Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικτυακή συνάντηση εκπαιδευτικών με θέμα «Βία και Παραβατικότητα στα Σχολεία»

Με τη συμμετοχή 92 εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από τις σχολικές μονάδες της Κεφαλλονιάς και της Ιθάκης ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 21/2/2022 η πρώτη φάση της διαδικτυακής συνάντησης με θέμα «Βία και Παραβατικότητα στα Σχολεία».

Η συνάντηση έγινε σε συνεργασία ανάμεσα στο Κέντρο Πρόληψης «Απόπλους» και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, με την υποστήριξη των Διευθύνσεων Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης.

Η βασική εισηγήτρια κα Ανθή Βασιλακοπούλου, κοινωνική λειτουργός και στέλεχος του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού, ανέλυσε τους επιβαρυντικούς παράγοντες που οδηγούν τα παιδιά και τους εφήβους σήμερα σε παραβατικές συμπεριφορές και έδωσε μεγάλη έμφαση στο ρόλο της πρόληψης για την αντιμετώπιση του προβλήματος στο σχολικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα επισημάνθηκαν ως επιβαρυντικοί για την βία και την παραβατικότητα παράγοντες όπως η τρέχουσα κοινωνική κατάσταση, η ελλιπής λειτουργία της οικογένειας σε θέματα ελέγχου και οριοθέτησης των παιδιών, αλλά και ο μειωμένα προστατευτικός ρόλος του σχολείου, λόγω της δομής λειτουργίας του στην Ελλάδα. Στη συνέχεια προτάθηκαν πιθανές στρατηγικές αναγνώρισης και αντιμετώπισης του προβλήματος στο σχολείο.

Μέσω της εισήγησης αλλά και με τη συζήτηση που ακολούθησε με τους συμμετέχοντες, οι εκπαιδευτικοί βοηθήθηκαν στο να κατανοήσουν τα αίτια που δημιουργούν τη βία και την παραβατικότητα, τα πρώιμα συμπτώματα καθώς και τη διαδικασία πρόληψης και διαχείρισης συναφών συμπεριφορών από τους μαθητές.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 23/2/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA