Νέα από το Περιφερειακό Συμβούλιο των Ιονίων Νήσων

Περιφέρεια Ιονίων Νήσων: «Με πλήρη συναίσθηση των αναγκών και συμμεριζόμενοι την αγωνία και τις εκκλήσεις των πληγέντων από τον «Μπάλλο», θα συνεχίσουμε ν’ αξιοποιούμε όλα τα εργαλεία που μας προσφέρει η κείμενη νομοθεσία, ώστε να εκτελούμε με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα όλα τα απαραίτητα έργα αποκατάστασης»

          Να σταματήσει να παραπλανεί την κοινή γνώμη και να υπονομεύει τα οφέλη, τα οποία θα προκύψουν από την εκτέλεση των έργων αποκατάστασης των ζημιών από τον «Μπάλλο», προέτρεψε τον επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και πρώην Περιφερειάρχη, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Μανώλης Ορφανουδάκης

          «Ο κος Γαλιατσάτος εντέχνως «μπερδεύει» την «απευθείας ανάθεση» με τη «διαπραγμάτευση με κατάθεση προσφορών» για έκτακτες ανάγκες, όπως ο «Μπάλλος»…»

Την προάσπιση των συμφερόντων των κατοίκων των Ιονίων Νήσων, της ασφάλειας και της ευημερίας τους, όπως και των προοπτικών ανάπτυξης για εκείνους, θα εξακολουθήσει να έχει ως προτεραιότητά της η Περιφερειακή Αρχή, όπως υπογραμμίζεται στο ψήφισμα, που συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις «Ιόνιο Δυνατά – Κάθε νησί ψηλά!», «Ιόνιος Συμμαχία» & «Επτανησιακή Πρωτοβουλία» και το οποίο ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο της συζήτησης του -εκτός ημερησίας διάταξης- θέματος, το οποίο εισήγαγε η παράταξη «ΑΝ.Α.Σ.Α.» στη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου 2022 αναφορικά με τις απευθείας αναθέσεις έργων.

Στην απάντησή του προς τον επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.» και πρώην Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων, Θεόδωρο Γαλιατσάτο, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τεχνικών Έργων & Υποδομών, Μανώλης Ορφανουδάκης, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα που έχει για την Περιφερειακή Αρχή η αξιοποίηση όλων των χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία έχει στη διάθεσή της βάσει της κείμενης νομοθεσίας, προκειμένου να εκτελεστούν το συντομότερο δυνατό οι απαραίτητες παρεμβάσεις και έργα προς όφελος της κοινωνίας και των πολιτών των Ιονίων Νήσων.

Ο Μανώλης Ορφανουδάκης στάθηκε ιδιαίτερα στην κατάσταση έκτακτης ανάγκης, στην οποία κηρύχθηκε η Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας ελέω «Μπάλλου» και η οποία δίνει τη δυνατότητα στην Περιφερειακή Αρχή να κάνει χρήση του άρθρου 32, παράγραφος 2γ, του Νόμου 4412/2016 -ο οποίος νομοθετήθηκε επί κυβερνήσεως ΣΥ.ΡΙΖ.Α.- προκειμένου να επισπευστούν οι διαδικασίες ανάθεσης των απαιτούμενων έργων αποκατάστασης των ζημιών και απαραίτητων παρεμβάσεων.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Τεχνικών Έργων & Υποδομών, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ανέθεσε άμεσα την εκπόνηση μελέτης για το οδικό τμήμα Πέραμα-Μωραΐτικα, μερίμνησε ώστε να έρθει στην Κέρκυρα ειδικό γεωτεχνικό μηχάνημα, το οποίο πραγματοποίησε γεωτρήσεις σε βάθος 20 μέτρων και έστειλε σε χρόνο ρεκόρ τα αποτελέσματα της μελέτης στον μελετητή αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο όλα όσα προβλέπει ο Νόμος 4412 για μια Περιφερειακή Ενότητα, που βρίσκεται σε έκτακτη ανάγκη.

Ο Μανώλης Ορφανουδάκης προέτρεψε τον επικεφαλής της «ΑΝ.Α.Σ.Α.», Θεόδωρο Γαλιατσάτο, να μην παραπληροφορεί την κοινή γνώμη με αναφορές για απευθείας αναθέσεις και να μην υπονομεύει τα οφέλη, τα οποία θα υπάρξουν από την ολοκλήρωση των έργων.

Επί λέξει η πρόταση ψηφίσματος, η οποία υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία από το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, έχει ως εξής:

«Με πλήρη συναίσθηση των τεράστιων αναγκών της Κερκύρας και των άλλων νησιών σε έργα υποδομών και ιδιαίτερα των επιβεβαιωμένων και κατεστραμμένων υποδομών από τις φυσικές καταστροφές

Με την αγωνία και τις εκκλήσεις των πολιτών, των επιχειρηματιών, των τουριστικών παραγόντων, εγχώριων και διεθνών για την γρήγορη και ασφαλή αποκατάσταση των ζημιών σε όλες τις πληγείσες περιοχές,

 Η Περιφερειακή Αρχή, με εμπειρία από τις χρονοβόρες διαδικασίες σχεδιασμού και ολοκλήρωσης τεχνικών έργων, σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες, προγραμματίζει και αξιοποιεί κάθε πρόσφορο εργαλείο της κείμενης ελληνικής νομοθεσίας για να ανταποκριθεί στο ύψος των περιστάσεων των παραπάνω πιεστικών αναγκών και αιτημάτων.

Μεταξύ των εργαλείων αυτών είναι οι δυνατότητες που δίνει το άρθρο 32.2γ. του Ν.4412/2016, που αφορά στην επιτάχυνση υλοποίησης των έργων με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης και την κατάθεση προσφορών (και όχι απευθείας ανάθεσης) λαμβάνοντας υπόψη το δημόσιο συμφέρον από όλες τις απόψεις.

Η Περιφερειακή Αρχή θα συνεχίσει στο ίδιο πλαίσιο αρχών, την προάσπιση των συμφερόντων των πολιτών για την ευημερία, την ασφάλεια και τις προοπτικές ανάπτυξης».

Ψήφισμα συμπαράστασης και άμεσης στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων

          Κατά πλειοψηφία πέρασε στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων το ψήφισμα της Περιφερειακής Αρχής για δέσμη μέτρων στήριξης αγροτών και κτηνοτρόφων.

          Ρόδη Κράτσα-Τσαγκαροπούλου: “Αρωγός η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στις προσπάθειες για ολοκληρωμένα μέτρα προστασίας του αγροτικού χώρου, για μείωση του κόστους παραγωγής, και στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων, αναπτυξιακά έργα και αναβάθμιση υπηρεσιών Αγροτικής πολιτικής”

Tην ανάγκη συμπαράστασης και άμεσης στήριξης του αγροτικού κόσμου της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων Περιφέρεια, ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας στα νησιά μας αναγνώρισε το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων κατά την τακτική συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα.

Με το κατά πλειοψηφία ψήφισμά του, το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αντιλαμβανόμενο τη συνεχή πίεση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις πρωτοφανείς πληθωριστικές τάσεις των τελευταίων μηνών, αποτέλεσμα των οποίων είναι η δραματική μείωση του εισοδήματός τους και η ίδια η επιβίωση τους, εκφράζει τον προβληματισμό του και ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Κυβέρνηση να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για την λήψη και εφαρμογή μέτρων στήριξης.

Το ψήφισμα, όπως συνδιαμορφώθηκε από τις παρατάξεις “Ιόνιο Δυνατά – Κάθε νησί ψηλά”, “Ιόνιος Συμμαχία” και “Επτανησιακή Πρωτοβουλία” έχει ως ακολούθως:

“Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων αντιλαμβανόμενο τη συνεχή πίεση των αγροτών και κτηνοτρόφων από τις πρωτοφανείς πληθωριστικές τάσεις των τελευταίων μηνών, αποτέλεσμα των οποίων είναι η δραματική μείωση του εισοδήματός τους και η ίδια η επιβίωση τους, εκφράζει τον προβληματισμό του και ζητά από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την Κυβέρνηση την άμεση στήριξη του αγροτικού κόσμου ιδιαίτερα στην νησιωτική μας Περιφέρεια, ώστε να ενισχυθεί ο πρωτογενής τομέας στα νησιά μας.

Ζητάμε:

1.         Άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων στην πρωτοφανή πληθωριστική πίεση των τελευταίων μηνών (μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ, επιδότηση των λιπασμάτων, μείωση στο αγροτικό πετρέλαιο, μείωση στο αγροτικό ηλεκτρικό ρεύμα).

2.         Ολοκληρωμένα συνεχή μέτρα προστασίας του αγροτικού χώρου για μείωση του κόστους παραγωγής, και στήριξη του εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων. (Θέσπιση αγροτικού ρεύματος και αγροτικού πετρελαίου, αμέσως έλεγχος των τιμών των λιπασμάτων και επαναλειτουργία των κρατικών εργοστασίων Λιπασμάτων).

3.         Θέσπιση αφορολόγητου για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες με στήριξη της οικογένειας και των παιδιών και φορολογικές ελαφρύνσεις στην αγροτική περιουσία.

4.         Σύνδεση των επιδοτήσεων και με την παραγωγή στην γεωργία και το ζωικό κεφάλαιο στην κτηνοτροφία και διεκδίκηση ειδικού καθεστώτος από την Ευρωπαϊκή Ένωση για τα προϊόντα των νησιωτικών περιοχών.

5.         Άμεσοι έλεγχοι των “Ελληνοποιήσεων” των εισαγόμενων προϊόντων και θέσπιση αυστηρών προστίμων για τους παρανομούντες.

6.         Θέσπιση ειδικών κριτηρίων διαχείρισης των νησιωτικών Περιφερειών με ειδικό καθεστώς προστασίας.

7.         Άμεση στελέχωση των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας Κτηνοτροφίας της Περιφέρειάς μας με μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό και συγχώνευση των αποκεντρωμένων υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στις Περιφέρειες.

8.         Άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ προσαρμοσμένου στα νέα προϊόντα στις κλιματικές αλλαγές και φυσικές καταστροφές και δημιουργία της κατάλληλης δομής για άμεση επέμβαση.

9.         Πληρωμή των αποζημιώσεων σε θεσμοθετημένες καταληκτικές ημερομηνίες.

10.        Να δοθεί παράταση στον χρόνο νομιμοποίησης των Αλιευτικών καταφυγίων και να χρηματοδοτηθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για τις μελέτες και προτάσεις εκσυγχρονισμού και δημιουργίας νέων.

11.        Να εγκριθούν οι προτάσεις της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων για την δημιουργία ΕΠΑΛ και ΔΙΕΚ Πρωτογενούς Παραγωγής.

12.        Ο εξορθολογισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ έπληξε κυρίως τους μικρούς παραγωγούς στα νησιά μας. Να γίνει άμεσα η διόρθωση.

13.        Άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των σχεδίων βόσκησης σύμφωνα με την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

14.        Η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων απαιτεί την ένταξη στα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων των προτάσεων της για μεγάλα αναπτυξιακά έργα του πρωτογενούς τομέα.

15.        Να δοθεί το 50% της επιδότησης στους αγρότες και κτηνοτρόφους ως προκαταβολή τον Μάιο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

16.        Εν όψει της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής ζητάμε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση των αγροτών-παραγωγών όλων των δράσεων για την αξιοποίηση των πόρων και την ανάκαμψη της πρωτογενούς παραγωγής”.

Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 20/2/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA