Ο εκπρόσωπος της ΝΕ Κεφαλλονιάς/Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τα θέματα υγείας

Τοποθέτηση του  Διονύση Γασπαρινάτου, εκπροσώπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Κεφαλονιάς/Ιθάκης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην 5η τακτικη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου με θέμα την κατάσταση του Γενικού Νοσοκομείου Κεφαλληνίας

Η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, σταθερή στην πολιτική απαξίωσης των δομών δημόσιας υγείας, έχει εγκαταλείψει την Κεφαλονιά και την Ιθάκη στην τύχη τους.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της δημόσιας υγείας και των κατοίκων των Νησιών μας δεν έχει ληφθεί από την κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Στην επικοινωνιακή πολιτική βέβαια, στον τομέα που ξέρουν πολύ καλά να λειτουργούν, παίρνουν άριστα. Βλέπε ανακοινώσεις και δελτία τύπου για προσλήψεις και … συνεχείς προσπάθειες για ενισχυμένο και ισχυρό  Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, Ματζαβινάτειο και κέντρα υγείας.

Όμως οι συμπολίτες μας που κάποια στιγμή έχουν την ατυχία να επισκεφθούν ή να χρειαστούν τις υπηρεσίες αυτών των δομών υγείας εύκολα διαπιστώνουν πολύ άσχημες καταστάσεις. Εγκαταλειμμένες κτιριακές υποδομές, τεράστιες ελλείψεις προσωπικού και βλέπουν τους ανθρώπους που υπηρετούν στις δομές υγείας, τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής να δίνουν αδιάκοπα τη μάχη εξουθενωμένοι.

Εύκολα λοιπόν διαπιστώνει κανείς ότι η δημόσια υγεία στα νησιά μας βρίσκεται  σε τροχιά απαξίωσης και αποδυνάμωσης.

Δύο ολόκληρα χρόνια πανδημίας και στην κλινική Covid του νοσοκομείου μας, συνεχίζει

μέχρι και σήμερα να δίνει μόνη τη μάχη η μοναδική πνευμονολόγος κ. Καπετανάκου.

Καμιά φροντίδα για ενίσχυση με προσλήψεις και βοήθεια στους εξουθενωμένους εργαζόμενους.

Για τη λειτουργία ΜΕΘ ή έστω μιας ΜΑΦ ούτε λόγος. Αποφεύγουν όπως ο διάολος το λιβάνι οι υπεύθυνοι να αναφερθούν σε αυτή.

Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά στα τοπικά ΜΜΕ και το διαδίκτυο, με αεροπορικές διακομιδές ασθενών σε νοσοκομεία στην Αθήνα ή όπου αλλού, επιβεβαιώνουν την χαμηλή ποιότητα των εδώ προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας και όπως είναι φυσικό είναι φαινόμενα που μας ανησυχούν και μας τρομάζουν.

Και δυστυχώς μέχρι σήμερα το μόνο που διαπιστώνουμε να συμβαίνει, είναι συζητήσεις επί συζητήσεων, επισκέψεις σε υπουργεία , ανακοινώσεις και φωτογραφίες.

Οι προτάσεις μας για να υπάρξει καλύτερη λειτουργία των δομών υγείας των νησιών μας:

– Ενίσχυση των δομών υγείας του Νομού μας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού το οποίο θα μπορεί να προσφέρει απρόσκοπτα ποιοτικές υπηρεσίες υγείας τόσο στους μονίμους κατοίκους, όσο και στους επισκέπτες των νησιών μας με απώτερο στόχο τη δημιουργία κλίματος ασφάλειας και προστασίας για όλους τους πολίτες.

– Να δοθούν επιπλέον κίνητρα μέσω της τοπικής αυτοδιοίκησης, στους ανθρώπους που θα έρθουν να υπηρετήσουν στα νοσοκομεία μας, ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν το υψηλό κόστος διαβίωσης και  το μεγάλο πρόβλημα στέγασης.

– Να υπάρξει γενναία αύξηση της χρηματοδότησης για την υγεία και όχι περικοπές όπως είδαμε να γίνεται πριν από δύο μήνες κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή, όπου τα κονδύλια για την υγεία ήταν σε μεγάλο ποσοστό πετσοκομμένα.

– Είναι ανάγκη άμεσα να υπάρξουν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της

πανδημίας, κυρίως στους υγειονομικά ευάλωτους χώρους των σχολείων. 

– Απαιτούμε να ενισχυθεί και να ενεργοποιηθεί άμεσα η πρωτοβάθμια περίθαλψη και φροντίδα που στο Νομό μας ουσιαστικά δεν υπάρχει.

– Είναι επιτακτική ανάγκη να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί υγειονομικοί που υπηρετούν σήμερα στα νοσοκομεία μας. Οι συμβάσεις τους λήγουν, και όλοι καταλαβαίνουμε ότι χωρίς τις υπηρεσίες τους, η δημόσια υγεία στο Νομό μας θα καταρεύσει. Τα νοσοκομεία μας θα κλείσουν.

– Στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη με τα ιδιαίτερα γεωγραφικά χαρακτηριστικά, τις μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και την θαλάσσια επικοινωνία με την Ιθάκη, είναι απαραίτητο να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της έλλειψης ασθενοφόρων οχημάτων, όπως και η ανάγκη πρόσληψης ικανού αριθμού μόνιμου προσωπικού στο ΕΚΑΒ. Τα πρόσφατα γεγονότα, αποδεικνύουν ότι η λειτουργία του ΕΚΑΒ στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, εκτός από προβληματική είναι και επικίνδυνη.

Και επειδή είμαστε σίγουροι ότι θα ακουσθούν φωνές στη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου για το πως αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ Π-Σ τα προβλήματα της υγείας στο Νομό μας κατά την περίοδο της δικής του διακυβέρνησης, όπως πχ  με περισσό θράσος ισχυρίζονται κάποιοι ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε την υγεία, σας υπενθυμίζουμε ότι ο σημερινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κ. Γεωργιάδης, ήταν αυτός που καυχώταν επί Σαμαρά ότι τις χιλιάδες απολύσεις υγειονομικού προσωπικού τις έκανε ο ίδιος και όχι η τρόικα.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ είναι εκείνη που ακύρωσε τη διενέργεια χιλιάδων προσλήψεων για την υγεία, οι οποίες ήταν προγραμματισμένες από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, να γίνουν την τετραετία 2019-2023.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την τετραετή διακυβέρνηση της χώρας προσπάθησε να διαχειριστεί τα προβλήματα κάτω από σκληρή εποπτεία για την οποία άλλοι ήταν υπεύθυνοι.

Προσπάθησε να στελεχώσει και να εξυγιάνει το χώρο της υγείας που η κυβέρνηση Σαμαρά είχε μετατρέψει σε άντρο διαφθοράς και κατασπατάλησης του δημόσιου πλούτου.

Κάνοντας την αυτοκριτική μας αναγνωρίζουμε ότι την περίοδο που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε την ευθύνη για τη λειτουργία των δομών υγείας του Νομού μας, δεν διαχειριστήκαμε όπως έπρεπε το πρόβλημα αποκατάστασης των ζημιών στις κτιριακές υποδομές από τους σεισμούς, καθώς και το ζήτημα στελέχωσης και λειτουργίας της ΜΕΘ.

Τέλος θεωρούμε πως είναι ανάγκη να υπενθυμίσουμε, ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και την περίοδο 2016-2018 προσλήφθηκαν:

– 8 μόνιμοι, 6 επικουρικοί και 16 ειδικευόμενοι γιατροί

– ένας μόνιμος και ένας επικουρικός φαρμακοποιός

– νοσηλευτικό προσωπικό 17 μόνιμοι και 1 επικουρικός

– 3 μόνιμοι διοικητικοί υπάλληλοι

– 9 άτομα με σύμβαση 12 μηνών

– προκηρύχθηκαν επίσης μέσω ΚΕΛΠΝΟ οι θέσεις 3 γιατρών και 8 νοσηλευτών

Σήμερα δυστυχώς, στο Γενικό Νοσοκομείο Κεφαλονιάς και στην παθολογική κλινική, υπηρετεί ένας μόνο παθολόγος …

Αργοστόλι 19 Φεβ. 2022

Γασπαρινάτος Π. Διονύσης

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 21/2/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA