Επίσκεψη στην Ιθάκη του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας κ. Χρήστου Στυλιανίδη

Χθες βρέθηκα στην Ιθάκη, με θεσμικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες, στα πλαίσια της επίσκεψης του Υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας (ΥΚΚΠΠ) κ. Χρήστου Στυλιανίδη, τον οποίο συνόδευσε και  ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Ο κ. Υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη του σχεδιασμού πρότυπου προγράμματος Αντιπλημμυρικής Θωράκισης και Πυροπροστασίας. Το πρόγραμμα αυτό να ξεκινά, σε πανελλήνιο επίπεδο, από την Ιθάκη.

Επισκεφθήκαμε όλους τους κύριους χείμαρρους και οχετούς της Ιθάκης τόσο στο βόρειο (Σταυρός, Φρίκες, Κιόνι) όσο και στο νότιο (Περαχώρι, Αγ. Παρασκευή, Μαραθιάς) τμήμα του νησιού. Οι μηχανικοί που συνόδεψαν τον Υπουργό προχώρησαν σε αυτοψίες για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών αντιπλημμυρικής προστασίας. Επίσης, επισκεφθήκαμε τις περιοχές του νησιού με έντονη δασική βλάστηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη χάραξη ζωνών δασοπροστασίας.

Ο Υπουργός κ. Στυλιανίδης παραβρέθηκε σε συσκέψεις:

Πρώτον, στο Επαρχείο Ιθάκης με τη συμμετοχή του Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλού, του Έπαρχου κ. Λιβιτσάνη και του Δημάρχου κ. Στανίτσα, έγινε σύσκεψη με την τοπική ηγεσία των σωμάτων ασφαλείας (Πυροσβεστική, Λιμενικό, Αστυνομία) καθώς και στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και των τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Δήμου Ιθάκης.

Δεύτερον, με φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον Δήμαρχο κ. Στανίτσα, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Φιαμπόλη, Αντιδημάρχους, Δημοτικούς Συμβούλους και Προέδρους Τοπικών Κοινοτήτων.

Επίσης πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την Τοπική Οργάνωση της Νέας Δημοκρατίας στην Ιθάκη και τον Πρόεδρό της κ. Γριμποβιώτη.

Είναι η δεύτερη επίσκεψη του Υπουργού κ. Στυλιανίδη στην Ιθάκη, μετά από αυτή με αφορμή την κακοκαιρία «Μπάλλος», τον Οκτώβριο του 2021. Το ΥΚΚΠΠ προχωρά στην υλοποίηση της μεγαλύτερης επένδυσης που έχει γίνει ποτέ στη χώρα στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων και της πολιτικής προστασίας, το πρόγραμμα «ΑΙΓΙΣ» ύψους 1,76 δισ. ευρώ. Η συχνότητα εμφάνισης φυσικών καταστροφών έχει αυξηθεί και τα νησιά μας βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της αλλαγής, καθώς πλήττονται κατά καιρούς από σεισμούς, πυρκαγιές, πλημμύρες και κατολισθήσεις. Η παρουσία της ηγεσίας του ΥΚΚΠΠ είναι εγγύηση για την υλοποίηση δράσεων προστασίας της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των συμπολιτών μας. 

Παναγής Καππάτος

Βουλευτής Κεφαλονιάς και Ιθάκης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 2/4/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA