Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και αποκατάστασης των τοιχογραφιών της Ι.Μ. Αναφωνήτριας με προϋπολογισμό 140.000,00 ευρώ, έργο ενταγμένο το καλοκαίρι του 2020 με απόφαση της Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Ρόδης Κράτσα -Τσαγκαροπούλου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Ιόνια Νησιά 2014-2020”.
Η Περιφερειάρχης Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου εξέφρασε την μεγάλη ικανοποίησή της για την αποκατάσταση και συντήρηση του θρησκευτικού μνημείου της Ιεράς Μονής Αναφωνητρίας με μεγάλο θρησκευτικό συμβολισμό και επισκεψιμότητα, και δηλώνει ότι είναι αναπόσπαστο μνημείο με εκείνο των Στροφάδων δεδομένου ότι εκεί μόνασε ο Άγιος Διονύσιος, εκει συγχώρεσε τον φονιά του αδελφού του, εκεί υπερέβη την ανθρώπινη φύση και άφησε το στίγμα της Αγιοσύνης του. Επίσης η Περιφερειάρχης ενημερώνει ότι στο προσεχές μέλλον θα υλοποιηθεί η αναστήλωση, συντήρηση και αποκατάσταση του υπόλοιπου κτηρίου της Μονής και των κελιών που έχουν υποστεί σημαντικές φθορές από το χρόνο.
Στο πλαίσιο του έργου πραγματοποιήθηκε η συντήρηση των τοιχογραφιών του ναού που βρίσκονται στο ιερό, τα τόξα και τα μέτωπα των τόξων, αλλά και τμηματικά στους πεσσούς και τους τοίχους.
Συνολικά παραδόθηκαν συντηρημένες οι τοιχογραφίες του Ναού που δεν ξεπερνούν τα 80 τ.μ.
“Είναι μια ευτυχής κατάληξη, μιας μακράς προσπάθειας για ένα δύσκολο έργο και παράλληλα είναι η αρχή της πραγματοποίησης των ονείρων των κατοίκων της τοπικής κοινότητας Αναφωνητρίας. Η Περιφέρειά μας έχει τα δύο τελευταία χρόνια σκύψει με μεγάλο ενδιαφέρον και έχει αφιερώσει πολλές ώρες εργασιών και διαδικασιών για να επιτύχουμε σημαντικά θετικά αποτελέσματα που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά μας. Θα συνεχίσουμε κάθε προσπάθεια αναστήλωσης, διάσωσης και ανάδειξης θρησκευτικών και πολιτιστικών μνημείων” δήλωσε η Αντιπεριφερειάρχης Ζακύνθου Αικατερινη Μοθωναίου.
H Ιερά Μονή Αναφωνήτριας βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της νήσου της Ζακύνθου και σε απόσταση 25 χιλιομέτρων από την πόλη της Ζακύνθου. Πρόκειται για τρίκλιτη ξυλόστεγη βασιλική η ίδρυση της οποίας ανάγεται στον 13ο αιώνα με πολλές επεμβάσεις και ανακατασκευές.
Ο ναός σώζει τοιχογραφίες από την πρώτη οικοδομική του φάση και τοιχογραφίες που χρονολογούνται στον 17ο αι. πιθανόν από την ανακαίνιση της το 1669.
Η πράξη συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ).
Εστάλη στην ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 10/2/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA