Για τους δασικούς χάρτες από τον Σύλλογο «Η Εύγερος» και από την Επτανησιακή Συνομοσπονδία

Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΦΑΡΑΚΛΑΔΩΝ «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ  ΛΕΥΚΑΔΙΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ  ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ  ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΤΑ ΕΠΤΑΝΗΣΑ

Ο Σύλλογος των απανταχού Φαρακλάδων «Η ΕΥΓΕΡΟΣ» Κεφαλλονιάς  εκπροσωπώντας   τους απανταχού απόδημους Κεφαλλονίτες ως Μέλος της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας, υιοθετούμε  την πρόταση νομοθετικής ρύθμισης από την Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων, τη μοναδική που επιλύει το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες στα Επτάνησα. Προτείνουμε  στον κ. Μουζακίτη Πρόεδρο του  ΠΣ της ΠΙΝ να εκφωνηθεί η αίτηση/παρέμβαση που καταθέτει η Ομοσπονδία στις 19/03/2022 στην Περιφερειακή ενότητα Λευκάδας, υιοθετώντας την   προτεινόμενη νομοθετική ρύθμιση η οποία κατατέθηκε, στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΠΕΝ , από τον εκπρόσωπο του Δήμου Λευκάδας νομικό, κ. Ξενοφώντα Γράψα και την Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων  και   έχει ως εξής:

 «Εκτάσεις στις περιοχές του άρθρου 62 παρ. 1 εδ. β Ν. 998/1979 [1] που στις αεροφωτογραφίες των ετών 1945 ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960, εμφανίζονται ως εκτάσεις μη δασικής μορφής, δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ή αναμόρφωσης κυρωμένου δασικού χάρτη, ανεξάρτητα από τη μορφή που τυχόν απέκτησαν αργότερα. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και στην περίπτωση που κατά το χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσας διάταξης έχει ήδη αναρτηθεί ή κυρωθεί ο δασικός χάρτης, οπότε απαιτείται η ανασύνταξή του».

Όπως αναφέρεται και συμφωνούμε:

 «Αυτή και μόνο η διατύπωση εξασφαλίζει :

 ➢ Να μην απαιτείται η εξ υπαρχής σύνταξη των δασικών χαρτών.

➢ Δίνει την ίδια λύση στο σύνολο των περιπτώσεων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και δεν έχει περιπτωσιολογική εφαρμογή.

 ➢ Μπορεί να ισχύσει άμεσα και να μην απαιτεί την υποβολή αντιρρήσεων από την πλευρά των ιδιοκτητών.

➢ Η αντιμετώπιση του ζητήματος των δασωθέντων αγρών γίνεται με τρόπο που συμπεριλαμβάνει το σύνολο των χαρακτηρισμένων ως ΑΔ εκτάσεων, δεδομένου ότι στους δασικούς χάρτες δεν υπήρξε διαχωρισμός σε δάση και δασικές εκτάσεις.

➢ Δεν απαιτείται, λόγω της εξαίρεσης των Ιονίων Νήσων από το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, η επίκληση τίτλων, καθώς το ειδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από τη σχετική υποχρέωση.»

Επισυνάπτουμε και το αίτημα/παρέμβαση  της Ομοσπονδίας Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων.

Προτείνουμε στους Επτανήσιους Βουλευτές μας να προωθήσουν  την παραπάνω νομοθετική ρύθμιση για να επιλυθεί το πρόβλημα με τους δασικούς χάρτες στα Επτάνησα.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Η ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παναγής Λυκούδης                                Ευαγγελία Δελλαπόρτα

————————————

  ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ

Ομοσπονδία Απανταχού Λευκαδίτικων Συλλόγων

Ομοσπονδία Συλλόγων Κερκυραίων Αττικής Ιωάννης Καποδίστριας

Ένωση των Απανταχού Ιθακησίων

Ένωση Απανταχού Παξίων Ο Άγιος Χαράλαμπος

Ένωση Ζακυνθίων Αθήνας Ο Άγιος Διονύσιος

Κυθηραϊκός Σύνδεσμος Αθηνών

Σύλλογος Απανταχού Φαρακλάδων Η Εύγερος Κεφαλονιάς  

    ΠΡΟΣ: Κ. Νικόλαο Μουζακίτη, Πρόεδρο του Π.Σ. ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΤΗΛ.: 2661362302 EMAIL: proedros_ps@pin.gov.gr και δια του προεδρείου προς όλους τους Περιφερειακούς Συμβούλους με την αίτηση να εκφωνηθεί το παρόν στην συνεδρίαση του ΠΣ της 19 Μαρτίου 2022 και ώρα 10:00 που θα γίνει στην Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Καταστήματος Νυδρίου του Δήμου Λευκάδας.

    ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΕΙΣ:  ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ κ. Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ, ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ κ. Κ. ΣΚΡΕΚΑ, ΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ (ΣΤΑ ΜΑΙΛ ΤΟΥΣ), ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΥΠΟ, ΜΜΕ.

ΘΕΜΑ : Η τροπολογία για  τους δασικούς χάρτες που κατετέθη στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και είναι αντίθετη με δεσμεύσεις του υφυπουργού  ΥΠΕΝ κ. Γ. Αμυρά  προς το πανελλήνιο, αλλά και προς τους βουλευτές των Επτανήσων της Ν.Δ, των Δημάρχων των Επτανήσων και άλλων φορέων  για δήθεν  οίκοθεν διόρθωση  των δασικών χαρτών από ΑΔ σε ΑΑ.

      Κυρίες και Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι.

     Εκφράζοντας την αγανάκτηση των μελών της Επτανησιακής Συνομοσπονδίας μας, σας καλούμε να παρέμβετε και να εκφράσετε την αντίθεσή σας στην κατατεθείσα τροπολογία στην Βουλή των Ελλήνων, για τους δασικούς Χάρτες, καθόσον  πάρα τις δημόσιες δηλώσεις και  τις υποσχέσεις του υφυπουργού  ΥΠΕΝ κ. Γ.  Αμυρά    προς τους βουλευτές της Ν.Δ. και τους Δημάρχους των Δήμων της Περιφέρειας Ιονίων νήσων (στους δημάρχους σε τρείς τουλάχιστον τηλεδιασκέψεις), για κατάθεση νομοθετικής ρυθμίσεως για  την δήθεν  οίκοθεν διόρθωση  των δασικών χαρτών από ΑΔ σε ΑΑ.

   Η κατατεθείσα τροπολογία  ουδόλως αντιμετωπίζει το ουσιαστικό θέμα των δασωθέντων αγρών, που εμφανίζονται στους αναρτημένους δασικούς χάρτες ως δάσος, χαρακτηρισθέντες έτσι απλά μέσω θέασης μιας πρόσφατης αεροφωτογραφίας η σύμφωνα με  πληροφορίες μέσω υπολογιστή (αυξάνοντας την δασοκάλυψη κατά 60% από το 1945) και αφήνοντας να κριθεί ο χαρακτήρας της δασικής εκτάσεως στο μέλλον  από την Επιτροπή Δασολογίου Περιφερειακής Ενότητας της παρ. 6 του άρθρου 3 του ν. 3208/2003 (Α’ 303).

    Ακόμα και η σωστή ρύθμιση της τροπολογίας για τον  περιορισμό των δικαιολογητικών για την θεμελίωση της κυριότητος εξανεμίζεται, αφού ο τυχόν χαρακτηρισμός της εκτάσεως ως δασικής δίνει την κυριότητα είτε στο δημόσιο για την ηπειρωτική Ελλάδα είτε στην αχρησία της εκτάσεως για την νησιωτική Ελλάδα 

     Η κατατεθείσα στην Βουλή τροπολογία, σε κανένα σημείο δεν ανταποκρίνεται τόσο στην από 20-02-2021  απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σας, όσο και σε ανάλογες αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων της Περιφέρειας, καθόσον στην τροπολογία δεν γίνεται καμία αναφορά για την αντιμετώπιση των δασωμένων αγρών στην διαδικασία σύνταξης ή αναμορφώσεως  των δασικών χαρτών.

    Σημειωτέον ότι το Υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας μεθόδευσε την κατάθεση της νομοθετικής ρυθμίσεως με τροπολογία, χωρίς διαβούλευση και μάλιστα ελάχιστες ημέρες  προ της εκπνοής της προθεσμίας για την κατάθεση αντιρρήσεων κατά των δασικών χαρτών  στα Επτάνησα, μεθόδευση η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συμπολίτες μας (αν δεν δοθεί παράταση) να απωλέσουν το δικαίωμά τους, αφού περίμεναν την νομοθετική ρύθμιση για να κρίνουν αν έπρεπε να καταθέσουν αντιρρήσεις κατά του δασικού χάρτη, διαδικασία η οποία είναι χρονοβόρος αφού απαιτεί την σύμπραξη μηχανικού δασολόγου και πιθανόν δικηγόρου.

  Πιο συγκεκριμένα:

     Η τροπολογία δεν προβλέπει σε κανένα σημείο ότι : «Τα γεωτεμάχια που δεν έφεραν δασική βλάστηση προ του 1945 και απέκτησαν δασική μορφή, να μην διέπονται από τις δασικές διατάξεις» όπως αναφέρεται στην απόφαση της 20-02-2021 του Περιφερειακού σας Συμβουλίου και ούτω δεν προβλέπεται με την τροπολογία η οίκοθεν διόρθωση στον δασικό χάρτη ώστε  τα ΑΔ να γίνουν ΑΑ.

   Αντίθετα με την κατατεθείσα τροπολογία ο χαρακτηρισμός ΑΔ (δηλ. έκταση εν γένει δασική), παραμένει ως έχει στον αναρτημένο Δασικό Χάρτη και μάλιστα για πρώτη φορά, εάν τελικά ψηφισθεί η τροπολογία, με νομοθετική κάλυψη χαρακτηρίζονται άρδην αγροτικές εκτάσεις ως δασικές (αύξηση 60%δασοκάλυψη από το 1945), απλά μέσω θέασης μιας πρόσφατης αεροφωτογραφίας χωρίς να εξετάζονται σωρευτικά τα κριτήρια που πρέπει να ικανοποιούνται για την ύπαρξη ή μη δασοβιοπικοιλότητας.

   Επιπλέον με την τροπολογία παραπέμπεται στο μέλλον  και στα συμβούλια Δασών  ο χαρακτηρισμός ή ο αποχαρακτηρισμός μιας έκτασης, κάτι που προβλέπονταν και στην μέχρι σήμερα νομοθεσία, με το επιβαρυντικό όμως δεδομένο του παραμένοντα στον δασικό χάρτη χαρακτηρισμό ΑΔ ( δηλ. ως εν γένει δασικής έκτασης).

    Έτσι ο κάθε ιδιοκτήτης με υπέρογκα έξοδα καλείται εκτός από σήμερα και μελλοντικά να αποδείξει στο Συμβούλιο Δασών πόσα πουρνάρια φύτρωσαν στο χωράφι του , πόσο ψηλά είναι, από πότε μετά το 1960 φύτρωσαν κ.λπ., ώστε να πάρει την άδεια του Δασάρχη για να μπει στην ιδιοκτησία του.

   Η Συνομοσπονδία μας, σας καλεί να ενώσουμε τις δυνάμεις όλων των επτανησίων απαιτώντας τουλάχιστον από τους Επτανήσιους Βουλευτές να προωθήσουν την μόνη νομοθετική ρύθμιση που επιλύει το πρόβλημα, που είναι αυτή (εξ όσων τουλάχιστον γνωρίζουμε), η οποία κατατέθηκε στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή του ΥΠΕΝ, από τον εκπρόσωπο του Δήμου Λευκάδας νομικό, κ. Ξενοφώντα Γράψα η οποία έχει ως εξής :

   «Εκτάσεις στις περιοχές του άρθρου 62 nap. 1 εδ. β Ν. 998/1979 (1) που στις αεροφωτογραφίες των ετών 1945 ή εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς του 1960, εμφανίζονται ως εκτάσεις μη δασικής μορφής, δεν χαρακτηρίζονται ως δάση ή δασικές εκτάσεις κατά τη διαδικασία κατάρτισης του δασικού χάρτη ή αναμόρφωσης κυρωμένου δασικού χάρτη, ανεξάρτητα από τη μορφή που τυχόν απέκτησαν αργότερα. Η ρύθμιση αυτή εφαρμόζεται και στην περίπτωση που κατά το χρόνο έναρξης ισχύος της παρούσας διάταξης έχει ήδη αναρτηθεί ή κυρωθεί ο δασικός χάρτης, οπότε απαιτείται η ανασύνταξή του».

Αυτή και μόνο η διατύπωση εξασφαλίζει:

•              Να μην απαιτείται η εξ υπαρχής σύνταξη των δασικών χαρτών.

•              Δίνει την ίδια λύση στο σύνολο των περιπτώσεων που έχουν κοινά χαρακτηριστικά και δεν έχει περιπτωσιολογική     εφαρμογή.

•             Μπορεί να ισχύσει άμεσα και να μην απαιτεί την υποβολή αντιρρήσεων από την πλευρά των ιδιοκτητών.

•              Η αντιμετώπιση του ζητήματος των δασωθέντων αγρών γίνεται με τρόπο που συμπεριλαμβάνει το σύνολο των χαρακτηρισμένων ως ΑΔ εκτάσεων, δεδομένου ότι στους δασικούς χάρτες δεν υπήρξε διαχωρισμός σε δάση και δασικές εκτάσεις.

•              Δεν απαιτείται, λόγω της εξαίρεσης των Ιονίων Νήσων από το τεκμήριο κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, η επίκληση τίτλων, καθώς το ειδικό ιδιοκτησιακό καθεστώς απαλλάσσει τους ιδιοκτήτες από τη σχετική υποχρέωση.

                                                        Αθήνα 18-03-2022

                                 ΓΙΑ ΤΗΝ  ΕΠΤΑΝΗΣΙΑΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ             

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,18/3/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA