίνου ότι ο πόλεμος γίνεται εναντίον Ουκρανών φασιστών, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που διαμαρτύρονται για την έλλειψη αξιόπιστης πληροφόρησης. Σε ανάρτηση σχετικά με τον θάνατο του λοχία Σεργκέι Ντουγκάνοφ, μια γυναίκα έγραψε πως «κανείς δεν ξέρει τίποτα. Το 331ο Σύνταγμα εξαφανίζεται. Σχεδόν κάθε μέρα, φωτογραφίες παιδιών της Κοστρόμα δημοσιεύονται. Με ανατριχιάζει. Τι συμβαίνει; Πότε θα τελειώσει αυτό;». Σε άλλη ανάρτηση αναφέρεται πως «η Κοστρόμα έχει χάσει τόσους πολλούς νέους, τι τραγωδία».

Σύμφωνα με το BBC, η γραμμή του Κρεμλίνου φαίνεται πλέον να χάνει έδαφος- ακόμα και αν το να μιλά κανείς στη Ρωσία για τον πόλεμο εμπεριέχει κινδύνους: Σε ανάρτηση σχετικά με έναν λοχία, μια γυναίκα ρωτά «Γιατί δεν είναι στην πρώτη γραμμή παιδιά βουλευτών; Οι περισσότεροι ζουν στην Ευρώπη ούτως ή άλλως». Σε άλλη ανάρτηση εκτοξεύονται ύβρεις κατά του προέδρου Πούτιν, για τον οποίο λέγεται πως αποφασίζοντας να «παίξει πόλεμο», έστειλε «χιλιάδες τύπους να πεθάνουν». Ως επί το πλείστον, πάντως αυτοί που αντιδρούν στα social media φαίνονται να ακολουθούν/ πιστεύουν την επίσημη γραμμή- ενώ σε κάποιους «τοίχους» για νεκρούς στο κοινωνικό δίκτυο V’Kontakte εμφανίζονται και Ουκρανοί, που κοροϊδεύουν τους νεκρούς: «Πάνω από 15.000 έχουν πεθάνει ήδη και θα συνεχίσουν να πεθαίνουν όσο συνεχίζουν να βαδίζουν στη γη μας. Κανείς δεν σας κάλεσε, καταραμένοι σωτήρες» γράφει ένας. Σε τέτοιες αναρτήσεις απαντούν Ρώσοι χρήστες, κάνοντας λόγο για «Ναζί».

Σε κάθε περίπτωση, όλα αυτά δεν μπορούν να συγκριθούν με τις εμπειρίες των ρωσικών αερομεταφερόμενων δυνάμεων: Ουκρανικό πυροβολικό, ενέδρες και επιθέσεις πεζικού μέσα σε εβδομάδες αιματηρών μαχών. Σε μάχες εκ του σύνεγγυς, οι μονάδες των VDV διαπίστωσαν αυτό που προκάτοχοί τους είχαν μάθει στο Αφγανιστάν: Τα οχήματα που είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να είναι αρκετά ελαφρά για να μεταφέρονται με αεροπλάνα δεν έχουν επαρκή προστασία/ θωράκιση απέναντι στα εχθρικά πυρά: Πολλά κατεστραμμένα και εγκαταλελειμμένα οχήματα των αερομεταφερόμενων δυνάμεων βρίσκονται σε δρόμους έξω από το αεροδρόμιο Χοστομέλ, στο Ιρπίν και στη Μπούχα, όπως φαίνεται σε βίντεο και φωτογραφίες που έχουν τραβήξει Ουκρανοί.

Επίσης, σύμφωνα με το δημοσίευμα, αυτές οι εικόνες υποδεικνύουν και κάτι άλλο: Οι επίλεκτοι Ρώσοι στρατιώτες των αερομεταφερόμενων δυνάμεων δεν ήταν σε θέση να νικήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις που βρέθηκαν απέναντί τους, οι οποίες, σε πολλές περιπτώσεις αποτελούνταν από εφέδρους ή μονάδες τοπικής άμυνας. Οι Ουκρανοί, από πλευράς τους, καυχώνται για την έκταση των απωλειών που έχει υποστεί το 331ο Σύνταγμα, υποστηρίζοντας πως η μονάδα έχει εξοντωθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως το 2014, κατά τις συγκρούσεις στο Ντονμπάς, οι Ουκρανοί θεωρούσαν πως το 331ο Σύνταγμα ήταν υπεύθυνο για τους θανάτους εκατοντάδων Ουκρανών στρατιωτών στο Ιλοβαΐσκ, κατά παράβαση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.

Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει το BBC, το σύνταγμα έχει όντως υποστεί σοβαρές απώλειες, ωστόσο θεωρείται ότι οι ουκρανικοί ισχυρισμοί περί καταστροφής του είναι υπερβολικοί. Ωστόσο, δεν αποκλείεται η μονάδα να αποσύρθηκε πρόσφατα από την Ουκρανία, καθώς κάποια στοιχεία της δύναμης στην οποία υπαγόταν εθεάθησαν στις 29 Μαρτίου να αποσύρονται στη Λευκορωσία. Όσον αφορά στις απώλειες, το BBC Newsnight είχε συνθέσει μια λίστα με 39 στρατιώτες της μονάδας με τα ονοματεπώνυμά τους που έχουν σκοτωθεί στην Ουκρανία- ωστόσο οι άνδρες αυτοί είχαν σκοτωθεί ως τις 13 Μαρτίου, οπότε δεν αποκλείεται στο προσεχές διάστημα να γίνουν γνωστοί περισσότεροι θάνατοι. Ντόπιοι στην Κοστρόμα είπαν στο ΒBC ότι πιστεύουν πως περίπου 100 μέλη του συντάγματος μπορεί να έχουν σκοτωθεί- και, λαμβάνοντας υπόψιν και τους σοβαρά τραυματίες, τους αγνοούμενους και τους αιχμαλώτους και το ότι η δύναμη του 331ου Συντάγματος Αλεξιπτωτιστών ήταν γύρω στα 1.500 άτομα, τότε- όπως σημειώνει το Newsnight- η μονάδα θα μπορούσε να έχει συνολικές απώλειες (νεκροί, τραυματίες, αγνοούμενοι, αιχμάλωτοι) που θα μπορούσαν να αντιστοιχούν στο 1/3 του προσωπικού της.

Πολλές οικογένειες δεν θα παραλάβουν ποτέ το πτώμα του αγαπημένου τους, επειδή έμεινε πίσω, στο πεδίο της μάχης. Ακόμα και μια συντηρητική εκτίμηση για τους θανάτους για τους οποίους γνωρίζουμε τώρα, και τις ημερομηνίες τους, υποδεικνύει πως οι απώλειες της πόλης μέσα σε μερικές ημέρες στην Ουκρανία ήδη ξεπερνούν αυτές από τους πολέμους στο Αφγανιστάν και στην Τσετσενία» αναφέρεται στο δημοσίευμα, στο τέλος του οποίου παρατίθεται λίστα με τα ονόματα των νεκρών.

Reuters Associated Press Huffington Post

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 3/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA