ΛαΣυ: ΖΗΤΑΜΕ ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΑΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΩΝ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΣΙΚΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΙΝ

Κυρία Κράτσα,

Το ζήτημα των δασικών χαρτών εμφανίζεται ξανά με οξυμένο τρόπο, αφού δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα των «δασωμένων αγρών» (τα λεγόμενα Α Δ) αλλά και των λεγόμενων Δ Δ που έχουν χαρακτηρισθεί έτσι λόγω της μειωμένης ευκρίνειας των αεροφωτογραφιών και στις 16 Μάρτη λήγει η προθεσμία αντιρρήσεων.

Η κυβέρνηση προτίθεται να υλοποιήσει τις ασφυκτικές προθεσμίες που είχε θέσει εις βαρών των μικροϊδιοκτητών, χωρίς να έχει επιλύσει τα σχετικά προβλήματα με αποτέλεσμα λόγω και της πανδημίας ένας μεγάλος αριθμός να μην προλαβαίνει να καταθέσει τις προβλεπόμενες αντιρρήσεις. Βρίσκονται χρονικά και οικονομικά στρυμωγμένοι αδύναμοι να υπερασπιστούν το βιός τους.

Θυμίζουμε ακόμη ότι με σωρεία «ανακριβειών» και «λαθών» πολλές αγροτικές εκτάσεις, βοσκοτόπια, ελαιώνες, εκτάσεις που δεν διαθέτουν δασική βλάστηση σε ποσοστό που να χαρακτηρίζονται Α Δ ή Δ Δ, αλλά και εκτάσεις με σπίτια που έχουν οικοδομηθεί με όλες τις νόμιμες διαδικασίες, αποτυπώνονται ως δασικές και οι νόμιμοι κάτοχοί τους έχουν κληθεί να επιδοθούν σε ένα πολυδάπανο αγώνα με προσφυγές, ενστάσεις – αντιρρήσεις για τον αποχαρακτηρισμό των ιδιοκτησιών τους ως δασικών.

Όπως ήταν αναμενόμενο, και οι δασικοί χάρτες που αφορούν στα Ιόνια Νησιά και αναρτήθηκαν στα μέσα του Ιανουαρίου του 2021 δεν αποτελούν εξαίρεση από τους δασικούς χάρτες άλλων περιοχών της χώρας μας που αναρτήθηκαν προγενέστερα. Βρίθουν και αυτοί από ανακρίβειες και λάθη που αφορούν τον χαρακτηρισμό μικροϊδιοκτησιών, αγροτικών εκτάσεων κλπ. ως δασικών, μη λαμβάνοντας πολλές φορές υπόψη πράξεις χαρακτηρισμού, δικαστικές αποφάσεις, πράξεις παραχώρησης, άδειες οικοδομής κλπ.

Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών οριστικοποιείται η αμφισβήτηση του χαρακτήρα των μικρών κλήρων τους, δεκάδες χιλιάδες «ενοχλητικοί» για το επενδυτικό πεδίο μικροϊδιοκτήτες γης, μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι κ.ά., θα βρεθούν χωρίς την περιουσία τους ή θα αναγκαστούν να την εγκαταλείψουν.

Ζητάμε την άμεση παρέμβαση της Περιφερειακής Αρχής και προσωπικά της κυρίας Περιφερειάρχη προς τον Πρωθυπουργό, ζητώντας την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων τουλάχιστον μέχρι τέλους του χρόνου.

Δίνεται δε η δυνατότητα, η παράταση αυτή να μπει ως τροπολογία στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο «Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς, διατάξεις για θέματα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, νομοθετικό πλαίσιο εκπαίδευσης των σπουδαστών/σπουδαστριών της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης για την ένταξη στον κλάδο Π.Ε. Επιτελικών Στελεχών, διατάξεις για την ολοκλήρωση της μεταφοράς των δασικών υπηρεσιών στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, διατάξεις για την εφαρμογή του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ‘Ελλάδα 2.0’, Εθνική Σύνταξη Ομογενών, και άλλες επείγουσες διατάξεις» αφού περιλαμβάνει σχετικές διατάξεις του ΥΠΕΝ μεταξύ των οποίων και ρυθμίσεις για τους δασωμένους αγρούς.

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Ιονίων Νησιών

Γκισγκίνης Ν., Κεφαλληνός Δ., Κολυβά Ε., Μπαλού Α., Χαραλάμπους Μ.

14-03-22

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ,14/3/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA