Ουκρανία: Γιατί η Μαριούπολη που ζουν 100 χιλιάδες Έλληνες είναι στρατηγικής σημασίας;

Η Μαριούπολη είναι το κυριότερο λιμάνι της ανατολικής Ουκρανίας. Μέχρι στιγμής είναι στα χέρια των Ουκρανών αλλά στα 10 χιλιόμετρα μακρύτερα αρχίζουν οι περιοχές που ελέγχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Πηγή: BBC

Το 2014 όταν οι φιλορώσοι αυτονομιστές κατέλαβαν διάφορες ζώνες στο έδαφος της Ουκρανίας, δεν άγγιξαν την Μαριούπολη. Τώρα αυτή η περιοχή εάν καταληφθεί θα επιτρέπει στη Μόσχα να συνδέσει την Κριμαία, την οποία έχει προσαρτήσει, με τα εδάφη των θυλάκων των αυτονομιστών και να εξασφαλίσει τον πλήρη έλεγχο στην ακτή της Αζοφικής Θάλασσας.

Τι σημαίνει αυτό; Η Ρωσία θα έχει τον πλήρη οικονομικό έλεγχο της θάλασσας και θα μπορεί να ασκεί ισχυρότερες πιέσεις στην ουκρανική κυβέρνηση.

Παρά τις εκρήξεις που ακούγονταν από την πλευρά των ανατολικότερων προαστίων της, κάποιοι προσπάθησαν στην αρχή να συνεχίσουν την καθημερινή τους ρουτίνα. Η χαλυβουργία της Μαριούπολης –που είναι σημαντική για τις ουκρανικές εξαγωγές– άνοιξε, ενώ ψαράδες πήραν θέση κατά μήκος του ποταμού Κάλμιους της πόλης αυτής με τους περίπου μισό εκατομμύριο κατοίκους.

Ωστόσο γρήγορα φάνηκε καθαρά ότι πολλά καταστήματα δεν θα ανοίξουν και κάποιοι φόρτωναν τα πράγματά τους σε αυτοκίνητα για να φύγουν από την πόλη.

Η Μαριούπολη ήταν πάντα σημαντική για τους Ρώσους αλλά και για τους Ουκρανούς. Στην πόλη αυτή ζούσε και ζει μια μεγάλη και ακμάζουσα ελληνική κοινότητα.

Πηγή: euroactiv

Η πόλη απέκτησε το σημερινό της όνομα το 1778, όταν το μεγαλύτερο μέρος των ελληνόφωνων και ταταρόφωνων ορθοδόξων της Κριμαίας αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν από την Κριμαία (που κατείχε η Οθωμανική αυτοκρατορία) και να εγκατασταθούν στη νοτιοδυτική Ρωσία.

Νωρίτερα στη περιοχή υπήρχε ένα Κοζάκικο οχυρό του 16ου αιώνα, το οποίο ονομαζόταν Κάλμιους. Το οχυρό έδωσε το όνομά του και στον ποταμό που περνά δίπλα από την πόλη (ποταμός Κάλμιους).

Σε όλη τη διάρκεια μέχρι τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο στην περιοχή ζούσε μια ακμάζουσα ελληνική κοινότητα (κυρίως έμποροι και ψαράδες) η οποία παρέμεινε μέχρι και σήμερα. Στην πόλη υπήρχαν ελληνικά σχολεία, και ακαδημίες.

Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η πόλη καταλήφθηκε από τη Ναζιστική Γερμανία από τις 8 Οκτωβρίου 1941 έως τις 10 Σεπτεμβρίου 1943. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έγιναν τρομερές ζημιές στην πόλη και πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν. Ο εβραϊκός πληθυσμός εξοντώθηκε από δύο επιχειρήσεις, που είχαν στόχο τη δολοφονία τους.

Το 1948 η Μαριούπολη μετονομάστηκε σε Ζντάνοφ από τον Σοβιετικό πολιτικό Αντρέι Ζντάνοφ, που είχε γεννηθεί εκεί το 1896, αλλά με την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έγινε μετονομασία της πόλης ξανά σε Μαριούπολη το 1989.

Τα γεγονότα του 2014

Το 2014 ξέσπασαν φιλορωσικές διαδηλώσεις σε όλη την ανατολική Ουκρανία. Αυτή η αναταραχή αργότερα εξελίχθηκε σε πόλεμο μεταξύ της ουκρανικής κυβέρνησης και των αυτονομιστικών δυνάμεων της Λαϊκής Δημοκρατίας του Ντόνετσκ.

Τον Μάιο του ίδιου έτους, μια μάχη μεταξύ των δύο πλευρών ξέσπασε στη Μαριούπολη, αφού τέθηκε για λίγο υπό τον έλεγχο της ΛΔΝ. Η πόλη τελικά ανακαταλήφθηκε από τις κυβερνητικές δυνάμεις και στις 13 Ιουνίου η Μαριούπολη ανακηρύχθηκε προσωρινή πρωτεύουσα της Περιφέρειας του Ντονέτσκ.

Από τότε και μέχρι σήμερα η πόλη μοιάζει με καζάνι που βράζει. Από τη μια οι φιλορώσοι αυτονομιστές και από την άλλη οι ουκρανικές δυνάμεις. Δεν ήταν μάλιστα λίγες οι φορές κατά τη διάρκεια των ετών αυτών που συγκρούστηκαν οι δυο πλευρές πολλές φορές με ανθρώπινα θύματα.

In.gr

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 24/2/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA