Πόλεμος στην Ουκρανία (μέρος 7ο)

Πάνω από 2.100 οι νεκροί στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής. Εξαντλούνται τα αποθέματα νερού και τροφίμων.

Στους 2.187 ανέρχονται οι άνθρωποι που έχουν σκοτωθεί στη Μαριούπολη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, όπως επιβεβαίωσε το δημοτικό συμβούλιο της πόλης.

Η πόλη πολιορκείται από τα ρωσικά στρατεύματα και τα τρόφιμα και το νερό λιγοστεύουν, ενώ το BBC μετέδωσε πως κάποιοι κάτοικοι βγάζουν νερό από καλοριφέρ για να επιβιώσουν. Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι είχε πει ότι κατευθυνόταν προς την πόλη κονβόι με βοήθεια.

Η πόλη έχει υποστεί σφοδρούς βομβαρδισμούς από τους Ρώσους εισβολείς, στο πλαίσιο των οποίων επλήγη και ένα νοσοκομείο/ μαιευτήριο.

«Οι κάτοικοι βρίσκονται σε μια δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ούτε ηλεκτρικό ρεύμα, ούτε νερό, ούτε θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία δυνατότητα επικοινωνίας μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Τα τελευταία αποθέματα τροφίμων και νερού εξαντλούνται», σημειώνεται σε μια ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο από το δημοτικό συμβούλιο- όπου συμπληρώνεται επίσης πως οι ρωσικές δυνάμεις που έχουν αποκλείσει την πόλη, συνεχίζουν να σφυροκοπούν πολιτικούς στόχους.

Ένα βίντεο με μια τεράστια βόμβα την ώρα που την έβγαζαν από το παράθυρο ενός σπιτιού στο Τσερνίχιβ, ανέβασε στο λογαριασμό της στο twitter η πρέσβειρα της Ουκρανίας στην Εσθονία.

Παραδοχή Ρωσίας για την επίθεση σε διεθνή βάση κοντά στα σύνορα της Πολωνίας

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με ρουκέτα στο Διεθνές Κέντρο Ειρήνης και Ασφάλειας, μια στρατιωτική βάση, κοντά στο Λβιβ την Κυριακή.

Όπως ανέφερε, η εγκατάσταση στο Γιαβορίβ χρησιμοποιήθηκε για την αποθήκευση στρατιωτικού εξοπλισμού που παραδόθηκε από ξένα κράτη, σύμφωνα με το Reuters. Ένας εκπρόσωπος είπε ότι η επίθεση σκότωσε έως και 180 «ξένους μισθοφόρους» και κατέστρεψε «μεγάλη ποσότητα» όπλων.

Το υπουργείο Άμυνας είπε ότι θα συνεχίσει τις επιθέσεις εναντίον ξένων μισθοφόρων.

Μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας: Υπάρχει «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Ο Λεονίντ Σλούτσκι, μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας για τις συνομιλίες Ουκρανίας-Ρωσίας, δήλωσε ότι έχει σημειωθεί «σημαντική πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με την ουκρανική αντιπροσωπεία από την έναρξη των συνομιλιών, αναφέρει το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

«Αν συγκρίνουμε τις θέσεις της Ρωσίας και της Ουκρανίας στις διαπραγματεύσεις στην αρχή και τώρα, μπορούμε να δούμε σημαντική πρόοδο», είπε ο Σλούτσκι.

«Περιμένω ότι η πρόοδος μπορεί να εξελιχθεί σε μια ενιαία θέση και των δύο αντιπροσωπειών και σε ένα έγγραφο προς υπογραφή», είπε.

Επιβεβαιώνει ο Σάλιβαν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε να μην μεταφερθούν μαχητικά αεροσκάφη από την Πολωνία στην Ουκρανία

Ανώτατος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επιβεβαίωσε την Κυριακή ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ζήτησε να μην μεταφερθούν μαχητικά αεροσκάφη από την Πολωνία στην Ουκρανία, επειδή η συμφωνία αφορούσε τη μεταφορά τους μέσω αμερικανικής αεροπορικής βάσης την Κυριακή. Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζέικ Σάλιβαν, μιλώντας στο Meet the Press του NBC, επεσήμανε τους πιθανούς κινδύνους που ενέχει η μεταφορά μαχητικών αεροσκαφών από την αμερικανική αεροπορική βάση Ramstein στη Γερμανία.

Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών διοικητών, ισχυρίστηκαν επίσης ότι ο στρατός της Ουκρανίας δεν χρειάζεται επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη, μια θέση που αμφισβητείται έντονα από το Κίεβο.

 «Άρχισαν να πυροβολούν εναντίον μας»: Μαρτυρία για την επίθεση κατά του δημοσιογράφου Μπρεντ Ρενό

Ο Χουάν Αρρεντόντο, Αμερικανός φωτογράφος και συνεργάτης του Μπρεντ Ρενό που σκοτώθηκε από πυροβολισμούς στο προάστιο του Κιέβου, Ίρπιν, περιγράφει τη στιγμή που δέχτηκαν πυρά.

«Ήμασταν απέναντι από μια από τις πρώτες γέφυρες στο Ίρπιν, πηγαίναμε να κινηματογραφήσουμε άλλους πρόσφυγες που φεύγουν και μπήκαμε σε ένα αυτοκίνητο. Κάποιος προσφέρθηκε να μας πάει στην άλλη γέφυρα, περάσαμε ένα σημείο ελέγχου και άρχισαν να μας πυροβολούν. Ο οδηγός έστριψε και συνέχισαν να μας πυροβολούν» είπε σε μία Ιταλίδα δημοσιογράφο ο Αρρεντόντο, από το νοσοκομείο στο οποίο μεταφέρθηκε.

Μαριούπολη: Συνολικά 2.187 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σύμφωνα με τη δημοτική αρχή

Συνολικά 2.187 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην Μαριούπολη από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή της πόλης.

«Τις τελευταίες 24 ώρες, σημειώθηκαν τουλάχιστον 22 βομβαρδισμοί εναντίον της πόλης. Πάνω από 100 βόμβες έχουν ήδη ριφθεί εναντίον της Μαριούπολης», ανέφερε η δημοτική αρχή στο Telegram.

Ουκρανή επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα: Η Ρωσία χρησιμοποίησε πυρομαχικά φωσφόρου

Η Ουκρανή επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησε σήμερα τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε απαγορευμένα πυρομαχικά φωσφόρου κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης τη νύχτα εναντίον της πόλης Ποπάσνα, στην περιφέρεια Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που φέρεται να αποτυπώνει την επίθεση αυτή, όμως δεν είπε εάν η Ουκρανία διαθέτει απτές αποδείξεις.

«Ο βομβαρδισμός μιας πόλης από τους Ρώσους επιτιθέμενους με αυτά τα όπλα συνιστά ένα έγκλημα πολέμου και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, βάσει της Συνθήκης της Ρώμης», ανέφερε η αξιωματούχος σε μια ανακοίνωση στο διαδίκτυο.

 «Χαραμάδα» αισιοδοξίας από τον προεδρικό σύμβουλο της Ουκρανίας για τις συνομιλίες με τη Ρωσία

Ο σύμβουλος του προέδρου της Ουκρανίας, Μιχαήλο Ποντόλιακ, δήλωσε την Κυριακή ότι πιστεύει ότι θα «επιτύχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα» από τις συνομιλίες με τη Ρωσία τις επόμενες ημέρες.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στο twitter, ο Ποντόλιακ, ανώτερος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, είπε ότι η Ρωσία «γίνεται πολύ πιο ευαίσθητη στην ουκρανική θέση» και «έχει αρχίσει να μιλά εποικοδομητικά».

«Οι προτάσεις μας είναι στο τραπέζι. Είναι πολύ σκληροί. Μεταξύ αυτών, η απόσυρση των στρατευμάτων, η κατάπαυση του πυρός», σημείωσε ο Ποντόλιακ, προσθέτοντας πως «Δεν θα υποχωρήσουμε από κανένα σημείο, για λόγους αρχής».

Χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Ουκρανίας στο Βερολίνο

Πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στο Βερολίνο για να υποστηρίξει την Ουκρανία, πραγματοποιώντας πορεία στο κέντρο της πόλης μπροστά από την Πύλη του Βρανδεμβούργου.

Δήμαρχος Κιέβου: Ανησυχούμε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα

Ο δήμαρχος του Κιέβου Βιτάλι Κλίτσκο δήλωσε την Κυριακή ότι ανησυχεί για το ενδεχόμενο η Ρωσία να χρησιμοποιήσει χημικά ή βιολογικά όπλα στην Ουκρανία καθώς διεξάγει μια απρόκλητη εισβολή στη χώρα.

«Ναι, φυσικά, ανησυχούμε. Ναι, φυσικά, μπορούν να χρησιμοποιήσουν -αυτή τη στιγμή, από την αρχή, ο Πούτιν είπε ότι είναι απλώς πόλεμος εναντίον στρατιωτικών δυνάμεων», δήλωσε ο Κλίτσκο στο CNNi όταν ρωτήθηκε σχετικά.

Εξαντλούνται τα τελευταία αποθέματα τροφής και νερού στη Μαριούπολη

Τα τελευταία αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται από το ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, ανέφεραν την Κυριακή οι τοπικές αρχές.

Γίνονται προσπάθειες από την ουκρανική κυβέρνηση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην πόλη, η οποία αυτή τη στιγμή είναι περικυκλωμένη από ρωσικές δυνάμεις που συνεχίζουν να βομβαρδίζουν την πόλη – συμπεριλαμβανομένων στόχων αμάχων.

Το δημοτικό συμβούλιο ανέφερε πως: «Οι άνθρωποι βρίσκονται σε δύσκολη κατάσταση εδώ και 12 ημέρες. Δεν υπάρχει ρεύμα, νερό ή θέρμανση στην πόλη. Δεν υπάρχει σχεδόν καμία κινητή επικοινωνία. Τα τελευταία αποθέματα τροφής και νερού εξαντλούνται».

Δεν ήταν απεσταλμένος των New York Times ο Αμερικανός δημοσιογράφος που σκοτώθηκε στην Ουκρανία

Νεκρός από πυρά που δέχτηκε είναι ο Αμερικανός δημοσιογράφος δημοσιογράφος, Μπρεντ Ρενό, 51 ετών, στο Ιρπίν στα περίχωρα του Κιέβου, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από Ουκρανούς αξιωματούχους.

Αρχικά οι πληροφορίες ανέφεραν ότι ο Μπρεντ Ρενό ήταν απεσταλμένος των New York Times. Αργότερα ωστόσο, η αμερικανική εφημερίδα, διευκρίνισε ότι ο δημοσιογράφος δεν ήταν σε δική της αποστολή στο Ιρπίν. «Δεν ήταν σε αποστολή για κανένα γραφείο των Times στην Ουκρανία», όπως ανέφεραν.

Τις αρχικές πληροφορίες ότι ήταν απεσταλμένος των New York Times έδωσε η αστυνομία του Κιέβου, με βάση μια δημοσιογραφική ταυτότητα που βρέθηκε επάνω του. Ωστόσο, η εφημερίδα ανέφερε ότι η ταυτότητα αυτή «είχε εκδοθεί για μια ανάθεση πριν από πολλά χρόνια».

Μαζικές διαδηλώσεις πολιτών και στη Μελιτόπολη ενάντια στην ρωσική κατοχή

Τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Ρωσίας έχουν δεσμευτεί δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας

Περίπου τα μισά συναλλαγματικά αποθέματα της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας έχουν δεσμευτεί λόγω των κυρώσεων, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Αντόν Σιλουάνοφ.

«Είναι περίπου τα μισά αυτών των αποθεμάτων, που διαθέταμε. Ο συνολικός όγκος των αποθεμάτων είναι περίπου 640 δισ. δολάρια ΗΠΑ, περίπου τα 300 δισ. των αποθεμάτων τώρα βρίσκονται σε κατάσταση, στην οποία δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Ρώσος υπουργός, σημειώνοντας ότι μέρος των ρωσικών αποθεμάτων σε χρυσό και συνάλλαγμα είναι στο κινεζικό νόμισμα γουάν.

Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, στην Κίνα ασκούνται δυτικές πιέσεις για να περιορίσει το εμπόριο με τη Ρωσία, «ώστε να περιοριστεί η πρόσβαση σ’ εκείνα τα αποθέματα, τα οποία έχουμε σε γουάν».

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών ομολόγησε ότι έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στην εκτέλεσης των υποχρεώσεων και γι’ αυτό η Ρωσία πληρώνει τώρα σε ρούβλια τις χώρεςπου την αντιμετώπισαν μη φιλικά.

Ρωσία: Συνελήφθησαν πάνω από 250 διαδηλωτές που διαδήλωναν κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία

Περισσότεροι από 250 άνθρωποι που διαδήλωναν την Κυριακή κατά των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Ουκρανία συνελήφθησαν στη Ρωσία, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.

«Τουλάχιστον 268 άνθρωποι έχουν ήδη συλληφθεί σε 23 πόλεις», έγραψε στον ιστότοπό της η OVD-Info, μια μκο που παρακολουθεί τις διαδηλώσεις.

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου κατέγραψαν τις βίαιες συλλήψεις διαδηλωτών στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας.

Στη ρωσική πρωτεύουσα, μερικές δεκάδες άνθρωποι αψήφησαν την απαγόρευση των αρχών να διαδηλώσουν και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Μανέζναγια, κοντά στο Κρεμλίνο. Τουλάχιστον 30 διαδηλωτές και ένας δημοσιογράφος απομακρύνθηκαν από αστυνομικούς, σύμφωνα με το AFP.

«Ειρήνη στον κόσμο!», φώναζε μια γυναίκα την ώρα που δύο αστυνομικοί την απομάκρυναν με τη βία από το σημείο.

Αστυνομικοί είχαν σχεδιάσει το γράμμα «Z» στο κράνος τους, σε μια ένδειξη συμπαράστασης στους Ρώσους στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στην Ουκρανία.

Χερσώνα: Πορεία διαμαρτυρίας των Ουκρανών κατοίκων ενάντια στην ρωσική κατοχή της πόλης

Ζαν Ιβ Λεντριάν: Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του

Ο πρόεδρος Πούτιν είναι παγιδευμένος στον μαξιμαλισμό του, είπε την Κυριακή σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν Ιβ Λεντριάν.

Ο Γάλλος υπουργός δήλωσε απαισιόδοξος ως προς το τι μέλλει γενέσθαι στην Ουκρανία, λόγω της ρωσικής, όπως είπε, υποκρισίας τόσο στις διαπραγματεύσεις για την ανθρωπιστική βοήθεια όσο και στις διπλωματικές διαβουλεύσεις για την κατάπαυση πυρός.

Αναφερόμενος εξάλλου στη στάση της Κίνας στην ουκρανική κρίση την χαρακτήρισε αμφιλεγόμενη. Σημείωσε ωστόσο ότι η Κίνα έχει ζητήσει και αυτή άμεση κατάπαυση του πυρός, ενώ εξήγησε ότι τα κινέζικα συμφέροντα δεν εξυπηρετούνται από τις συνθήκες παγκόσμιας κρίσης που έχει δημιουργήσει ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας.

Ερωτηθείς για την απροθυμία πολλών γαλλικών επιχειρήσεων να αποχωρήσουν από τη Ρωσία ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, αφού σημείωσε ότι η αποχώρηση της κάθε εταιρείας είναι εθελοντική, απάντησε ότι δεν είναι λίγες οι γαλλικές επιχειρήσεις που έχουν ήδη φύγει από τη Ρωσία.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Τotal, η οποία δεν αποχώρησε πλήρως από τη Ρωσία, όπως έπραξαν η BP και η Shell, ο Λεντριάν σημείωσε ότι η Total ήδη έχει ανακοινώσει ότι δεν θα προβεί σε νέες επενδύσεις στη Ρωσία, αλλά και ότι έχει ήδη τοποθετηθεί στη ρωσική οικονομία πολύ περισσότερο από τη BP και τη Shell.

Τέλος, αναφερόμενος στα εσωτερικά ζητήματα και ειδικά στις επικείμενες προεδρικές εκλογές στη Γαλλία ο υπουργός αφού προέβλεψε επικράτηση του Mακρόν ανέφερε ότι ένα σημαντικό τμήμα της γαλλικής αριστεράς και ειδικότερα οι σοσιαλδημοκράτες τον υποστηρίζουν.

Ανέφερε όμως παράλληλα ότι ο Μακρόν δεν είναι αριστερός αλλά είναι ένα πολιτικό πρόσωπο που συμβιβάζει ποικίλες πολιτικές αποχρώσεις.

Ζελένσκι: Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων

Σχεδόν 125.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί μέσω ανθρωπιστικών διαδρόμων από τις εμπόλεμες ζώνες στην Ουκρανία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε βίντεο την Κυριακή.

«Σήμερα βασική αποστολή είναι η Μαριούπολη», είπε, προσθέτοντας πως ένα κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας βρίσκεται αυτήν τη στιγμή σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από την υπό πολιορκία πόλη, όπου περισσότεροι από 400.000 άνθρωποι έχουν εγκλωβιστεί.

Η χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τον Πούτιν θα μπορούσε να «αλλάξει το παιχνίδι» , λέει ο Πολωνός πρόεδρος

Ο Πολωνός πρόεδρος, Αντρέι Ντούντα, δήλωσε την Κυριακή ότι εάν ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε όπλα μαζικής καταστροφής, θα «αλλάξει το παιχνίδι» και το ΝΑΤΟ θα πρέπει να σκεφτεί σοβαρά τι να κάνει.

Μιλώντας σε συνέντευξή του στο BBC, ο Ντούντα είπε: «Φυσικά, όλοι ελπίζουν ότι δεν θα το τολμήσει, ότι δεν θα χρησιμοποιήσει όπλα μαζικής καταστροφής, ούτε χημικά όπλα ούτε βιολογικά όπλα, ούτε οποιαδήποτε μορφή πυρηνικών όπλων. Ελπίζωβ ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί».

Και πρόσθεσε: «Όμως, όπως λέμε στην Πολωνία, χρησιμοποιώντας λίγη αγγλική έκφραση, εάν χρησιμοποιήσει οποιαδήποτε όπλα μαζικής καταστροφής, τότε αυτό θα αλλάξει το παιχνίδι σε όλο το θέμα».

Όταν ρωτήθηκε εάν ο Πούτιν κάνει χρήση χημικών όπλων θα ήταν «κόκκινη γραμμή για το ΝΑΤΟ», ο Ντούντα απάντησε ότι «η βορειοατλαντική συμμαχία και οι ηγέτες της, με επικεφαλής τις Ηνωμένες Πολιτείες, θα πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι και θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν σοβαρά τι να κάνουμε, γιατί τότε αρχίζει να είναι επικίνδυνο όχι μόνο για την Ευρώπη, όχι μόνο για το μέρος της Ευρώπης ή την περιοχή μας, για την κεντρική Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον κόσμο».

Προειδοποίηση από Στόλτενμπεργκ

Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, προειδοποιεί ότι η Ρωσία ενδέχεται να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ήταν έγκλημα πολέμου, σύμφωνα με συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonntag.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε ακούσει παράλογους ισχυρισμούς για εργαστήρια χημικών και βιολογικών όπλων», δηλώνει ο Στόλτενμπεργκ στη γερμανική εφημερίδα, συμπληρώνοντας ότι το Κρεμλίνο εφευρίσκει ψευδείς προφάσεις για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

«Τώρα που διατυπώθηκαν αυτοί οι ψευδείς ισχυρισμοί, πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση γιατί είναι πιθανό η Ρωσία να σχεδιάσει επιχειρήσεις με χημικά όπλα υπό των μανδύα αυτών των επινοήσεων. Αυτό θα ήταν έγκλημα πολέμου», αναφέρει.

Ουκρανός αξιωματικός στο Λουχάνσκ κατηγορεί τη Μόσχα ότι χρησιμοποίησε βόμβες φωσφόρου

Ένας Ουκρανός αξιωματικός της αστυνομίας της περιφέρειας του Λουχάνσκ (ανατολικά) κατηγόρησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή τον ρωσικό στρατό ότι βομβάρδισε την κοινότητά του με βόμβες φωσφόρου.

Σύμφωνα με τον Αλέξι Μπιλοτσίτσκι, αρχηγό της αστυνομίας της Ποπάσνα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων δυτικά του Λουχάνσκ, οι Ρώσοι χρησιμοποίησαν βόμβες φωσφόρου εναντίον της περιοχής του.

«Είναι αυτό που οι ναζιστές ονόμαζαν «φλεγόμενο κρεμμύδι» κι είναι αυτό που οι «Ρωσίστες» (σ.σ συνδυασμός των λέξεων Ρώσοι και φασίστες) εξαπολύουν εναντίον των πόλεών μας. Απερίγραπτο πόνο και φωτιές», έγραψε στο Facebook.

Οι πληροφορίες αυτές δεν έχουν επαληθευτεί, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Την ίδια ώρα, επίσης στο Ντονμπάς, στο Κραματόρσκ, ένα τρένο που μετέφερε αμάχους με κατεύθυνση το Λβιβ, στη δυτική Ουκρανία, βρέθηκε στο στόχαστρο βομβαρδισμών τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή, σύμφωνα με τον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Ντονέτσκ Πάβλο Κιριλένκο. Στον βομβαρδισμό έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος και τραυματίστηκε άλλος ένας, σύμφωνα με τον ίδιο.

Στο Ντονμπάς, δύο ορθόδοξες εκκλησίες, όπου είχαν βρει καταφύγιο άμαχοι, επλήγησαν επίσης κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών, σύμφωνα με τις περιφερειακές αρχές: η εκκλησία του Σβιατογκιούρσκ και ένας ναός στο Σεβεροντονέτσκ.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν εκδώσει κάποιον απολογισμό.

Στην ίδια «γραμμή» και η Ουκρανή επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η Ουκρανή επίτροπος για τα ανθρώπινα δικαιώματα κατηγόρησε την Κυριακή τη Ρωσία ότι χρησιμοποίησε απαγορευμένα πυρομαχικά φωσφόρου κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης τη νύχτα εναντίον της πόλης Ποπάσνα, στην περιφέρεια Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία.

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν έχει επαληθεύσει τις δηλώσεις της.

Η Λιουντμίλα Ντενίσοβα έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία που φέρεται να αποτυπώνει την επίθεση αυτή, όμως δεν είπε εάν η Ουκρανία διαθέτει απτές αποδείξεις.

«Ο βομβαρδισμός μιας πόλης από τους Ρώσους επιτιθέμενους με αυτά τα όπλα συνιστά ένα έγκλημα πολέμου και ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, βάσει της Συνθήκης της Ρώμης», ανέφερε η αξιωματούχος σε μια ανακοίνωση στο διαδίκτυο.

Ντμίτρο Κουλέμπα: Η Ρωσία χρησιμοποιεί στην Ουκρανία τακτικές ανάλογες με αυτές στη Συρία

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα, δηλώνει ότι οι ρωσικές δυνάμεις χρησιμοποιούν στην Ουκρανία τακτικές ανάλογες με αυτές που εφάρμοσαν στη Συρία.

Παράλληλα εκτιμά πως η Λευκορωσία δεν διατείθεται να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, παρόλο που δέχεται πιέσεις από το Κρεμλίνο.

Ως προς τις συνομιλίες εμφανίζεται απαισιόδοξος. Δηλώνει πως η Ουκρανία είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, αλλά δεν θα παραδοθεί, ούτε θα αποδεχθεί κανένα τελεσίγραφο.

Ανθρωπιστική τραγωδία στη Μαριούπολη

Στο κενό δείχνουν να πέφτουν οι προσπάθειες παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκημένη Μαριούπολη, καθώς βομβαρδίζεται αδιάκοπα, σύμφωνα με τον τοπικό περιφερειακό διοικητή της πόλης.

Χωρίς νερό, τρόφιμα και φάρμακα οι πολίτες με τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής να εκπέμπουν σήμα συναγερμού, αναφέροντας πως η κατάσταση κινδυνεύει να εξελιχθεί σε ασύλληπτη τραγωδία.

Ουκρανία: Τις επόμενες ημέρες αρχίζει η εαρινή σπορά του 2022

Η Ουκρανία σχεδιάζει να ξεκινήσει τη σπορά των εαρινών σιτηρών τις επόμενες ημέρες και διαθέτει αρκετά σιτηρά σε αποθέματα για να εξασφαλίσει ότι ο πληθυσμός έχει αρκετό ψωμί, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Γεωργίας Τάρας Βισότσκι.

Ο Ουκρανός αξιωματούχος δήλωσε ότι η χώρα του, η οποία καταναλώνει οκτώ εκατομμύρια τόνους σιταριού ετησίως, είχε έξι εκατομμύρια τόνους σε αποθέματα. Τα αποθέματα περιλαμβάνουν επίσης 15 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και πενταετείς προμήθειες ηλιέλαιου.

Υπέγραψε ο Τζο Μπάιντεν «πακέτο» ύψους 200 εκατ. δολαρίων για όπλα και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Κίεβο: Χτυπήθηκε κονβόι αμάχων – Επτά νεκροί

Η ουκρανική υπηρεσία πληροφοριών αναφέρει ότι επτά άμαχοι σκοτώθηκαν αφότου ρωσικές δυνάμεις άνοιξαν πυρ κατά αυτοκινητοπομπής κατά τη διάρκεια επιχείρησης εκκένωσης στο χωριό Περεμόχα στα περίχωρα του Κιέβου, όπως μεταδίδει το Reuters.

«Μετά την επίθεση, οι δυνάμεις κατοχής ανάγκασαν τους επιζήσαντες αμάχους να γυρίσουν στην Περεμόχα και δεν τους αφήνουν να φύγουν» αναφέρεται σε ανακοίνωση της υπηρεσίας πληροφοριών.

ΟΗΕ: Νεκροί 579 άμαχοι, ανάμεσά τους 42 παιδιά

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής το θάνατο 579 αμάχων -περιλαμβανομένων 42 παιδιών- και τον τραυματισμό 1,002 από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Πρόκειται μόνο για τα επαληθευμένα στοιχεία. Ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων εκτιμέται ότι είναι πολύ υψηλότερος.

ΗΠΑ: Έτοιμες για «διπλωματικά βήματα» προς ενίσχυση της διαπραγματευτική θέσης της Ουκρανίας

Σε συνέχεια των επικρίσεων του Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά της Δύσης για μη επαρκή ανάμειξη της Δύσης στις διαπραγματεύσεις προς τερματισμό του πολέμου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ γνωστοποίησε πως οι ΗΠΑ είναι πρόθυμες να κάνουν διπλωματικά βήματα για να βοηθήσουν την ουκρανική κυβέρνηση.

«Εάν υπάρχουν διπλωματικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε τα οποία η ουκρανική κυβέρνηση πιστεύει ότι θα ήταν χρήσιμα, είμαστε έτοιμοι να τα λάβουμε» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Εργαζόμαστε για να θέσουμε τους Ουκρανούς στην ισχυρότερη δυνατή διαπραγματευτική θέση, μεταξύ άλλων αυξάνοντας την πίεση στη Ρωσία με την επιβολή σοβαρού κόστους και με την παροχή βοήθειας στον τομέα της ασφάλειας ώστε να βοηθήσουμε τους Ουκρανούς να αμυνθούν» επισήμανε.

Οι ουκρανικές δυνάμεις «κρατούν» το Μικολάιβ

Βομβαρδίζονται αδιάκοπα εδώ και μία εβδομάδα, ωστόσο η αντίσταση κρατά. Οι ουκρανικές δυνάμεις στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Μικολάιβ εξακολουθούν να εμποδίζουν τη ρωσική προέλαση στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Αεροπορικές επιδρομές, εκρήξεις και μάχες σημειώνονται στην πόλη, όπου έχουν χτυπηθεί και πολιτικοί στόχοι.

Εάν το Μικολάιβ πέσει, στο δρόμο των Ρώσων βρίσκεται πλέον η ιστορική για τον Ελληνισμό πόλη της Οδησσού.

Τρίτη εβδομάδα πολέμου – Ανασκόπηση από το δίκτυο CBC

Γαλλία: Ο Πούτιν δεν προτίθεται να τερματίσει τον πόλεμο

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν «δεν επέδειξε προθυμία» για τον τερματισμό του πολέμου με την Ουκρανία, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας με τους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, δήλωσε αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Οι κατηγορίες του δε γα «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού Δικαίου από τις ουκρανικές δυνάμεις είναι «ψέματα», αντέδρασε το Ελιζέ.

Κατά τη διάρκεια της ηλεφωνικής επικοινωνίας, διάρκειας μιάμισης ώρας, ο Γάλλος πρόεδρος και ο Γερμανός καγκελάριος κάλεσαν επίσης τη Ρωσία να «άρει την πολιορκία» της Μαριούπολης, όπου η κατάσταση είναι «ανθρωπίνως αβάστακτη», επισήμανε η γαλλική προεδρία.

Η Βολνοβάχα έχει «καταστραφεί ολοσχερώς»

Η ανατολική ουκρανική πόλη Βολνοβάχα έχει καταστραφεί ολοσχερώς μετά τη ρωσική εισβολή, δηλώνει ο επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Νονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο.

Οι μάχες είναι σφοδρές για να εμποδιστεί η περικύκλωση της πόλης αναφέρει ο Κιριλένκο. Ωστόσο, κατ’ άλλες πληροφορίες η Βολνοβάκα έχει ήδη καταληφθεί.

«Η γενέτειρά μου Βολνοβάχα έπαψε να υπάρχει. Η Ρωσία κατέστρεψε μία ταχέως αναπτυσσόμενη, 100% ρωσόφωνη πόλη στο Ντονμπάς» αναφέρει στο Twitter o δημοσιογράφος Ιλία Πονομαρένκο του Kyiv Independent.

Οι Ρώσοι σχεδιάζουν «ψευδο-δημοψήφισμα» ανεξαρτησίας στην κατεχόμενη Χερσώνα

Ουκρανοί αξιωματούχοι αναφέρουν πως οι ρωσικές δυνάμεις φέρονται να σχεδιάζουν «ψευδο-δημοψήφισμα» για την ανεξαρτησία της Χερσώνας, η οποία ήταν η πρώτη μεγάλη πόλη που καταλήφθηκε μετά την εισβολή, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Ο αναπληρωτής επικεφαλής του τοπικού συμβουλίου στη Χερσώνα, Σεργκέι Κλαν, δήλωσε πως επιδιώκουν να δημιουργήσουν νέα αποσχισθείσα δημοκρατία -πέραν αυτών σε Ντονέτσκ και Λουχάνσκ που αναγνώρισε ως ανεξάρτητες ο Βλαντιμίρ Πούτιν πριν εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στην Ουκρανία.

Η απάντηση Πούτιν σε Μακρόν και Σολτς για την Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις για «κατάφωρες παραβιάσεις» του ανθρωπιστικού δικαίου, απαντώντας στους Εμανουέλ Μακρόν και Όλαφ Σολτς, οι οποίοι του έθεσαν το ζήτημα της ανθρωπιστικής κατάστασης από αυτό που η Ρωσία ονομάζει ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Πούτιν έκανε λόγο για «εξωδικαστικές δολοφονίες αντιφρονούντων», «απαγωγές αμάχων» και «χρήση τους ως ανθρώπινες ασπίδες», όπως και για την «ανάπτυξη βαρέων όπλων σε κατοικημένες περιοχές, κοντά σε νοσοκομεία, σχολεία και παιδικούς σταθμούς», επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Κατηγόρησε, επίσης, τα ουκρανικά «εθνικιστικά τάγματα» ότι «διαταράσσουν συστηματικά τις επιχειρήσεις διάσωσης και εκφοβίζουν τους αμάχους που προσπαθούν να εκκενώσουν» τις εμπόλεμες ζώνες, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο.

Αποσύρεται τελικά πλήρως η Deutsche Bank από τη Ρωσία

Μεταστροφή από την Deutsche Bank. Ανακοίνωσε ότι αποσύρεται τελικώς από τη Ρωσία, ακολουθώντας τα βήματα άλλων διεθνών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Ολεξάντρ Οκσανσένκο: Ο πιλότος της ουκρανικής αντίστασης που βρήκε τραγικό θάνατο

Σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης ενάντια στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έχει γίνει απόστρατος πιλότος, Ολεξάντρ Οκσανσένκο, ο οποίος στα 53 του χρόνια φόρεσε ξανά την φόρμα του ιπταμένου για να υπερασπιστεί την πατρίδα του αλλά βρήκε τραγικό θάνατο, χτυπημένος από αντιαεροπορικό βλήμα.

Πιο κοντά στο Κίεβο οι ρωσικές δυνάμεις – Μάχες και επιδρομές

Κλιμακώνονται οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές με στόχο μεγάλα αστικά κέντρα ανά την επικράτεια της Ουκρανίας, με τις χερσαίες δυνάμεις να βρίσκονται πλέον σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από το Κίεβο.

Άμεση κατάπαυση του πυρός ζήτησαν Μακρόν και Σολτς από τον Πούτιν

Ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, κάλεσαν υπέρ της άμεσης εφαρμογής κατάπαυσης του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, διάρκειας 75 λεπτών, με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Η συνομιλία εντάσσεται στις συνεχιζόμενες διεθνείς προσπάθειες να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, προσθέτοντας πως οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να μην υπεισέλθουν σε λεπτομέρειες σχετικά με το περιεχόμενο της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

Σε εκεχειρία καλεί ο Ζελένσκι πριν από διαπραγμάτευση με τη Ρωσία

Για ανεπαρκή συμμετοχή στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις κατηγόρησε τη Δύση ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας ότι οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με τη Δύση πρέπει να συνοδεύεται από εκεχειρία.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι διαπραγματευτικές ομάδες της Ουκρανίας και της Ρωσίας άρχισαν να συζητούν συγκεκριμένα θέματα παρά να ανταλλάσσουν τελεσίγραφα.

Ο Ζελένκι ανέφερε επίσης ότι δεν διακρίνει «γενναιότητα» από το ΝΑΤΟ για την Ουκανία, ούτε σύμπνοια στη Συμμαχία ως προς την εισδοχή της Ουκρανίας στις δομές του ΝΑΤΟ.

Ζελένσκι: Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί

Περίπου 1.300 Ουκρανοί στρατιώτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Δυτικές πηγές εκτίμησαν την Παρασκευή ότι η Ρωσία έχει χάσει 6.000 στρατιώτες της από την έναρξη της εισβολής.

Παράλληλα, ο Ζελένσκι υποστήριξε πως 500-600 Ρώσοι στρατιώτες έχουν παραδοθεί στις ουκρανικές δυνάμεις.

Ρωσία: Νόμιμοι στρατιωτικοί στόχοι οι αποστολές όπλων στην Ουκρανία

Καθώς εντείνονται οι αεροπορικές επιδρομές και οι δυνάμεις της ανασυντάσσονται, η Ρωσία προειδοποιεί τη Δύση, διά στόματος του υφυπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ, ότι θεωρεί ως «νόμιμο στόχο» για το στρατό της τις αποστολές όπλων προς την Ουκρανία.

Ο Σεργκέι Ριαμπκόφ δήλωσε ότι η Ρωσία έχει καταστήσει σαφή τη θέση της στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία «προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι η εισαγωγή όπλων από σειρά χωρών που ενορχηστρώνουν δεν αποτελεί μόνο επικίνδυνη κίνηση, αποτελεί κίνηση που καθιστά τα κονβόι νόμιμους στόχους».

Το Βατικανό είναι πρόθυμο να κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να βοηθήσει στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός

Το Βατικανό είναι πρόθυμο να κάνει «ό,τι είναι δυνατό» για να βοηθήσει στην επίτευξη κατάπαυσης του πυρός και στη διαμεσολάβηση για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Αγία Έδρα είναι «διαθέσιμη για κάθε είδους μεσολάβηση», δήλωσε ο Καρδινάλιος Πιέτρο Παρολίν, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, σε συνέντευξή του στο Vatican News.

Ο Παρολίν επανέλαβε την έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για άμεση κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αυτή την εβδομάδα.

«Ζήτησα να σταματήσουν οι μάχες και να βρεθεί λύση στη σύγκρουση μέσω διαπραγματεύσεων. Επέμεινα στον σεβασμό για τον άμαχο πληθυσμό και τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους», είπε ο Παρολίν και επανέλαβε την απόρριψη του Πάπα στον ισχυρισμό της Μόσχας ότι ο πόλεμος είναι μια στρατιωτική επιχείρηση.

«Τα λόγια είναι σημαντικά και το να ορίζει κανείς αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία ως στρατιωτική επιχείρηση σημαίνει ότι δεν αναγνωρίζει την πραγματικότητα των γεγονότων. Αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο, ο οποίος δυστυχώς έχει πολλά θύματα αμάχων, όπως όλοι οι πόλεμοι».

Η «άνευ προηγουμένου χειρονομία» του Πάπα να επισκεφθεί τη ρωσική πρεσβεία στο Βατικανό την επομένη της εισβολής στην Ουκρανία ήταν ένα «προσωπικό βήμα» προκειμένου να «εκφράσει στις αρχές της Μόσχας την ανησυχία του για την κλιμάκωση του πολέμου», είπε ο Παρολίν. Ο πόλεμος είναι «τρέλα», είπε, και κάλεσε τις «συνειδήσεις» όλων των εμπλεκομένων να σταματήσουν αμέσως να πολεμούν.

«Έχουμε μπροστά στα μάτια μας τις τρομερές εικόνες που έρχονται από την Ουκρανία. Τα θύματα μεταξύ των πολιτών, των γυναικών, των ηλικιωμένων και των ανυπεράσπιστων παιδιών που πλήρωσαν με τη ζωή τους την ανοησία του πολέμου.

Η αγωνία μεγαλώνει καθώς βλέπουμε πόλεις με κατεστραμμένα σπίτια, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν, έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων, καθώς και εκατομμύρια πρόσφυγες, κυρίως γυναίκες και παιδιά, να φεύγουν από τις βόμβες.

Τις τελευταίες μέρες, συνάντησα μια ομάδα από αυτούς, που έχουν φτάσει στην Ιταλία από διάφορα μέρη της Ουκρανίας: κενά βλέμματα, πρόσωπα χωρίς χαμόγελα, ατελείωτη θλίψη. Τι φταίνε εκείνες οι νεαρές μητέρες και τα παιδιά τους;

Θα έπρεπε να έχουμε μια πέτρινη καρδιά για να παραμείνουμε απαθείς και να επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτός ο όλεθρος, καθώς ποτάμια αίματος και δακρύων συνεχίζουν να ρέουν. Ο πόλεμος είναι βαρβαρότητα», είπε.

Δεν είναι «ποτέ αργά», για να κάνουμε ειρήνη, προέτρεψε. «Ποτέ δεν είναι αργά να ακολουθήσει κανείς τα βήματά του και να βρει μια συμφωνία».

Οι ελβετικές τράπεζες δίνουν ωριαίες αναφορές σχετικά με τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που έχουν «παγώσει»

Οι ελβετικές τράπεζες παρέχουν επικαιροποιημένα στοιχεία κάθε ώρα σχετικά με την πρόοδο στην εφαρμογή των κυρώσεων εναντίον Ρώσων και ρωσικών εταιρειών, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας, Γκι Παρμελέν, και η κυβέρνηση σκοπεύει να ανακοινώσει σύντομα το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων που έχουν «παγώσει».

Η Ελβετία υιοθέτησε τις κυρώσεις που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση σε βάρος Ρώσων και ρωσικών εταιρειών, σε μια σαφή παρέκκλιση από την παραδοσιακή ουδετερότητά της, δίνοντας εντολή για το «πάγωμα» περιουσιακών στοιχείων ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Κάθε ώρα λαμβάνουμε πολλές αναφορές από τράπεζες, χρηματοπιστωτικούς μεσάζοντες, ασφαλιστικές εταιρείες και θέλουμε να ενημερώσουμε πολύ σύντομα», είπε στο Παρμελέν στο ραδιοφωνικό δίκτυο SRF, προσθέτοντας πως είναι «νωρίς» να πει το ακριβές ύψος των περιουσιακών στοιχείων που έχει μέχρι στιγμής «παγώσει».

Οι Ρώσοι είχαν σχεδόν 10,4 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα στην Ελβετία το 2020, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Τράπεζας της χώρας.

Ερωτηθείς εάν με την επιβολή κυρώσεων η Ελβετία έχασε την πολιτική ουδετερότητά της, ο υπουργός Οικονομίας της χώρας απάντησε:

«Παραμένουμε ουδέτεροι».

Ζελένσκι: Χρησιμοποιούν τον τρόμο για να μας λυγίσουν

Χρησιμοποιούν τον τρόμο για να μας λυγίσουν, για να σπάσουν την πίστη μας στη νίκη της Ουκρανίας, είμαι βέβαιος ότι δεν θα τα καταφέρουν», είπε σε νέο διάγγελμά του ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Απευθυνόμενος στην πόλη της Μαριούπολης, ο Ζελένσκι είπε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα εγγυηθούν την κατάπαυση του πυρός κατά μήκος του διαδρόμου εκκένωσης έξω από την πόλη για να επιτραπούν οι προμήθειες στην πόλη και να διευκολυνθούν οι εκκενώσεις πολιτών.

Οι δηλώσεις του Ζελένσκι έρχονται μετά από μια ρωσική αεροπορική επιδρομή στο μαιευτήριο και το παιδικό νοσοκομείο της Μαριούπολης την Τετάρτη, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 17 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και γιατροί, σύμφωνα με αξιωματούχους της πόλης της Μαριούπολης.

Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο την Πέμπτη, ανάμεσά τους ένα παιδί.

Μια έγκυος, η Μαριάννα Βισεγκίρσκαγια, της οποίας η διάσωση από το μαιευτήριο της Μαριούπολης την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε σε φωτογραφία του AP, έκτοτε γέννησε ένα κοριτσάκι, επιβεβαίωσε η οικογένειά της στο CNNi.

Η Λευκορωσία αρνείται ότι σχεδιάζει να πάρει μέρος στη ρωσική εισβολή

Η Λευκορωσία δεν σχεδιάζει να συμμετάσχει στη ρωσική εισβολή εναντίον της Ουκρανίας, όμως στέλνει πέντε τακτικές μονάδες τάγματος στα σύνορά της εκ περιτροπής για να αντικαταστήσουν τις δυνάμεις που έχουν ήδη σταθμεύσει εκεί, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του γενικού επιτελείου εθνικής άμυνας της χώρας Βίκτορ Γκουλέβιτς.

Ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος ασφαλείας της Ουκρανίας προειδοποίησε την Παρασκευή τη Λευκορωσία να μην στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία, λέγοντας πως η Ουκρανία επιδεικνύει αυτοσυγκράτηση προς τη Λευκορωσία παρά το γεγονός ότι η χώρα χρησιμοποιείται ως σημείο απογείωσης για τα ρωσικά αεροσκάφη.

«Θέλω να υπογραμμίσω ότι η μεταφορά στρατευμάτων δεν συνδέεται επ΄ουδενί με οποιαδήποτε προετοιμασία και ειδικά όχι με τη συμμετοχή των Λευκορώσων στρατιωτών στις ειδικές στρατιωτικές επιχειρήσεις στο ουκρανικό έδαφος», τόνισε ο Γκουλέβιτς.

Ο Ζελένσκι ζητάει την απελευθέρωση του δημάρχου της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ

Ο δήμαρχος της Μελιτόπολης, Ιβάν Φεντόροφ

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντομίρ Ζελένσκι ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ιβάν Φεντόροφ, του δημάρχου της πολιορκημένης πόλης Μελιτόπολης που συνελήφθη από ένοπλους την Παρασκευή.

Στο τελευταίο του διάγγελμα, το Σάββατο 12.3.2022, ο Ζελένσκι είπε:

    «Χθες οι κατακτητές απήγαγαν τον δήμαρχο της Μελιτόπολης, το κοινό απαιτεί την απελευθέρωσή του». Το αίτημά μας είναι απλό, η άμεση αποφυλάκισή του».

Λίγο μετά την κράτηση του Φεντόροφ, ο υποστηριζόμενος από τη Ρωσία περιφερειακός εισαγγελέας του Λουχάνσκ ισχυρίστηκε ότι ο δήμαρχος είχε διαπράξει τρομοκρατικά αδικήματα και βρισκόταν υπό έρευνα.

Ο Ζελένσκι είπε ότι μίλησε με τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και του Ισραήλ για την απελευθέρωση του δημάρχου Φεντόροφ.

Νωρίτερα το Σάββατο, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν έξω από το δημαρχείο της Μελιτόπολης, απαιτώντας την απελευθέρωσή του, σύμφωνα με βίντεο της κρατικής τηλεόρασης της Ουκρανίας.

31 ρωσικές τακτικές ομάδες έχουν καταστραφεί

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, τα ρωσικά στρατεύματα υφίστανται μεγάλες απώλειες. «Θα μπορούσαμε ακόμη και τώρα να μιλήσουμε για το μεγαλύτερο πλήγμα στα ρωσικά στρατεύματα εδώ και δεκάδες χρόνια», είπε ενώ έκανε λόγο για 31 ρωσικές τακτικές ομάδες οι οποίες έχουν καταστραφεί από τις δυνάμεις της Ουκρανίας.

Νέα τηλεφωνική επικοινωνία Μακρόν – Σολτς – Πούτιν

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και ο Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς, έχουν μια νέα τηλεφωνική επικοινωνία σήμερα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν με επίκεντρο τον πόλεμο στην Ουκρανία, την επομένη της συνόδου των Βερσαλλιών, έγινε γνωστό από το Ελιζέ.

Οι τρεις ηγέτες είχαν ήδη μια τηλεφωνική συνδιάλεξη την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της οποίας η Γαλλία και η Γερμανία «αξίωσαν από τη Ρωσία μια άμεση κατάπαυση του πυρός».

Μετά τη συνάντησή τους στις 7 Φεβρουαρίου στο Κρεμλίνο, ο Εμανουέλ Μακρόν είχε εννέα τηλεφωνικές συνομιλίες, περιλαμβανομένης εκείνης της περασμένης Πέμπτης, με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με την καταμέτρηση του Ελιζέ.

Βρετανία: Ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε βόρεια του Κιέβου

Μια μεγάλη ρωσική στρατιωτική φάλαγγα διασκορπίστηκε μερικώς βόρεια του Κιέβου, σύμφωνα με τις βρετανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

«Πιθανόν θα υποστήριζε μια ρωσική απόπειρα να περικυκλωθεί η πόλη (του Κιέβου). Θα μπορούσε επίσης να αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Ρωσίας να μειώσει την ευαλωτότητά της στις αντεπιθέσεις των Ουκρανών, που έχουν επιφέρει σημαντικό κόστος στις ρωσικές δυνάμεις», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

Την ώρα που οι μάχες συνεχίζονται βορειοδυτικά του Κιέβου, ο όγκος των ρωσικών χερσαίων δυνάμεων βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε απόσταση περίπου 25 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης, πρόσθεσε το υπουργείο.

Επιπλέον, οι πόλεις Χάρκοβο, Τσερνίγκοφ, Σούμι και Μαριούπολη παραμένουν περικυκλωμένες, ενώ πλήττονται από σφοδρούς ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Ουκρανία: Τρεις Ρώσοι πιλότοι συλληφθέντες λένε πως έλαβαν διαταγές για βομβαρδισμό κατά αμάχων

Κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, οι τρεις αιχμάλωτοι Ρώσοι μίλησαν σε συνέντευξη Τύπου στο Interfax Ukraine την Παρασκευή.

Ένας άνδρας που κατονομάζεται ως Μαξίμ Κριστόπ, μίλησε για τις φερόμενες εντολές που έλαβε στις 6 Μαρτίου πριν συλληφθεί από τις ουκρανικές δυνάμεις.

Όπως ισχυρίζεται, πήρε την εντολή για κατάρριψη στόχων όταν συνειδητοποίησε πως «ο στόχος δεν ήταν εχθρικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις, αλλά κτήρια κατοικιών, φιλήσυχοι άνθρωποι».

    «Αλλά εκτέλεσα την εγκληματική εντολή», είπε ο Κριστόπ, αντισυνταγματάρχης και υποδιοικητής του 47ου Συντάγματος Αεροπορίας, προσθέτοντας ότι καταρρίφθηκε από το σύστημα αεράμυνας της Ουκρανίας και συνελήφθη.

Ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη για τις πράξεις του λέγοντας: «Αναγνωρίζω το τεράστιο μέγεθος των εγκλημάτων που διέπραξα. Θέλω να ζητήσω συγχώρεση από ολόκληρο τον ουκρανικό λαό».

    «Θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου για να τελειώσει αυτός ο πόλεμος όσο το δυνατόν γρηγορότερα και να οδηγήσω τους υπεύθυνους για αυτή τη γενοκτονία των Ουκρανών ενώπιον της δικαιοσύνης», σημείωσε.

Μαζί με τον αντισυνταγματάρχη Μαξίμ Κρίστοπ, μίλησαν και ο ταγματάρχη Αλεξέι Γκολοβένσκι και ο Αλεξέι Ιγκόροβιτς.

Ένας εξ αυτών απαντώντας σε ερώτηση της απεσταλμένης της ΕΡΤ στο Κίεβο σχετικά με το «ποιο είναι το μήνυμα σας προς τα ρωσικά στρατεύματα που πολεμούν εναντίον των Ουκρανών έως τώρα», τόνισε πως «οι στρατιώτες μου δεν ήξεραν τον σκοπό των διαταγών μου. Ούτε και εγώ ήξερα τι συμβαίνει στη διεθνή πολιτική σκηνή. Ήξερα μόνο τις διαταγές που έπαιρνα. Μπόρω μόνο να υποθέσω ότι ήθελαν να καταλάβουμε την Ουκρανία. Τον λόγο δεν το κατάλαβα και για μένα ήταν ανώφελο».

Συνεχίζονται οι ρωσικές επιθέσεις εν μέσω των προσπαθειών εκκένωσης

Οι κυβερνήτες δύο ουκρανικών περιφερειών, του Κιέβου και του Ντονέτσκ, δήλωσαν, σε ξεχωριστές ανακοινώσεις τους σήμερα, ότι οι ρωσικές επιθέσεις συνεχίζονται σε περιοχές, όπου η Ουκρανία επιχειρεί να απομακρύνει ανθρώπους και να μεταφέρει βοήθεια μέσω «ανθρωπιστικών διαδρόμων».

«Το ανθρωπιστικό φορτίο μεταφέρεται προς τη Μαριούπολη, θα σας ενημερώσουμε για το πώς εξελίσσεται… Η κατάσταση είναι περίπλοκη, συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί», είπε ο κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο σε τοπικά ΜΜΕ.

«Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη».

Νικολάιβ: Επλήγησαν νοσοκομεία από βομβαρδισμούς σύμφωνα με τις αρχές της Ουκρανίας

Η πόλη-λιμάνι Μικολάιβ, που βρίσκεται στη νότια Ουκρανία, κοντά στην Οδησσό, σφυροκοπήθηκε τη νύχτα της Παρασκευής προς Σάββατο, με τους βομβαρδισμούς να πλήττουν, μεταξύ άλλων, ένα κέντρο φροντίδας καρκινοπαθών και ένα οφθαλμολογικό νοσοκομείο, μετέδωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Τα παράθυρα του κέντρου φροντίδας καρκινοπαθών, που είχε προσφάτως ανακαινισθεί κι όπου καρκινοπαθείς υποβάλλονται σε ημερήσιες χημειοθεραπείες, έσπασαν.

«Βομβάρδισαν πολιτικές ζώνες, χωρίς κανέναν στρατιωτικό στόχο. Εδώ υπάρχει ένα νοσοκομείο, ένα ορφανοτροφείο, ένα οφθαλμολογικό κέντρο», όλα τους βρίσκονταν στη συνοικία Ινγκούλσκι, στο βόρειο τμήμα της πόλης, είπε ο Ντμίτρο Λαγκότσεφ, επικεφαλής του νοσοκομείου.

Τη στιγμή των πληγμάτων, κανένας ασθενής, ούτε υγειονομικός, δεν βρίσκονταν στο κέντρο κατά του καρκίνου. Όμως, στο οφθαλμολογικό νοσοκομείο υπήρχαν ασθενείς, ο αριθμός των οποίων δεν έχει διευκρινιστεί.

«Περάσαμε όλη τη νύχτα στο υπόγειο, όλα τραντάζονταν. Οι ασθενείς είχαν τρομοκρατηθεί», δήλωσε η διευθύντριά του Κασιμίρα Ρίλκοβα.

Στη συνοικία Ινγκούλσκι, οι κάτοικοι δεν έχουν πλέον θέρμανση και πολλοί έχουν αναγκαστεί να φύγουν.

Μόσχα: Οι κυρώσεις μπορούν να προκαλέσουν πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού

Οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν να προκαλέσουν την πτώση του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, υποστήριξε σήμερα ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο επικεφαλής της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos, και ζήτησε την άρση τους.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η λειτουργία των ρωσικών διαστημοπλοίων, που ανεφοδιάζουν τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), θα διαταραχθεί από τις κυρώσεις, επηρεάζοντας κατά συνέπεια το ρωσικό τμήμα του σταθμού, που χρησιμεύει κυρίως για τη διόρθωση της τροχιάς ολόκληρης της δομής.

Κατά συνέπεια, αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει «’την προσθαλάσσωση’ ή ‘την προσγείωση’ του ISS που ζυγίζει 500 τόνους».

«Το ρωσικό τμήμα φροντίζει ώστε η τροχιά του σταθμού να διορθώνεται (κατά μέσο όρο ένδεκα φορές το χρόνο), μεταξύ άλλων και για να αποφεύγει τα διαστημικά συντρίμμια», αναφέρει ο Ρογκόζιν, ο οποίος εκφράζει τακτικά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης την υποστήριξή του προς το ρωσικό στρατό που μάχεται στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής της Roscosmos δημοσιεύει ένα χάρτη του κόσμου όπου θα μπορούσε να πέσει ο σταθμός και υποστηρίζει πως η Ρωσία είναι σε μεγάλο βαθμό προφυλαγμένη.

«Όμως οι πληθυσμοί άλλων χωρών, ιδιαίτερα αυτών που διοικούνται από τα ‘σκυλιά του πολέμου’ (σ.σ.: τους Δυτικούς), θα πρέπει να σκεφτούν το τίμημα των κυρώσεων σε βάρος της Roscosmos», γράφει χαρακτηρίζοντας «τρελούς» αυτούς που επέβαλαν αυτά τα μέτρα αντιποίνων.

Την 1η Μαρτίου η NASA είχε ανακοινώσει πως εργάζεται πάνω σε λύσεις για να διατηρήσει το σταθμό σε τροχιά χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας.

Τα πληρώματα και ο ανεφοδιασμός μεταφέρονται στο τμήμα αυτό από τα διαστημόπλοια Soyouz και τα φορτηγά Progress. Ωστόσο ο Ρογκόζιν εξηγεί πως ο πύραυλος, που είναι απαραίτητος για να εκτοξευθούν αυτά τα σκάφη, τελεί «υπό αμερικανικές κυρώσεις από το 2021 και υπό τις κυρώσεις της ΕΕ και του Καναδά από το 2022».

Η Roscosmos αναφέρει πως απηύθυνε εκκλήσεις προς τους αμερικανούς (NASA), καναδούς (ASC) και ευρωπαίους (ESA) εταίρους της ζητώντας «την άρση των παράνομων κυρώσεων σε βάρος των επιχειρήσεών μας».

Το διάστημα είναι ένα από τα τελευταία πεδία ρωσοαμερικανικής συνεργασίας.

Στις αρχές Μαρτίου, η Roscosmos ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δώσει προτεραιότητα στην κατασκευή στρατιωτικών δορυφόρων εξαιτίας της αυξανόμενης απομόνωσης της Ρωσίας λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο Ρογκόζιν είχε επίσης ανακοινώσει πως η Μόσχα δεν θα παρέχει πλέον στις Ηνωμένες Πολιτείες τους κινητήρες των αμερικανικών πυραύλων Atlas και Antares.

«Ας πετάξουν στο διάστημα πάνω στις σκούπες τους», σχολίασε.

Στις 30 Μαρτίου, ένας αστροναύτης, ο Μαρκ Βάντε Χέι, και δύο κοσμοναύτες, ο Αντόν Σκαπλέροφ και ο Πιότρ Ντούμπροφ, πρόκειται να επιστρέψουν στη Γη από τον ISS με ένα διαστημόπλοιο Σογιούζ.

Ουκρανία: Για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες που μένουν πίσω

Για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, η φυγή από την πολιορκημένη Ουκρανία μοιάζει αδύνατη.

Το CNNi παρουσιάζει την ιστορία του 17χρονου Βόβα, ο οποίος δεν ξέρει πως έξω από το παράθυρο του σπιτιού του, στο Κίεβο μαίνεται ο πόλεμος.

Ο νεαρός Βλαντιμίρ (υποκοριστικά Βόβα) πάσχει από το σύνδρομο Opitz-Kaveggia, μια σπάνια γενετική πάθηση που προκαλεί σοβαρή διανοητική αναπηρία.

Χρειάζεται 24ωρη φροντίδα και φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων που έχει. Το να φύγει από το Κίεβο ενώ πλησιάζουν επικίνδυνα τα ρωσικά στρατεύματα είναι αδύνατο, σύμφωνα με τη μητέρα του, Ναταλία Κομαρένκο.

    «Δεν μπορούμε να τον πάμε με το τρένο, γιατί ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάθει κρίση και να ανέβει η θερμοκρασία του. Επίσης, δεν εκφράζει πάντα την ανάγκη του να πάει στην τουαλέτα και δεν μπορεί να μείνει χωρίς επίβλεψη ούτε για ένα λεπτό», λέει η γυναίκα, προσθέτοντας ότι και η μεταφορά του με αυτοκίνητο είναι επίσης επικίνδυνη, σε περίπτωση που πάθει κρίση.

Ο Βόβα και η οικογένειά του είναι μεταξύ χιλιάδων οικογενειών της ουκρανικής πρωτεύουσας που δεν μπορούν να εγκαταλείψουν την πόλη για λόγους υγείας.

Ο μητέρα διευθύνει ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που ονομάζεται Z teplom u sertsi (με ζεστασιά στην καρδιά). Η ομάδα συγκεντρώνει και δημιουργεί δίκτυα υποστήριξης για οικογένειες του Κιέβου που ζουν με αναπηρίες.

Μόνο 20 με 50 από τις 1.247 οικογένειες της ομάδας κατάφεραν να εγκαταλείψουν την πρωτεύουσα, σύμφωνα με την Κομαρένκο.

Το Ευρωπαϊκό Φόρουμ για την Αναπηρία, υπολογίζει ότι υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια άτομα με αναπηρία στην χώρα. Σύμφωνα με την Inclusion Europe, μια άλλη ΜΚΟ, υπάρχουν περίπου 261.000 άτομα στην Ουκρανία με διανοητική αναπηρία που τους καθιστά εξαιρετικά ευάλωτους.

Τουλάχιστον 100.000 από αυτούς, κυρίως παιδιά, ζουν σε ιδρύματα και οι πιθανότητές τους να φύγουν από τη χώρα είναι ελάχιστες.

 «Έπειτα από τρεις και πλέον δεκαετίες φεύγω σε απόγνωση από τη Ρωσία»

Σπυριδούλα Σκούρα, Κωνσταντίνος Βλάχος, cnn, HuffPost, ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- BBC.

ΟΔΥΣΣΕΙΑ,12/3/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA