Καθ’ όλη τη διάρκεια της νεότερης Ελληνικής Ιστορίας, ήδη από τη σύσταση του νέου ελληνικού κράτους, με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 και μετά, οι πόλεμοι ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, οι εντάσεις και οι συγκρούσεις δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο ή τυχαίο και σποραδικό, αλλά μάλλον παγιωμένη συνήθεια των γειτόνων μας.
Τελευταία σύσσωμη η πολιτική ηγεσία της Τουρκίας απειλεί σχεδόν καθημερινά με πόλεμο την Ελλάδα (casus belli) σε περίπτωση που επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια, αμφισβήτησε ανοιχτά την κυριαρχία πολλών ελληνικών νησιών, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο και μίλησε για «καταπιεστικές πρακτικές της Ελλάδας εναντίον της “Τούρκων” της Δυτικής Θράκης». Και επισήμως όπως φαίνεται μπαίνουμε σε τροχιά σύγκρουσης, καθώς η Άγκυρα πλέον δείχνει πως είναι έτοιμη για όλα. Η Τουρκία προετοιμάζει με πολλή σπουδή την επόμενη κίνηση της για την υλοποίηση των διεκδικήσεων της. Θέλει «η ενέργεια» της να έχει την επίφαση της διεθνούς νομιμότητας Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφερόμενος στις συνθήκες της Λοζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 (για την παραχώρηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα) υποστήριξε: “Στην επιστολή που γράψαμε αναφέραμε πως η Ελλάδα παραβιάζει τους όρους των συνθηκών, αυτά τα νησιά δόθηκαν υπό όρους, και σε περίπτωση που η Ελλάδα δεν αλλάξει στάση τότε είναι συζητήσιμη η κυριαρχία των νησιών αυτών. Διότι παραβιάζονται οι όροι. Στείλαμε τις επιστολές μας. Θα παρακολουθούμε το ζήτημα αυτό. Αν χρειαστεί θα κάνουμε τις τελευταίες μας προειδοποιήσεις και μετά ξεκινάει αυτή η συζήτηση”. Αναρωτιέται κανείς τι είδους μπορεί να είναι αυτές οι “τελευταίες προειδοποιήσεις” και η μετέπειτα “συζήτηση”…
Η Ουκρανία και περίπτωση της Ρωσικής απειλής είναι ένα ωραία “φροντιστήριο” για την μελλοντική στάση της Τουρκίας απέναντι μας μια κρίση που φαίνεται πως έρχεται …..Η περίπτωση της Κριμαίας έχει πολλά κοινά χαρακτηριστικά με την περίπτωση της Βόρειας Κύπρου. Θα ήταν λογικό ο Ερντογάν να αναγνωρίσει την προσάρτηση της Κριμαίας περιμένοντας μια ανάλογη κίνηση της Ρωσίας για την αναγνώριση της κρατικής οντότητας του ψευδοκράτους. Άλλωστε, ο θεωρητικός της απόσπασης της Τουρκίας από τη Δύση Αλεξάντρ Ντούγκιν, την ημέρα που συναντήθηκαν οι Πούτιν-Ερντογάν στο Σότσι, στις 29 Σεπτεμβρίου 2021, άφησε να εννοηθεί πως θα μπορούσε να γίνει αυτή η ανταλλαγή. Να αναγνωρίσει ο Ερντογάν την προσάρτηση της Κριμαίας και ο Πούτιν να αναγνωρίσει την ΤΔΒΚ.
Ας ελπίσουμε αυτό να μην συμβεί ,όπως κι ένα νέα θερμή περίοδος στο Αιγαίο,αφού όπου συγκεντρώνονται στρατιωτικές δυνάμεις μια σπίθα αρκεί για να ανάψει τη φωτιά.
ΑΝΤΩΝΗΣ Π.ΑΡΓΥΡΟΣ
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21/2/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA