Καμία «Ελπίδα» από την κακοκαιρία και το επιτελικό μπάχαλο. Η πληρωμή της αξιοπρέπειας κοστίζει … 2000€

Η επιτελική… απουσία του κρατικού μηχανισμού έφερε τεράστια προβλήματα στη χώρα, ιδιαίτερα στην Αττική, όπου καταγράφονται πρωτοφανείς εικόνες. Φιάσκο άνευ προηγουμένου στην Αττική Οδό με χιλιάδες οδηγούς εγκλωβισμένους για δεκάδες ώρες. Παρέμβαση εισαγγελέα, με την κυβέρνηση να πετάει τις ευθύνες στην εταιρεία διαχείρισης.

Δεύτερη ημέρα ταλαιπωρίας για την Αττική με την «Ελπίδα» να δοκιμάζει τις αντοχές των κατοίκων και να αφήνει πολλές ανοιχτές πληγές, έπειτα από το φιάσκο ολκής του κρατικού μηχανισμού τη Δευτέρα.

Πολικές θερμοκρασίες σε αρκετές περιοχές της Β. Ελλάδας

Η πιο κρύα μέρα του φετινού χειμώνα ξημέρωσε, σήμερα, στη βόρεια Ελλάδα, όπου επικρατούν ισχυρός παγετός με πολικές θερμοκρασίες, αλλά χωρίς νέες χιονοπτώσεις. Ο υδράργυρος σε όλες τις περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης βρίσκεται υπό το μηδέν φθάνοντας σε αρκετές περιοχές σε διψήφιες αρνητικές τιμές.

Οι χαμηλότερες θερμοκρασίες από την αρχή της ημέρας καταγράφηκαν στα χιονοδρομικά κέντρα Βόρας (Καϊμάκτσαλαν) στην Πέλλα (-19,3 βαθμοί Κελσίου) και στο Σέλι Ημαθίας (-18,1), ενώ στον Νέο Καύκασο Φλώρινας ο υδράργυρος έδειξε -16,5 και -16 στο Λαϊλιά Σερρών. Στους -15 βαθμούς έπεσε η θερμοκρασία στο Νευροκόπι Δράμας όπως και στον ‘Αγιο Παύλο Ημαθίας.

Συνθήκες ολικού παγετού επικρατούν στη δυτική Μακεδονία, όπου ο υδράργυρος για δεύτερο συνεχόμενο 24ωρο δεν προβλέπεται να ανέβει πάνω από το μηδέν. Στη Φλώρινα, το θερμόμετρο το πρωί έπεσε στους -12,7, στα Γρεβενά στους -12,6 και στην Κοζάνη στους -10,4 βαθμούς.

Λόγω της χιονόπτωσης και του παγετού στην Αττική απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία των φορτηγών με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων αλλά και των λεωφορείων κατά μήκος της ΠΑΘΕ (στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα), σύμφωνα με αποφάσεις των Γενικών Αστυνομικών Διευθύνσεων Θεσσαλονίκης και Κεντρικής Μακεδονίας και για το τμήμα του συγκεκριμένου οδικού άξονα μεταξύ Μαλγάρων Θεσσαλονίκης και των ορίων Πιερίας-Λάρισας.

Την ίδια ώρα, με αντιολισθητικές αλυσίδες ή χιονολάστιχα διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων σε αρκετά σημεία του ορεινού οδικού δικτύου της Βόρειας Ελλάδας.

ΣΥΡΙΖΑ: Απών ο βασικός υπεύθυνος του χάους

Λογικές σκέψεις που τις τελευταίες ώρες μοιράζονται τα εκατομμύρια των πολιτών μιας χώρας, η οποία, αν και ενημερωμένη, αποδείχτηκε ανίσχυρη σε ένα σπάνιο, αλλά όχι πρωτοφανές κύμα κακοκαιρίας, εκφράζει δημόσια ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αναρωτιέται πού είναι ο βασικός υπεύθυνος αυτού του χάους που ταλαιπώρησε και ταλαιπωρεί χιλιάδες ανθρώπων.

Ανθρώπων εγκλωβισμένων για ώρες, σε αποκλεισμένους κεντρικούς οδικούς άξονες της πρωτεύουσας, σε πολικές θερμοκρασίες, χωρίς βασικά εφόδια, όπως νερό και τροφή, ή σε τρένα – κάποιοι εξ αυτών και τραυματίες, ανθρώπων χωρίς ρεύμα και θέρμανση, κάποιοι εξ αυτών με υποκείμενα νοσήματα.

Με τους υπουργούς του να επιδίδονται σε μια ανηλεή τηλεοπτική/ραδιοφωνική πασαρέλα και να αποδίδουν ευθύνες στον κακό καιρό ή οπουδήποτε αλλού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το όνομα του οποίου ακούγεται συνεχώς τις τελευταίες ώρες από τα στόματα χιλιάδων πολιτών σε διάφορες εκδοχές, ο ίδιος παραμένει προκλητικά εξαφανισμένος, ασφαλής και στα ζεστά. 

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, που ευλόγως ζητάει εξηγήσεις, ο πρόεδρος του κόμματος πάει ένα βήμα παρακάτω, διαπιστώνοντας το προφανές, ότι δηλαδή τη χώρα διοικεί «μια κυβέρνηση και ένας πρωθυπουργός κατώτερος των περιστάσεων» και προσθέτει: «Δε μας αξίζει αυτή η συμπεριφορά. Δε μας αξίζει αυτή η γενικευμένη ανασφάλεια που γεννά η παραμονή τους στην εξουσία. Όσο γρηγορότερα παραιτηθούν, όσο γρηγορότερα φύγουν, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».​

Κουτσούμπας: Καμία δικαιολογία

«Καμιά δικαιολογία δεν μπορεί να ξεπλύνει την κυβέρνηση και το περίφημο “επιτελικό κράτος” από τις τεράστιες ευθύνες τους, που άφησαν στο έλεος μιας αναμενόμενης χιονόπτωσης τους κατοίκους ολόκληρων περιοχών, ιδιαίτερα της Αττικής.

Καμιά δικαιολογία δεν υπάρχει για τους χιλιάδες εγκλωβισμένους οδηγούς επί ώρες στην Αττική Οδό και σε άλλους οδικούς άξονες, για τα νοικοκυριά που παραμένουν ακόμη και τώρα χωρίς ρεύμα και θέρμανση, για τους απροστάτευτους εργαζόμενους, για την παράλυση των μέσων μεταφοράς.

Αυτός ο εφιάλτης είναι κάτι παραπάνω από κυβερνητική ολιγωρία κι αδιαφορία. Είναι η ίδια η εγκληματική πολιτική που συντηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στον τομέα της πολιτικής προστασίας και του κρατικού σχεδιασμού, που θυσιάζει τις λαϊκές ανάγκες γιατί τις θεωρεί “ανεπίτρεπτο κόστος”», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Μπροστά τους κατέρρευσε με πάταγο για άλλη μια φορά το αστικό κράτος, κατά τ’ άλλα ταχύτατο και ικανότατο, όταν πρόκειται για τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρήσεων, όμως γυμνό από μέσα, υποδομές και προσωπικό, ανίκανο και χωρίς σχέδιο, όταν πρέπει να προστατέψει το λαό. Η μόνη τελικά “προστασία” του κράτους περιορίζεται στο κυβερνητικό δόγμα της “ατομικής ευθύνης”, που τη μια λέει “φύγετε για να σωθείτε” και την άλλη “μείνετε στα σπίτια για να σωθείτε”. Ντροπή!» ανέφερε στη συνέχεια και πρόσθεσε:

«Η πολύωρη ταλαιπωρία χιλιάδων οδηγών στην χρυσοπληρωμένη “Αττική οδό”, ξεμπροστιάζει εκείνους που έχουν κάνει σημαία τους την επιχειρηματική δράση, η οποία όμως ούτε θέλει ούτε μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Σήμερα προβάλλει από παντού η απαίτηση οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, οι εθνικές οδοί να είναι λαϊκή περιουσία χωρίς διόδια και χαράτσια, με σύγχρονα μέσα κι υποδομές».

«Εδώ και τώρα, και χωρίς άλλη καθυστέρηση να αποκατασταθούν τα προβλήματα σε όλες τις περιοχές που έχουν πληγεί. Κυβέρνηση, αρμόδιοι φορείς, Περιφέρειες και Δήμοι, να εξασφαλίσουν όλα τα μέσα για τον καθαρισμό των δρόμων, να λειτουργήσουν κανονικά τα μέσα μεταφοράς, να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση σε νοσοκομεία. Εδώ και τώρα με αίσθημα αλληλεγγύης να μη μείνει κανείς μόνος, κανείς απροστάτευτος!» κατέληξε στη δήλωση του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η πληρωμή της …αξιοπρέπειας: αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο οδηγό

Ποσό 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο οδηγό συμφώνησε να δώσει η Αττική Οδός Α.Ε., όπως διαρρέουν κυβερνητικές πηγές, στη σκιά του φιάσκου της χθεσινής ημέρας.

Ακόμη και μέσα σε αυτή την κατάσταση το Μαξίμου επιχειρεί να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά το ζήτημα, διαρρέοντας παρέμβαση του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι εξαφανισμένος εδώ και ένα 24ωρο, για να προχωρήσει η Αττική Οδός σε αποζημιώσεις.

Ειδικότερα, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ζήτησε να καταβληθεί αποζημίωση 2.000 ευρώ σε κάθε εγκλωβισμένο οδηγό, με την εταιρεία να αποδέχεται το αίτημα αυτό. Δεν έχουν γίνει γνωστές περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στις 11 ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας αναμένεται να κάνει νέες δηλώσεις, ενώ στις 11.30 ο υπουργός Ενέργειας θα ενημερώσει για τα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση.

efsyn

ΟΔΥΣΣΕΙΑ, 25/1/2022 #ODUSSEIA #ODYSSEIA