Το δράμα της Ουκρανίας  (Μέρος τέταρτο)

Γιατροί του Κόσμου, Νίκος Κανάκης: Ανάγκη για άμεση παροχή βοήθειας στην Ουκρανία. Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Επιτακτική ανάγκη να εκκενωθεί η Μαριούπολη – «Δεν υπάρχει πόσιμο νερό». Πόλεμος στην Ουκρανία: Visa και Mastercard διακόπτουν τη δραστηριότητά τους στη Ρωσία.  Ουκρανία: Νέα επικοινωνία Ζελένσκι με Μπάιντεν – Προς αποδέσμευση βοήθειας 10 δισ. δολάρια οι ΗΠΑ. Ουκρανία: Στο Καράκας Αμερικανοί αξιωματούχοι – Σε εξέλιξη η επιχείρηση «απομονώστε τη Ρωσία»

Στην ενδέκατη ημέρα του μπήκε σήμερα ο πόλεμος στην Ουκρανία με τις ρωσικές δυνάμεις να συνεχίζουν την ευρεία επίθεσή τους στη χώρα έχοντας καταλάβει πολλές πόλεις και χωριά προκαλώντας ανθρωπιστικό δράμα καθώς περίπου ενάμιση εκατομμύριο άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, ενώ έκδηλη είναι η αγωνία για τους δεκάδες χιλιάδες αμάχους που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο μέτωπο.

Χθες, Σάββατο, η κατάπαυση του πυρός για την απομάκρυνση των αμάχων σε πολιορκούμενες περιοχές της νοτιοανατολική Ουκρανίας ναυάγησε, με τις ρωσικές δυνάμεις να κλιμακώνουν τους βομβαρδισμούς σε πόλεις-κλειδιά.

Η υπό πολιορκία Μαριούπολη έχει βυθιστεί σε ανθρωπιστική κρίση, οι κάτοικοί της παραμένουν παγιδευμένοι χωρίς νερό, τρόφιμα, ρεύμα και φάρμακα, και ο ρωσικός στρατός εντείνει τους βομβαρδισμούς.

Εν μέσω αδιάκοπων βομβαρδισμών ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά από το ΝΑΤΟ την επιβολή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων και ο Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποιεί με γενικευμένη σύρραξη. Απειλεί δε ότι η Ουκρανία μπορεί να χάσει την κρατική της υπόσταση.

Εν τω μεταξύ, η εκεχειρία λίγων ωρών που είχε αποφασιστεί για χθες στην Μαριούπολη προκειμένου να αποχωρήσουν από την πόλη όσοι ήθελαν τινάχθηκε στον «αέρα» με αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί χιλιάδες άτομα.

Ο δήμαρχος της Μαριούπολης Βαντίμ Μποϊτσένκο δήλωσε σε ουκρανικό τηλεοπτικό δίκτυο χθες ότι οι κάτοικοι της έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με «ανθρωπιστικό αποκλεισμό» καθώς στερούνται πλέον όλες τις βασικές υπηρεσίες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έκοψαν και 15 γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης και η Μαριούπολη δεν έχει ρεύμα εδώ και πέντε ημέρες. Ο κόσμος υποφέρει από το κρύο στα σπίτια καθώς οι μονάδες που παρέχουν θέρμανση λειτουργούν με ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ δεν λειτουργούν επίσης τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας, εξήγησε.

Ήδη προτού ξεσπάσει ο πόλεμος η βασική γραμμή ύδρευσης της Μαριούπολης είχε πρόβλημα και αφού ξέσπασε η σύρραξη σταμάτησε η υδροδότηση από εφεδρικές πηγές, συνέχισε.

Κατήγγειλε πως ο ρωσικός στρατός ενήργησε με ιδιαίτερη μεθοδικότητα για να κόψει όλες τις υπηρεσίες στην πόλη και να εντείνει την πίεση στους κατοίκους.

Κατηγόρησε επιπλέον τις ρωσικές δυνάμεις πως άνοιξαν πυρ εναντίον λεωφορείων που θα μετέφεραν εκτός της πόλης μέσω του λεγόμενου ανθρωπιστικού διαδρόμου που οργανώθηκε χθες. Από τα πενήντα λεωφορεία που είχαν γεμάτες δεξαμενές καυσίμων απομένουν μόλις είκοσι, πρόσθεσε ο κ. Μποϊτσένκο και προειδοποίησε «μπορεί να μην έχουμε κανένα λεωφορείο όταν επιτραπεί ξανά η απομάκρυνση» αμάχων.

Κάλεσε να ανοίξει εκ νέου ο ανθρωπιστικός διάδρομος για να μπορέσουν να φύγουν οι ηλικιωμένοι και τα γυναικόπαιδα.

Συνεχίζονται οι επιθέσεις ρωσικών δυνάμεων

Η Σούμι και η Λεμπεντίν, στη βορειοανατολική Ουκρανία, συνεχίζουν να υφίστανται ρωσικές επιθέσεις, ανακοίνωσε ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, επικεφαλής των αρχών στην περιφέρεια Σούμι, μέσω Telegram.

Ρωσικά αεροσκάφη κατέστρεψαν αποθήκη με τρόφιμα και υλικά κατασκευών, καθώς κι έναν χώρο στάθμευσης χθες Σάββατο, ενώ εργοστάσιο που παράγει ηλεκτρισμό και εγγυάται τη θέρμανση κατοικιών καταστράφηκε προχθές Παρασκευή, ανέφερε.

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κυριεύσουν το Κίεβο, τo Χάρκοβο και άλλες περιοχές-κλειδιά στην Ουκρανία από την 24η Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχει πλέον θέρμανση στην Οχτίρκα, ανάμεσα στη Σούμι και στη Λεμπεντίν, ενώ σε μέρος της περιοχής έχουν επίσης διακοπεί η ύδρευση και η ηλεκτροδότηση.

«Τι μπορώ να πω, η ίδια η Οχτίρκα έχει εν μέρει χαθεί», έγραψε ο κ. Σιβίτσκι. Οι αρχές λένε ότι εβδομήντα Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν εκεί την Τρίτη.

Οι πληροφορίες που έδωσε ο αξιωματούχος είναι αδύνατο να επαληθευτούν με ανεξάρτητο τρόπο.

Ο Καναδάς καλεί τους πολίτες του να φύγουν από τη Ρωσία

Η κυβέρνηση του Καναδά κάλεσε χθες Σάββατο τους πολίτες της χώρας να αποφεύγουν κάθε ταξίδι στη Ρωσία εξαιτίας της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία και όλους όσοι βρίσκονται στη ρωσική επικράτεια να την εγκαταλείψουν το συντομότερο.

«Αν βρίσκεστε στη Ρωσία, πρέπει να φύγετε όσο υπάρχουν ακόμη διαθέσιμες εμπορικές επιλογές για αυτό», πρόσθεσε το καναδικό ΥΠΕΞ.

Ο Καναδάς, ο οποίος έχει ήδη ανακοινώσει αρκετές οικονομικές κυρώσεις στη Ρωσία, «θα συνεχίσει να επιβάλει τιμωρητικά μέτρα στον (ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ) Πούτιν και στους ολιγάρχες» για να καταλάβουν το «μνημειώδες λάθος» τους, είπε προχθές Παρασκευή ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, αναγγέλλοντας την προσεχή περιοδεία του στην Ευρώπη.

Θα αναχωρήσει σήμερα από την Οτάβα για να ταξιδέψει σε Λονδίνο, Ρίγα, Βερολίνο και Βαρσοβία, όπου θα έχει συνομιλίες για την υποστήριξη στην Ουκρανία.

Mε πληροφορίες από cnn, huffpost, in, guardian

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 6/3/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA