Το πολύπαθο Νοσοκομείο δεν μπορεί να γίνει «Ιφιγένεια» για το εγκαταλελειμμένο κυκλοφοριακό του Αργοστολίου

Η πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αργοστολίου, με μόνο θέμα την «Αίτημα παραχώρησης ακινήτου ιδιοκτησίας Γ. Νοσοκομείου Κεφαλονιάς (Ο.Τ.57) σύμφωνα με το άρθρο 200 του Ν.3463/2006», κατάφερε να διασπείρει ανησυχία, εύλογα ερωτηματικά, αλλά και οργή στους πολίτες.

Ανησυχία για τα αποτελέσματα που θα είχε μία τέτοια παρέμβαση στο ήδη εξαθλιωμένο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Εύλογα ερωτηματικά για τις συντεχνιακές ή άλλες σκοπιμότητες και

Οργή για την απαίτηση να διατεθεί ακόμη και να απαλλοτριωθεί η περιουσία του Νοσοκομείου (sic!).

Όμως το εν λόγω οικοδομικό τετράγωνο δεν έπεσε από τον ουρανό! Υπάρχει στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο του Αργοστολίου (από το 1986!) με συγκεκριμένες χρήσεις γης. Αυτές οι χρήσεις μας είναι περιττές; Καλύπτονται από άλλες τοποθεσίες και υποδομές που δε γνωρίζουμε; Να υποθέσουμε ότι οι Δημοτικές Αρχές Παρίση και Μιχαλάτου δεν γνώριζαν τις χρήσεις που είναι θεσμοθετημένες όταν έστελναν επιστολές στους εκάστοτε Διοικητές του Νοσοκομείου;

Πιο συγκεκριμένα, στο επίμαχο ΟΤ 57 προβλέπεται, μεταξύ άλλων, «χώρος νηπιαγωγείου». Όπως όλοι γνωρίζουμε, υπάρχει πολύ μεγάλο πρόβλημα στο στεγαστικό των νηπιαγωγείων, όπου άλλα είναι σε προκάτ(!) και άλλα σε ιδιωτικά και ακατάλληλα κτίρια για τα οποία το Ελληνικό Δημόσιο πληρώνει αδρά κάθε μήνα. Συνεπώς αποτελεί κάτι περισσότερο από «πολιτική και κοινωνική αυτοχειρία» η κατάργηση αυτής της χρήσης που για να δημιουργηθεί εκ νέου χρειάζεται ένας απερίγραπτος γραφειοκρατικός γολγοθάς.

Το αυτονόητο εκφράστηκε από πλήθος συμπολιτών μας ως άλλο τσουνάμι στα τοπικά ΜΜΕ: Τον κυκλοφοριακό φόρτο φροντίζεις να τον εξωθείς μέσα από μία πόλη, και όχι να βάζεις ένα μαγνήτη που να τον τραβάει στο κέντρο!

Οι κινήσεις που γίνονται από τη Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου είναι σπασμωδικές και επικίνδυνες για τη λειτουργία και τη συνοχή της πόλης του Αργοστολίου.

Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε γιατί έγινε η αναφερόμενη συνεδρίαση του ΔΣ τη στιγμή που μετά από λίγες μέρες, την ερχόμενη Δευτέρα, θα γίνει η παρουσίαση της νέας κυκλοφοριακής μελέτης (για την προηγούμενη κανείς δεν ξέρει, κανείς δεν απαντά) για το κυκλοφοριακό χάος του Αργοστολίου.

Δεν θα έπρεπε κι αυτό το ζήτημα να ήταν ενταγμένο σε μία ολοκληρωμένη πρόταση;

Ή μήπως το όραμα της Δημοτικής Αρχής Μιχαλάτου για την καθημερινότητα του Αργοστολίου εξαντλείται στις μακέτες της Ισχυρής Κεφαλονιάς με τις οποίες διαφωνούσε απέχοντας όταν ήταν αντιπολίτευση;

Πέρα απ’ όλα τα παραπάνω όμως, υπάρχει μείζον ηθικό και πολιτικό ζήτημα σχετικά με τη δημόσια περιουσία του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλονιάς. Όλοι οι Θιακοκεφαλονίτες αισθάνονται υγειονομική ανασφάλεια με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το ΓΝΚ και η Δημοτική Αρχή Μιχαλάτου, μετά από δύο «ειδικές», ο-Θεός-να-τις-κάνει, συνεδριάσεις-παρωδία για την Υγεία που δεν έφεραν το παραμικρό αποτέλεσμα, έρχεται και σχεδόν απαιτεί από το ΓΝΚ την περαιτέρω φτωχοποίηση και εξαθλίωσή του!

Εδώ θέλουμε να είμαστε ξεκάθαροι: Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι κάθετα αντίθετος με την παραχώρηση της δημόσιας περιουσίας και απαιτεί την αξιοποίησή της υπέρ της Δημόσιας Υγείας και του Νοσοκομείου.

Δε λύνεις ένα πρόβλημα δημιουργώντας ένα νέο πρόβλημα. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι λύσεις λειτουργικές με κοινωνική δικαιοσύνη και πρακτική εφαρμογή. Οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να αξιοποιηθεί η περιουσία του Νοσοκομείου έχουν κατατεθεί δημόσια από πιο αρμόδιες συλλογικότητες, όπως αυτή του Σωματείου των Εργαζομένων του ΓΝΚ.

Αναμένουμε και επιφυλασσόμαστε μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την ερχόμενη Δευτέρα, που θα παρουσιαστεί μία από τις κυκλοφοριακές μελέτες που έχουν ανατεθεί με απευθείας αναθέσεις,  για να δούμε αν το «θέατρο του παραλόγου» θα συνεχιστεί ή αν θα υπάρξουν, επιτέλους, κάποιες λύσεις.

Η Συντονιστική Επιτροπή της ΟΜ Αργοστολίου

ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA