Πρωτοβάθμια Φροντίδα & Ψυχική Υγεία στο επίκεντρο των συναντήσεων εργασίας της ΠΙΝ,  στην Αθήνα, με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας

  • Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου συνοδευόμενη από την -αρμόδια για θέματα Υγείας- Αντιπεριφερειάρχη, Μελίτα Ανδριώτη, είχε σειρά επαφών επί αθηναϊκού εδάφους με την Υφυπουργό Υγείας, Ζωή Ράπτη, τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, Μάριο Θεμιστοκλέους και τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Θανάση Θεοχάρη

          Στέγαση για την Ψυχιατρική Μονάδα «Διάπλους» στην Κέρκυρα και έγκριση σκοπιμότητας του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας για λογαριασμό του «Διάπλους»

          Προσλήψεις στις δομές Υγείας, ένταξη Κέντρων Υγείας στο Ταμείο Ανάκαμψης για εργασίες κτιριακής αναβάθμισης και μετεγκατάσταση του ΟΚΑΝΑ στην Κέρκυρα, μεταξύ των θεμάτων, που τέθηκαν επί τάπητος στις συναντήσεις εργασίας της Περιφερειάρχη και της Αντιπεριφερειάρχη

Συναντήσεις εργασίας με την Υφυπουργό, υπεύθυνη για θέματα Ψυχικής Υγείας, Ζωή Ράπτη και τους συνεργάτες της, τον Γενικό Γραμματέα, υπεύθυνο για θέματα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους, όπως και με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Θανάση Θεοχάρη, είχαν στην Αθήνα η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης, Μελίτα Ανδριώτη.

Στη συνάντηση με την Ζωή Ράπτη, επικαιροποιήθηκαν τα θέματα, τα οποία είχαν συζητηθεί στην επίσκεψη της Υφυπουργού στην Κέρκυρα πριν από ένα χρόνο (17 Ιανουαρίου 2021). Παράλληλα, αναλύθηκαν οι συνθήκες λειτουργίας της Ψυχιατρικής Μονάδας «Διάπλους» στην Κέρκυρα και υπογραμμίστηκαν αφενός η ανάγκη για αναβάθμιση των κτιριακών υποδομών, αφετέρου για στελέχωση του ανθρώπινου δυναμικού και ζητήθηκε να ενταχθούν τα Ιόνια Νησιά στο πιλοτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Υγείας, το οποίο προβλέπει προσλήψεις (διάρκειας 6+6 μηνών) στις δομές Υγείας.

Από την πλευρά της Υφυπουργού, τέλος, υπήρξε η διαβεβαίωση ότι το Υπουργείο Υγείας θα προχωρήσει στην έγκριση σκοπιμότητας, την οποία έχει αιτηθεί η Διοίκηση του Γενικού Νοσοκομείου Κέρκυρας για λογαριασμό της Μονάδας «Διάπλους».

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου πρότεινε στην Υφυπουργό ν’ αναθέσει το Υπουργείο Υγείας στην ΚΤ.ΥΠ. (Κτιριακές Υποδομές Α.Ε.) τη μελέτη στατικότητας, της οποίας χρήζει το -εγκαταλελειμμένο- κτίριο στο Πλατύ Καντούνι, που ανήκει στο Γενικό Νοσοκομείο Κέρκυρας και παλαιότερα στέγαζε δομές Ψυχικής Υγείας, αλλά και το Ωδείο της Κέρκυρας.

ΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

ΜΕ ΤΟΝ Γ.Γ. ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΡΙΟ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΕΟΥΣ

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου, συνοδευόμενη από την -αρμόδια για θέματα Υγείας- Αντιπεριφερειάρχη, Μελίτα Ανδριώτη, είχε συνάντηση εργασίας και με τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

Με τον Γενικό Γραμματέα, Μάριο Θεμιστοκλέους, ο οποίος είναι αρμόδιος για τα θέματα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναλύθηκαν τα ζητήματα για τα μεγάλα κτιριακά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας στα Ιόνια Νησιά. Όπως επισήμανε ο Μάριος Θεμιστοκλέους, το Υπουργείο βρίσκεται ήδη σε στάδιο προεργασίας για την ένταξη ενός αρκετά σημαντικού αριθμού Κέντρων Υγείας (περίπου 150) απ’ όλη την Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν για τις απαραίτητες εργασίες κτιριακής αναβάθμισης.

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα αυτό και Κέντρα Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, ανάλογα με το επίπεδο ωριμότητας των μελετών, που έχει ξεκινήσει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.

ΕΠΙ ΤΑΠΗΤΟΣ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΚΑΝΑ

ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ

Η Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου και η Μελίτα Ανδριώτη, στη σειρά επαφών για θέματα Υγείας, που είχαν επί αθηναϊκού εδάφους, είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν και με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, Θανάση Θεοχάρη, για τα προβλήματα του Οργανισμού, όπως επίσης και για το πρόγραμμα και τις δράσεις του.

Ο Θανάσης Θεοχάρης ευχαρίστησε για τη στήριξη, την οποία προσφέρει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στον ΟΚΑΝΑ καλύπτοντας μέσω ΕΣΠΑ 2014-20 το μισθολογικό κόστος οκτώ (8) εργαζόμενων στα Κέντρα Στήριξης που λειτουργούν στα Ιόνια Νησιά. Συγκεκριμένα η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων καλύπτει με ποσό 450.000€ την πρόσληψη δύο (2) ατόμων στο Κέντρο Στήριξης «Νίκος Μώρος» στην Κέρκυρα, δύο (2) ατόμων στο Κέντρο Στήριξης «Στοργή» στη Ζάκυνθο, δύο (2) ατόμων στο Κέντρο Στήριξης «Απόπλους» στην Κεφαλονιά, ενός (1) ατόμου στο Κέντρο Στήριξης «Δίαυλος» στη Λευκάδα και ενός (1) Επιστημονικού Συνεργάτη.

Όπως υπογράμμισε ο Θανάσης Θεοχάρης, ο ΟΚΑΝΑ πρέπει να μεταστεγαστεί σε άλλο κτίριο απ’ αυτό που στεγάζεται σήμερα, εντός του Ψυχιατρείου Κέρκυρας ζητώντας τη στήριξη της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, όπως και στο θέμα της στελέχωσής του με Ιατρό-Ψυχίατρο, καθώς η προκήρυξη μίας θέσης τον περασμένο Νοέμβριο κατέστη άγονη ενδιαφέροντος.

Η Περιφερειάρχης και η Αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας, Κοινωνικής Συνοχής & Απασχόλησης, συζήτησαν ακόμα με τον Πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ τις προοπτικές για ένταξη προγραμμάτων που αφορούν τα Κέντρα Πρόληψης και τις δομές Ψυχικής Υγείας στο νέο ΕΣΠΑ.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/2/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA